Acasă Special Raspunderea Bancii Nationale a Romaniei

Raspunderea Bancii Nationale a Romaniei

DISTRIBUIȚI

Statistica isi spune cuvantul. Sunt perioade lungi cand domnul Mugur Isarescu, Guvernatorul general al Bancii Nationale, ramane o persoana discreta. Tacuta. Care nu se manifesta public. Si, respectand “principiul trenei”, un alt distins personaj, domnul Adrian Vasilescu, sta si el, la fel de obscur, in spatele scenei. Aceste perioade sunt cele in care Romania creste. In care economia, chiar daca nu duduie, merge in sus. In care leul este stabil. Ce se intampla, insa, atunci cand corifeii BNR ies la drumul mare?
Pentru mine, aparitiile si disparitiile reprezentantilor Bancii Nationale a Romaniei reprezinta un barometru extrem de precis al starii acestei tari. A modului in care ea este guvernata.
Daca este adevarat – si este! – ca atunci cand Mugur Isarescu lipseste din prim-planul scenei politice romanesti, Romania se afla in progres, atunci este la fel de adevarat ca aparitiile lui frecvente sunt legate de un regres. Nu vreau, Doamne Fereste, sa insinuez ca domnul Isarescu ori Banca Nationala a Romaniei s-ar afla la originea unor catastrofe, cum este cea prin care trece astazi Romania. O catastrofa economica, sociala si politica. Ceea ce spun, insa, raspicat este ca observ ca, de fiecare data, colapsul este insotit si de interventiile mai mult sau mai putin docte ale reprezentantilor BNR.
Deci, daca am stabilit aceste premize, sa mergem mai departe sa vedem care este concluzia. Reprezentantii BNR sunt prezenti in avanscena vietii noastre publice, atunci cand lucrurile merg rau. In aceasta perioada, ei sunt extrem de prezenti. Asta inseamna ca lucrurile merg extrem de rau. Si ce fac reprezentantii BNR? Pana la urma, care este misiunea lor? La aceasta intrebare e simplu de raspuns. Oriunde in lume, bancile nationale sau trezoreriile trebuie sa compenseze lipsa de credibilitate. In economia tarii respective si in moneda de referinta. Asta face si BNR. Economia este in criza iar BNR incearca sa acrediteze, utilizandu-si capitalul de credibilitate pe care il are, ideea ca economia iese din criza. Ca suntem pe un drum bun. Daca moneda nationala este bolnava, BNR are datoria sa demonstreze ca, dimpotriva, ea este sanatoasa. Daca Romania este in pragul falimentului, BNR isi face datoria si ne transmite ca nu suntem in aceasta situatie. Pana aici, se pare ca ne aflam intr-o relatie corecta intre stat, populatie si una dintre institutiile fundamentale, care este Banca Nationala.
Dar ce ne facem in situatia in care Banca Nationala isi depaseste mandatul? Ce ne facem in situatia in care BNR, in loc sa se limiteze la rolul descris mai sus, pe care trebuie sa-l joace intr-o piesa de teatru, incearca sa se erijeze in actor principal? Fortand realitatea. Schimonosind informatiile. Dezinformand. Facandu-se partas al unor masuri guvernamentale vadit gresite. Vadit nocive. Cum s-a intamplat, recent, cand reprezentantii BNR au semnat, alaturi de guvernanti, scrisoarea de angajament catre FMI, prin care statul roman se obliga sa faca doua ilegalitati. Profund anticonstitutionale. Sa confiste dreptul la proprietate asupra pensiilor – act denuntat de Curtea Constitutionala – si sa restranga drepturi fundamentale ale cetatenilor – act denuntat de opinia publica. In acest moment, BNR, depasindu-si rolul, se face partas la dezastru. Si nu mai poate ramane spectatoare. Domnul Mugur Isarescu trebuie sa-si asume raspunderea. Pentru dezastru.

www.sroscas.ro
 

Comentarii

comentarii