Acasă Actualitate PS Lucian, episcopul Caransebeşului – 20 de ani de la hirotonia în...

PS Lucian, episcopul Caransebeşului – 20 de ani de la hirotonia în arhiereu

843
DISTRIBUIȚI

PS Lucian, episcopul Caransebeşului, a împlinit 20 de ani de la hirotonia în arhiereu, în data de 1 octombrie 2020, iar cu această ocazie, patriarhul Daniel i-a transmis un mesaj de felicitare.

Preasfințitul Părinte Lucian Mic s-a născut în data de 9 septembrie 1970 în municipiul Arad. Între anii 1977-1987 a absolvit Școala Primară din Arad, iar între anii 1987-1992 a urmat cursurile Seminarului Teologic Liceal Episcop Ioan Popasu din Caransebeș.

În data de 19 februarie 2013, a susținut teza de doctorat în teologie la Universitatea din Craiova, domeniul istorie bisericească, cu lucrarea intitulată Relațiile Bisericii Ortodoxe Române din Banat cu Biserica Ortodoxă Sârbă în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

În 1990 a intrat ca viețuitor la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, din județul Arad, în 1991 fiind tuns în rasoforie. În anul 1992 a fost hirotonit diacon, iar apoi preot pe seama Mănăstirii Hodoș Bodrog. A rămas la Mănăstirea Hodoș-Bodrog până în anul 1994, când a fost transferat de vrednicul de pomenire Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae, pe atunci Mitropolitul Banatului, pe post de preot slujitor la Catedrala Mitropolitană din Timișoara.

În anul 1995 a fost numit stareț al Mănăstirii Izvorul Miron Românești din județul Timiș de  Înaltpreasfințitului Părinte Nicolae Corneanu. În anul 1998 a fost tuns în monahism cu numele Lucian la Mănăstirea Izvorul Miron Românești.

În anul 1999 a fost hirotesit Protosinghel și numit Exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei, iar în ianuarie 2000 a fost hirotesit Arhimandrit.

În septembrie 2000, la propunerea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nicolae al Banatului a fost ales Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei cu titlul Lugojanul, iar în data de de 1 octombrie 2000 a fost hirotonit arhiereu, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara -explică basilica.ro.

Odată cu vacantarea scaunului episcopal de la Caransebeș, prin numirea Preasfințitului Părinte Laurențiu Streza în funcția de Arhiepiscop al Sibiului și Mitropolit al Ardealului, în 8 februarie 2006 a fost ales Episcop al Caransebeșului. În 26 februarie 2006 a fost întronizat ca Episcop al Caransebeșului în catedrala Episcopală Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Caransebeș.

Comentarii

comentarii