Acasă Economic Raportul Eurostat: un şomer român din trei nu a reuşit să se...

Raportul Eurostat: un şomer român din trei nu a reuşit să se angajeze de mai bine de un an

DISTRIBUIȚI

Conform Eurostat, un şomer român din trei nu a reuşit să îşi găsească un loc de muncă de mai bine de un an, în timp ce aproape 13% dintre persoanele aflate în această situaţie nu au reuşit să se angajeze de peste doi ani, dar rata şomajului pe termen lung este sub media europeană.
Conform raportului: „în timp ce există speranţa unei reveniri economice în condiţiile în care producţia a început să crească, efectele crizei asupra pieţei muncii europene sunt departe de a se termina. La sfârşitul trimestrului trei din 2009, numărul şomerilor a crescut până la 21,4 milioane în UE. Mulţi dintre aceştia şi-au pierdut slujbele în ultimele 12 luni. Dar cu o ofertă slabă în ceea ce priveşte locurile de muncă, riscul de a rămâne şomer pentru mai mult de un an este real pentru un număr considerabil de oameni”.
Potrivit datelor Eurostat, circa 34% din şomerii din UE nu şi-au găsit de muncă de mai bine de un an. Astfel, 3,6 milioane (17%) sunt în şomaj de mai mult de un an şi de mai puţin de 23 de luni, în timp ce 3,7 milioane de oameni (17%) stau în şomaj de peste doi ani.
În România, 32,3% dintre şomeri sunt în această situaţie de peste un an, în vreme ce rata şomajului pe termen foarte lung (peste 2 ani) se cifrează la 12,7%. Faţă de alte state cu economii mult mai puternice, precum Germania sau Slovacia, doar 2,1% dintre şomerii români nu au reuşit să se angajeze de mai bine de patru ani.
În ceea ce priveşte şomajul pe termen foarte lung (şomeri de peste patru ani), cele mai mari rate au fost atinse în Germania şi Slovacia. Astfel, un german din cinci este în şomaj de mai mult de patru ani, în timp ce aproape unul din patru şomeri din Slovacia nu a reuşit să îşi găsească un loc de muncă în acelaşi interval. Procente mari de şomeri care nu au reuşit să se angajeze în ultimii doi ani sau chiar până la patru ani s-au înregistrat şi în Bulgaria, Grecia, Portugalia sau Italia.
Eurostat menţionează că aceste persoane nu aveau un loc de muncă nici înaintea începerii crizei financiare, dar criza a determinat ca aceşti şomeri să îşi găsească şi mai greu un loc de muncă. De asemenea, competiţia pentru locurile vacante a devenit mai acerbă în trimestrul trei al anului trecut, ţinând cont că peste 21 milioane de şomeri se bat pentru doar 2 milioane de posturi vacante, ceea ce înseamnă circa 11 persoane pe loc.
 

Comentarii

comentarii