Acasă Actualitate Rata de infectare COVID-19 în Timișoara a trecut, marți, de 7,5! „Carantina...

Rata de infectare COVID-19 în Timișoara a trecut, marți, de 7,5! „Carantina de noapte” urmează să fie impusă toată săptămâna

323
DISTRIBUIȚI

Marți, 28 septembrie, rata de infectare COVID-19 pe 14 zile la Timișoara a trecut de pragul de 7,5 cazuri la mia de locuitori. Mai exact, aceasta este de 7,65. Din moment ce valoarea acesteia va continua să crească, acest lucru înseamnă că, în următoarele zile, „carantina de noapte” va fi aplicată în fiecare zi a săptămânii. Până să se întâmple acest lucru, mai este nevoie de o decizie a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Timiș, iar de abia începând din următoare zi va și intra în vigoare măsura. Teoretic, CJSU are un termen de 48 de ore pentru instituirea noilor măsuri necesare.

Trecerea pragului de 7,5 vine chiar în ziua în care la Timișoara încep să se aplice măsurile pentru depășirea pragului de 6: închiderea localurilor, sălilor de sport și bazinelor de înot, interzicerea nunților, botezurilor, altor evenimente private, spectacolelor și activităților sportive de grup. Cum încă nu a venit weekendul, măsura „carantinării de noapte” nu a apucat să producă efecte concrete la Timișoara.

„Carantina de noapte” are două aspecte: limitarea deplasărilor după ora 20.00 și închiderea agenților economici, cu anumite excepții, la ora 18.00. De restricțiile de circulație scapă persoanele vaccinate, dacă au trecut 10 zile de la administrate ultimei doze și dacă prezintă „certificatul verde”. Excepțiile, conform HCNSU 73/23.09.2021, nu se aplică și persoanelor testate negativ sau care au trecut prin boală. Pentru cei nevaccinați, deplasările între orele 20.00 și 05.00 se fac doar pentru motive bine-justificate, dovedite printr-o declarație pe propria răspundere sau adeverință de la angajator. Aceste motive sunt cele menționate în modelul de declarație atașat: 2603-Model-Declaratie-proprie-Raspundere_20. Un model de adeverință de la angajator ar fi: 2603-Adeverinta-pentru-angajatori_noapte_20

Vă amintim că, încă de când ministrul al Sănătății era Vlad Voiculescu, rata de infectare pe 14 zile se calculează cu cazurile raportate până la trei zile anterior datei vizate (zilele 17 – 3). De exemplu, marți, 28 septembrie, rata este calculată cu cazurile raportate între 12 și 25 septembrie, inclusiv. Astfel, putem anticipa că și în următoarele zile acest indice va continua să crească.

Miercuri, calculul se va realiza cu cazurile raportate între 13 și 26 septembrie, adică, spre deosebire de marți, nu vor mai intra în calcul cele din 12 septembrie, dar vor fi adăugate cele din 26. Vorbim de un „minus 97” și un „plus  214”, așadar 117 mai multe, deci o nouă creștere a ratei de infectare. După aceeași logică, joi, la calculul ratei, vor fi cu 116 cazuri în plus.

În cazul în care miercuri sau joi rata de infectare la Timișoara ar fi scăzut înapoi sub 7,5, exista posibilitatea ca municipiul să scape de noile măsuri. O astfel de situație a fost, recent, cea a Ghirodei. Duminică, rata de infectare a fost de 7,78, dar luni aceasta a revenit sub 7,5, la 7,42. Deși inițial confuzia a făcut ca CJSU Timiș să instituie „carantina de noapte” toată săptămâna, până la urmă s-a revenit asupra deciziei, iar comuna alăturată Timișoara a rămas cu restricții de circulație și magazine închise seara doar în zilele de weekend.

Momentan, conform hotărârii luate luni, 27 septembrie, de CJSU Timiș, „carantina de noapte” se aplică în 16 localități. Pentru opt dintre acestea, cele de pe anexa 2, doar în zilele de weekend: Cenei (cel puțin până la 1 octombrie), Ghiroda (7 octombrie), Mașloc (10 octombrie), Giroc, Timișoara, Otelec, Parța și Șag (toate cu revizuire pe 11 octombrie). Pentru celelalte opt, cele de pe anexa 1, în toate zilele săptămânii: Bucovăț și Moravița (6 octombrie), Bara (7 octombrie), Dudeștii Noi, Dumbrava, Dumbrăvița, Moșnița Nouă și Pădureni (11 octombrie).

Odată ce CJSU Timiș va lua decizia ca Timișoara să aibă „carantină de noapte” toată săptămâna, și alte UAT-uri își schimbă „scenariul” de restricții. „Carantină de noapte” doar în weekend ar trebui să aibă, dacă nu se înregistrează scăderi până la decizia comitetului, Becicherecu Mic și Sânmihaiu Român. Restricții de acest tip, însă toată săptămâna, ar urma să aibă și Remetea Mare, Giroc și Parța. Ultimele două, la fel ca Timișoara, ar trece de pe anexa 2 pe anexa 1.

Indiferent de ce măsuri sunt aplicate într-o localitate vizată, o hotărâre a comitetului produce efecte pentru 14 zile, după care se reevaluează situația și, dacă se observă o scădere, nu se mai prelungește. Pentru ieșirea de pe anexa 1, cea cu rate de peste 7,5, este necesară o scădere sub 7 după 14 zile, în timp ce pentru ieșirea de pe anexa 2, este necesară o scădere sub 5,5. Doar în cazul depășirii unui prag superior, măsurile respective pot fi aplicate pentru mai puțin de 14 zile.

Iată ratele de marți:

Comentarii

comentarii