Acasă Actualitate Radu Țoancă vorbește de noi ilegalități: „Administrația Fritz prejudiciază bugetul Colterm cu...

Radu Țoancă vorbește de noi ilegalități: „Administrația Fritz prejudiciază bugetul Colterm cu un milion de lei pe zi!”

453
DISTRIBUIȚI

Consilierul PSD Timișoara Radu Țoancă atrage atenția asupra unei presupuse ilegalități comise de administrația Fritz, una care ar duce la un prejudiciu de un milion de lei pe zi companiei Colterm. Aceasta ar diferența dintre prețul real la gigacalorie și cel plătit de abonați. Greșeala primarului ar fi că, deși avea toate variabilele, a retras de la vot proiectul de HCL privind creșterea prețului la gigacalorie.

„Administrația Fritz prejudiciază bugetul Colterm cu un milion de lei pe zi! Primăria alege să încalce legea de o lună și jumătate. În data de 13 octombrie a.c. a ajuns pe masa primarului Dominic Fritz o adresă oficială cu noul preț al gigacaloriei în Timișoara – vizată de Autoritatea Națională în domeniul Energiei (ANRE) – care calcula o creștere de la 486 de lei la prețul de 990 de lei. Nu comentez dacă formula de calcul a fost corectă sau nu (mai ales că existau variante ale unor specialiști care demonstrează că prețul real al unei gigacalorii este de fapt 1.600 de lei!), ea a avut girul ANRE și trebuia să intre într-un circuit administrativ legal de avizare sau de respingere”, scrie Țoancă, pe contul său de Facebook.

Potrivit acestuia, este „cert” faptul că executivul Primăriei nu a avut curajul să supună la vot în Consiliul Local noul preț, lucru care ar fi dovedit de cele două retrageri de pe ordinea de zi. Prima dată, Fritz invoca faptul că nu se cunosc încă toate datele financiare, precum sprijinul primit de la Guvern, dar, a doua oară, deja se știa că ajutorul guvernamental va fi în valoare de 54 de milioane de lei.

Țoancă spune și care ar fi consecințe acestor acțiuni:

„ – Prejudicierea bugetului Colterm cu circa 30 de milioane de lei / lunar, suma rezultată din diferența de preț la gigacalorie (21.500.000 de lei) și pierderea subvenției de stat pentru acoperirea diferenței de preț la gaze naturale, reglementată legal de Parlament (8.500.000 lei).

– Încălcarea și sfidarea tuturor normativelor legale în vigoare, care prevăd că numai Consiliu Local poate stabili dacă alege să mărească sau nu pentru o comunitate locală prețul la gigacalorie.

– Perspectiva sumbră pentru primarul Fritz și Executiv de a li se imputa pe persoană fizică acest prejudiciu – care crește zilnic cu un milion de lei – de către Adunarea Creditorilor Colterm care va dori, indiferent de forma legală, să își recupereze măcar o parte din sutele de milioane de lei pe care societatea de termoficare le datorează”.

„Numirea unui activist politic din Giroc – paralel cu domeniul energetic –  în funcția de administrator special la Colterm (Cristian Amza, președinte USR Giroc – n.r.), ascunderea gunoiului sub preș în ceea ce privește prețul actual al gigacaloriei, obsesia administrației Fritz – aproape bolnăvicioasă – de a nu pierde controlul la această firmă pe care a băgat-o în insolvență, arată că oamenii noi nu au putut livra orașului soluții administrative, manageriale și economice mature și coerente. Useriștii au rămas încremeniți în proiect, dependenți exclusiv de lozincile și marketingul de campanie, iar toate domeniile publice pe care au încercat să le «reformeze» sunt compromise, unele iremediabil, cum este și cazul Colterm!”, încheie Radu Țoancă.

Comentarii

comentarii