Acasă Actualitate Raport CPECA Timișoara 2020: aproape 700 de consumatori de droguri tratați, asistați...

Raport CPECA Timișoara 2020: aproape 700 de consumatori de droguri tratați, asistați psihologic şi social

432
DISTRIBUIȚI

Vineri, 22 ianuarie 2021, a avut loc prezentarea Raportului de evaluare a activităţilor desfăşurate în anul 2020 de Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (C.R.P.E.C.A.) Timişoara.

Documentul a cuprins sinteza principalelor activități desfășurate de cele trei centre arondate, respectiv Timiş, Arad şi Caraş-Severin.

Comisar șef de poliție Mariana Iridon, coordonator CPECA Timiș, a explicat că, pe plan local şi regional, pe întreg parcursul anului 2020, C.R.P.E.C.A. Timişoara a desfăşurat activităţi de prevenire a consumului de droguri în mediul şcolar, familial şi în comunitate, cursuri de formare în domeniul drogurilor, precum şi activităţi specifice de asistenţă integrată a consumatorilor de droguri.

Rezultatele pe componenta de prevenire a consumului de droguri sunt activităţile specifice desfăşurate, la nivel regional şi local, în campaniile şi proiectele antidrog, în scopul creşterii influenţei factorilor de protecţie pentru evitarea sau cel puţin întârzierea debutului consumului de alcool, tutun şi prevenirii consumului de droguri, inclusiv de noi substanţe psihoactive.

Astfel, în anul 2020, la nivelul C.R.P.E.C.A. Timişoara, au fost implementate 22 de proiecte și campanii de prevenire a consumului de droguri în şcoală, familie şi comunitate, precum și  467 activităţi punctuale, desfăşurate în mediul urban şi rural.

Au fost desfăşurate 863 de activităţi ca parte a proiectelor şi programelor naţionale de prevenire a consumului de droguri. Este vorba de Mesajul meu antidrog, Necenzurat,  Fred Goes Net, Cum să creştem sănătos, ABC – ul emoţiilor, Eu si copilul meu, Fii Liber!, dar și alte 233 de activități în cadrul unor proiecte locale de prevenire a consumului de droguri.

Totodată, în anul 2020, la nivel regional, au fost realizate un număr de 28 sesiuni de formare și informare cu tematică antidrog, unde au participat diverse categorii profesionale (profesori, medici, polițiști, preoți).

Pe componenta de asistenţă a consumatorilor de droguri, au fost furnizate atât servicii de asistenţă directă, la nivel regional, unde au fost acordate informării pentru 339 persoane și au fost realizate 161 evaluări integrate, dar și 690 intervenţii medicale, psihologice şi sociale individuale, precum și 29 intervenţii de grup şi 451 şedinţe de management de caz.

Evaluarea consumatorilor de droguri, solicitată de către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), în urma aplicării art. 19 din Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, a continuat și pe parcursul anului 2020, sens în care s-au emis 133 ordonanţe de evaluare,  pentru un număr total de 133 persoane consumatoare de droguri.

Principalele obiective şi priorităţi ale Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Timişoara pentru perioada următoare privesc iniţierea de noi proiecte şi campanii, adaptarea răspunsului instituţional la noile tendinţe ale fenomenului drogurilor, promovarea şi dezvoltarea serviciilor de prevenire şi asistenţă, cooptarea societăţii civile şi atragerea de finanţări – a concluzionat comisar șef de poliție Mariana Iridon, coordonator CPECA Timiș.

 

Comentarii

comentarii