Acasă Sănătate Psoriazisul, boala gentică activată de stres, apare la vârste tot mai fragede

Psoriazisul, boala gentică activată de stres, apare la vârste tot mai fragede

DISTRIBUIȚI

psoriazis

Stresul zilnic, pe care uneori nici nu-l mai resimţim, devine factorul tot mai nociv sănătăţii umane, atingându-i integritatea pe un front tot mai vast şi provocând o paletă variată de afecţiuni, uneori incurabile.

O astfel de maladie este psoriazusul, cu un debut destul de „perfid”, pentru că apare ca o simplă leziune sau un grup de leziuni, asemănătoare unor pete roşii, care pot fi acoperite, mai apoi, de o crustă (scuamă). Pacienţii se simt jenaţi să iasă în colectivităţi de teama de a nu fi respinşi, deşi nu este nimic molipsitor, şi ajung foarte târziu la medicul dermatolog pentru a fi luaţi în evidenţă şi supuşi schemelor terapeutice necesare.
„Numărul celor afectaţi de psoriazis în judeţ se cifrează în jur de 1.000, dacă ţinem cont că la nivel naţional incodenţa bolii indică circa 2% din populaţie. Nu avem date de ultimă oră. Dar vreau să remarc că vârsta la care începe să apară boala coboară tot mai mult, adică pacienţii sunt tot mai tineri. Dincolo de faptul că psoriazisul este o boală genetică, cu care ne naştem, mă tem că stresut este factorul care favorizează declanşarea mai timpurie a ei”, spune prof. Univ. Dr. Caius Solovan, şeful Clinicii Universitare de Dermato-Venerologie Timişoara.
Potrivit dermatologului, stresul este menţionat ca factor nou, pe lângă infecţii din copilărie, mai ales din sfera ORL, dar şi factori alimentari.
Societatea Română de Dermatologie consideră psoriazisul drept afecţiune necontagioasă, autoimună, dar invalidantă social, având o evoluţie greu predictibilă şi care necesită tratamente individualizate pentru fiecare pacient în parte.
„Apelul meu este ca la cel mai mic semn, pacienţii să se adreseze imediat medicului de familie sau dermatologului, pentru a începe tratamentul, pentru că sunt medicamente de ultimă generaţie, care ţin evoluţia bolii în loc. Psoriazisul nu se vindecă, dar evoluţia poate fi stopată, iat pacientul scapă de complicaţiile aferente maladiei”, adaugă Caius Solovan.
Rata de apariţie în rândul populaţiei nord-europene este, potrivit statisticilor, de aproximativ 2%, în vreme ce în rândul populaţiei din S.U.A. rata de îmbolnăvire este de 2,6%.
Afecţiunea, ale cărei mecanisme sunt încă insuficient cunoscute, se poate declanşa la orice vârstă, însă probabilitatea cea mai mare de apariţie a bolii se situează, potrivit datelor medicale, în jurul vârstei de 20 de ani sau de 45 de ani.
Psoriazisul este o afecţiune genetică, determinată de un grup de gene, aşa încât, la persoanele care au în familie o persoană care suferă de psoriazis, probabilitatea de apariţie a bolii este mai mare.
Potrivit datelor medicale, psoriazisul poate fi declanşat în urma unor îmbolnăviri severe, a unor infecţii cu streptococ, stafilococ sau virusul HIV, a administrării pe termen lung a ibuprofenului, a medicamentelor beta-blocante sau a celor care conţin săruri de litiu. Implicaţi în declanşarea bolii pot fi însă şi factorii de mediu, traumele de la nivelul pielii sau diverşi alţi factori stresori.
Clinica Universitară de Dermato-Venerologie Timişoara a marcat, miercuri, Ziua Mondială a Psoriazisului, la masa rotundă organizată în spital fiind prezenţi zeci de medici şi studenţi, dar şi pacienţi care poartă această povară, cu demnitate.

Comentarii

comentarii