Acasă Actualitate PS Lucian a săvârșit Sfințirea cea Mare a apei, de Bobotează, în...

PS Lucian a săvârșit Sfințirea cea Mare a apei, de Bobotează, în Caraș Severin

DISTRIBUIȚI

Preasfințitul părinte, Lucian, episcopul Caransebeșului, a mers la Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” Vasiova, din Caraș Severin, pentru a binecuvânta apa după rânduiala specială în ajunul Bobotezei.

La fel ca și în ziua Praznicului se oficiază Sfințirea cea Mare a apei, pe care Părintele Episcop a săvârșit-o la izvorul așezământului monahal. O evlavie deosebită a pelerinilor şi închinătorilor față de Mănăstirea Vasiova se datorează existenţei a acestui izvor despre care se spune că un anume miner, Alexe Perian, şi-a redobândit vederea după ce s-a spălat pe ochi din izvorul pomenit.

Ierarhul a oficiat în prealabil Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia Praznicului, la finalul căreia l-a hirotesit protosinghel pe părintele Ioanichie Petrică, duhovnicul mănăstirii.

Deși a fost un timp nefavorabil, iar pe de altă parte situația sanitară în care ne aflăm, totuși au venit credincioși, apropiați ai mănăstirii, să participe și să primească binecuvântare la sfintele slujbe din această zi.

„Ne-am bucurat alături de obștea mănăstirii și alături de toți credincioșii care au venit, chiar dacă este o zi lucrătoare. Îl rugăm pe Mântuitorul Hristos să ne ajute să ne curățim simțirile, să ne curățim de păcate ca să poată să se sălășluiască în inimile și sufletele noastre. Îi mulțumim Domnului că s-a smerit pentru noi și s-a pogorât în repejunile Iordanului primind botezul pocăinței de la rob. Să ne smerim și noi în fiecare zi pentru că știm de la însuși Mântuitorul Hristos că celor mândrii le stă împotrivă, iar celor smeriți le dă har”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

În prezent, Mănăstirea Vasiova este îndrumată de monahia Varvara Sântiuan, care împreună cu duhovnicul Ioanichie Petrică şi cu celelalte vieţuitoare se ostenește cu grădinăritul, apicultura, ateliere de pictură şi croitorie, această mănăstire fiind o oază de spiritualitate şi duhovnicie în Episcopia Caransebeşului.

Viaţa monahală de aici a cunoscut o importantă dinamizare şi sub aspectul gospodăririi, răspunzând cerinţelor pelerinilor care vizitează această mănăstire. S-au amenajat spaţii de cazare pentru doritorii de linişte, care, după tradiţia mănăstirească, pot sta trei zile.

 

Comentarii

comentarii