Acasă Actualitate “Puterea în mâna comunităţilor locale este singura care ar putea să scoată...

“Puterea în mâna comunităţilor locale este singura care ar putea să scoată eficient ţara din criză”

455
DISTRIBUIȚI

CNC al PNŢCD la Timişoara
Spune Gheorghe Ciuhandu, preşedinte CNC-PNŢCD
La Timişoara a avut loc, în acest sfârşit de săptămână, Comitetul Naţional de Conducere (CNC), ocazie cu care s-a constituit Forumul Aleşilor Locali ai PNŢCD- eveniment la care a participat şi Radu Sârbu – preşedintele acestui partid, la nivel naţional. “Considerăm descentralizarea şi autonomia locală ca fiind cele mai importante soluţii de rezolvare a problemelor cu care se confruntă România. Prin descentralizare şi autonomie locală se asigură participarea comunităţilor locale la procesul decizional în toate domeniile de interes şi, în acelaşi timp, controlul cetăţenilor asupra utilizării resurselor. Prin descentralizare se crează condiţii de afirmare a iniţiativei la nivel local, se descătuşează energii latente ale comunităţilor locale, cu urmări benefice pentru toţi membrii acestora. Astfel, se rezolvă eficient şi rapid probleme care, dacă ar rămâne în sarcina autorităţilor centrale, ar rămâne mult timp fără soluţie sau s-ar rezolva greşit, prin uniformizarea soluţiei la nivel naţional”, se arată în proiectul de rezoluţie a Formului Aleşilor Locali ai PNŢCD.

“Oraşele mari trebuie să primească statut de judeţ”

Conform acestui proiect de rezoluţie, realizarea descentralizării presupune existenţa unor unităţi administrativ-teritoriale, care răspund necesităţilor dezvoltării sub toate aspectele: comunitatea locală (comuna, oraşul, municipiul), judeţul şi regiunea. Din fericire, în România aceste entităţi au o tradiţie. Este necesară introducerea regiunilor ca forme de organizare administrativă, cu prerogative care să le facă funcţionale, pe baza experienţei proprii şi a modelelor de succes din UE. “Oraşele mari trebuie să primească statut de judeţ, pentru a înlătura o suprapunere de competenţe care consumă resurse şi pentru a mări capacitatea Consiliilor Judeţene de a răspunde operativ problemelor comunelor şi oraşelor mici. Fiecare entitate administrativ teritorială corespunde unui nivel de subsidiaritate şi constituie o verigă esenţială a lanţului, fără de care descentralizarea şi autonomia sunt incomplete”, se mai arată în acest proiect de rezoluţie.

Descentralizare…
“Puterea în mâna comunităţilor locale este singura care ar putea să scoată eficient ţara din criză. Pentru aceasta sunt imperios necesare continuarea reformei administraţiei publice centrale şi locale, descentralizarea administrativă, concomitent cu descentralizarea financiară, lărgirea autonomiei locale, prin creşterea responsabilităţilor şi atribuţiilor aleşilor locali în detrimentul funcţionarilor numiţi de guvern şi promovarea dezvoltării regionale, prin introducerea regiunilor dotate cu organe alese, situate între stat şi colectivităţile locale şi dispunând de prerogative de administrare sub propria lor responsabilitate şi în interes public conform principiului subsidiarităţii”, a declarat Gheorghe Ciuhandu, preşedinte CNC-PNŢCD.

Comentarii

comentarii