Acasă Actualitate PS Lucian – 17 ani de la alegerea în scaunul arhieresc de...

PS Lucian – 17 ani de la alegerea în scaunul arhieresc de la Caransebeș

DISTRIBUIȚI

Episcopul Lucian – 17 ani de la alegerea în scaunul arhieresc de la Caransebeș. Preasfințitul Părinte Lucian a fost ales Episcopul Caransebeșului de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în data de 8 februarie 2006.

Preasfințitul Părinte Lucian s-a născut la 9 septembrie 1970 în municipiul Arad. Între anii 1977-1987 a absolvit Școala Primară din Arad, iar între anii 1987-1992 urmează cursurile Seminarului Teologic Liceal „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș. În anul 1992 a susținut examenul de admitere la Facultatea de Teologie, secția Pastorală, din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, pe care a absolvit-o în anul 1996, susținând licența la disciplina Pastorală cu titlul: „Limonariul lui Ioan Moshu-Studiu patristic”. Din anul 2001 s-a înscris la cursurile postuniversitare la Facultatea de Teologie din Oradea. Din anul 2009 până în 2012 a urmat cursuri de doctorat la Facultatea de Teologie a Universităţii din Craiova. Din anul 2013 este numit doctor în teologie după ce susține tema de cercetare „Relaţiile Bisericii Ortodoxe Române din Banat cu Biserica Ortodoxă Sârbă în a doua jumătate a secolului al XIX-lea”.

În 1990 a intrat ca viețuitor la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, din județul Arad, în 1991 fiind tuns în rasoforie. În anul 1992 a fost hirotonit diacon, iar apoi preot la Mănăstirea Hodoș-Bodrog. Rămâne la Mănăstirea Hodoș-Bodrog până în anul 1994, când a fost transferat de către ÎPS Nicolae, mitropolitul Banatului, pe post de preot slujitor la Catedrala Mitropolitană din Timișoara.

În anul 1995 a fost numit stareț al Mănăstirii „Izvorul Miron” Românești din județul Timiș de către ÎPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului. În anul 1998 a fost tuns în monahism cu numele Lucian la Mănăstirea „Izvorul Miron” Românești. În anul 1999 a fost hirotesit Protosinghel și numit Exarh al mânăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei, iar în ianuarie 2000 a fost hirotesit Arhimandrit.

În septembrie 2000, la propunerea mitropolitului Nicolae Corneanu, a fost ales Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei cu titlul „Lugojanul”, iar în octombrie 2000 a fost hirotonit întru arhiereu, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara.

Odată cu vacantarea scaunului episcopal de la Caransebeș prin numirea în funcția de Arhiepiscop al Sibiului și Mitropolit al Ardealului a Preasfințitului Laurențiu Streza, în 8 februarie 2006 a fost ales Episcop al Caransebeșului, iar în 26 februarie a fost instalat ca Episcop al Caransebeșului în Catedrala episcopală „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeș.

 

Comentarii

comentarii