Acasă Actualitate Punctul muzeal de la Parța este gata. Mai trebuie reconstruit sanctuarul neolitic...

Punctul muzeal de la Parța este gata. Mai trebuie reconstruit sanctuarul neolitic – foto

DISTRIBUIȚI

În localitatea Parța, aflată la 15 kilometri de Timișoara, s-a construit, din fonduri transfrontaliere România-Serbia, un muzeu care va adăposti un sanctuarul neolitic, vechi de peste 6.000, descoperit în zonă, în anii 70.

Sanctuarul a fost descoperit în 1975 de o echipă condusă de profesorul Gheorghe Lazarevici. Inițial a ieșit la iveală o statuie de aproape doi metri, care reprezenta divinitatea pe care populația de acum 6.000 de ani o venera. 

“Este unic în Europa prin monumentalitatea sa. Am avut un mare noroc că s-a păstrat așa. Sanctuarul inițial avea 13 metri și era chiar în centrul așezării. În centrul sanctuarului era o statuie monumental pe un soclu. Era un bust înalt de un 1,70 metri, din care s-a păstrat capul taurului. Capul de lângă, care trebuia să fie zeitatea feminină, pentru că avea pântec, nu s-a păstrat. Reprezentau simboluri ale fecundităţii şi fertilităţii pentru cultura vremii. În fața statuii era un altar unde se aduceau jertfe. În partea de apus erau mai multe elemente de ritualuri. La intrare era un soare și o lună. Erau încăperi unde se pregăteau alimentele, unde se păstrau ofrandele și unde se prelucrau textile. Ofrandele se aduceau prin ardere, erau cereale și animale”, a povestit Gheorghe Lazarevici, acum în vârstă de 82 de ani.

Deocamdată a fost terminat clădirea muzeului. În scurt timp va începe și reconstrucția la scară 1-1 a sanctuarului neolitic descoperit pe malul Timișului. Cel original, care se află într-o încăpere de la parterul Castelului Huniade începând din 1983, va rămâne la Muzeul Banatului, mai cu seamă cu acesta, din lipsă de spațiu, nu păstrează volumetria inițială.

“Din păcate, la acea vreme cei de la Muzeul Banatului nu au înțeles că este necesar un spațiu mai larg și mi-au dat o sală în care a trebuit să reduc o treime sanctuarul, piesele arhitectonice și elementele. Din păcate au aruncat și restul de materiale pe care le-am adunat. Eu am și refuzat să mai lucrez la acest santuar. Acum se va face o replică și pentru că nu se mai poate desprinde, nu se mai poate demonta ce e în muzeu, s-ar distruge”, a mai spus Gheorghe Lazarevici.

Sanctuarul de la Parța face parte din cultura universală. E unul din cele mai vechi și importante sanctuare din istoria culturii europene.

“În neolitic era o populație originară de undeva din zona Anatoliei, care urcă prin Macedonia, treptat ajung la linia Dunării și avansează în toată Europa. Ei aduc cultivarea plantelor și creșterea animalelor, practic sunt fermieri care ocupă acest teritoriu, colonizează aceste ținuturi imense. Ei vin cu ovine și caprine, apoi aduc și vite mari, din pământ își făceau casele, foloseau lut. Ei au dăinuit aici câteva mii de ani, au fost stăpânii Europei, În epoca bronzului ei sunt schimbați treptat de populații noi care vin din stepele nordice”, a declarat arheologul Dan Ciobotariu.

Între timp, primăria din Parța se pregătește de primirea turiștilor. O casă veche din localitate, nu departe de punctul muzeal, va fi restaurată și transformată în muzeu etnografic, iar pe digul Timișului va trece și o pistă de biciclete din Timișoara până la granița cu Serbia.

“Suntem în vecinătatea unui oraș mare, Timișoara, astfel că turismul de o zi poate fi dezvoltat aici. Pe lângă acest muzeu, avem o casă tradițională din Banatul de pustă, construită în 1890, pe care vrem să o conservăm și să o reabilităm după metodele tradiționale. Am depus un proiect pe o axă de finanțare transfrontalieră România-Serbia, sperăm să primim finanțare. Dacă nu vom fi eligibili, va trebui să găsim alte surse de finanțare, pentru amenajarea unui muzeu etnografic, în care să înglobăm tot ce înseamnă tradiția Banatului, unde români, maghiari, sârbi, germani și alte naționalități au trăit în armonie de sute de ani. Ne bucurăm că pe aici va trece și nou pistă de biciclete de pe digul râului Timiș, e un mare avantaj pentru noi, cicloturismul câștigă tot mai mulți adepți”, a spus Daniel Drăgan, primarul comunei Parța.

În cadrul proiectului transfrontalier România-Serbia, municipalitatea Novi Knezevac au reabilitat sitului arheologic de la Majdan și au reconstruit fundaţiei unei bisericii de secol 13.

Comentarii

comentarii