Acasă Administraţie Radu Țoancă, la anunțul primăriei că se triplează prețul la apă caldă...

Radu Țoancă, la anunțul primăriei că se triplează prețul la apă caldă și căldură: „Va duce la pauperizarea multor familii din Timișoara și la debranșări masive, pe motiv de neplată”

538
DISTRIBUIȚI

Vineri, 22 octombrie, reprezentanții Primăriei Municipiului Timișoara anunțau că prețul gigacaloriei plătit de abonații Colterm ar putea crește la 644 lei/MWh, ceea ce ar însemna aproape o triplare a fostelor tarife. CA Colterm a luat deja decizia, iar marți, 26 octombrie, subiectul ar urma să ajungă și în Consiliului Local Timișoara.

Consilierul local PSD Radu Țoancă este convins că o astfel de creștere ar duce la probleme financiare serioase pentru familiile timișorenilor. Deși reprezentanții primăriei spuneau că subvenția a fost aprobată de CA Colterm la nivelul maxim prevăzut de lege, Țoancă remarcă o scădere netă a acesteia.  

„Pe ordinea de zi a plenului de marți va fi introdus un proiect de hotărâre privind stabilirea noului preț la gigacalorie. Acesta va creste de la 480 de lei la 851 de lei. Dramatică și peste pragul de suportabilitate al multor timișoreni prizonieri ai sistemului de încălzire centralizat este creșterea de 2,7 ori a prețului la factura directă, de la 240 de lei la 644 de lei! Subvenția acordată de la bugetul local scade de la 240 de lei la 207 lei!”, scrie Țoancă, într-o postare pe Facebook.

Acesta amintește și că, de luni, 25 octombrie, E.On va opri livrarea de gaz către compania locală de termoficare, ceea ce ar însemna că timișorenii ar putea să nici nu primească agent termic. În cazul unei eventuale depășiri a acestei situații, creșterea tarifelor ar fi „un mare hop lunar de trecut” pentru consumatorii Colterm – persoane fizice sau școli, spitale și instituții publice. Această problemă a facturii triplate „va duce la pauperizarea multor familii din Timișoara și la debranșări masive, pe motiv de neplată”, este convins Țoancă.

Consilierul local social-democrat propune ca înaintea plenului de marți să fie convocată și o adunare generală a acționarilor Colterm, formată tot din consilierii locali, în care să fie discutat acest preț. „În paralel, este nevoie de urgentarea aprobării la București a demersurilor legislative ale PSD de plafonare a prețului la gaze naturale și de reducerea TVA la energie de la 19 la 5 la suta!”, încheie Radu Țoancă.

Comentarii

comentarii