De departe, cel mai dezbătut proiect de HCL din actualul mandat, lăsat pe ultima săptămână a anului 2024, este votarea majorării taxelor și impozitelor locale, chestiune căreia i s-au opus patronatele din HORECA și Mișcarea Întreprinzătorilor. Câțiva antreprenori, care nu au fost invitați de primarul Fritz la dezbaterea din dimineața de luni, 23 decembrie, acuză că primarul a aranjat votul, după ce proiectul a picat de două ori. Prima dată a fost retras chiar de primar, a doua oară a fost respins cu diferență de un vot.
Câțiva dintre antreprenorii timișoreni acuză conducerea primăriei de manipularea votului, în condițiile în care la primele două ședințe s-a văzut cu ochiul liber că un consilier din opoziție preferă să absenteze decât să voteze, iar un al doilea consilier din opoziție votează în favoarea propunerilor administrației Fritz, în ciuda opoziției colegilor de partid din grupul CLT.
La ședința de luni, 23 decembrie 2024, un al treilea consilier al opoziției va lipsi de la vot după în ce în cursul dimineții a depus la primărie un concediu medical, pe perioada 23-27 decembrie, cu diagnosticul “pneumonie cu microorganisme neprecizate”, adică o răceală care nu l-ar împiedica deloc pe consilier să voteze, ținând cont că ședința va fi în format online și trebuie doar să apese pe ecranul telefonului mobil.
Cu trădarea pusă la punct, Dominic Fritz a ieșit cu o declarație ce arată siguranța de sine. “Am avut o serie de discuții constructive cu mediul de afaceri și reprezentanții PSD și PNL. Am reușit să deblocăm proiectul privind taxele și impozitele locale pentru anul viitor. Consensul cu privire la cotele de impozitare pentru clădirile nerezidențiale reușește să scadă cota de impozitare pentru prima oară din 2018 și prevede o scădere și în anii viitori. În vremuri de dificultate economică dăm o gură de aer antreprenorilor din Timișoara și în același timp asigurăm venituri suficiente pentru investițiile importante ale orașului. Am agreat ca pentru clădirile nerezidențiale să scadă cota de la 1,95 % la 1,7% (cu bonificație pentru cei care plătesc până în martie: 1,53%). Pentru 2026 prevedem o cotă de 1,5% (cu bonificație: 1,35%), iar pentru 2027: 1,3% (cu bonificație: 1,17%). Le mulțumesc tuturor pentru că am găsit o soluție pe calea dialogului, prin care am evitat dublarea impozitelor pentru clădirile rezidențiale. Cotele pentru acestea vor rămâne aceleași ca în acest an”, a transmis primarul Fritz la ora 15.
Prima reacție publică a venit din partea Sindicatului Liber al Salariaților din Primăria Timișoara care a cerut retragerea proiectului de HCL privind taxele și impozitele pe anul 2025 solicitând timp pentru o nouă dezbatere, una cât se poate de transparentă și care să respecte prevederile privind transparența în administrația publică, conform Codului administrativ.
“Prin Adresa nr. 781-23.12.2024 – solicitare RETRAGERE proiect de hotarare pct. 1 de pe OZ a sedintei extraordinare a CLMT din data de 23.12.2024, ora 17, solicităm conducerii primăriei să respecte prevederile Codului administrativ dar și libertatea de exprimare, ținând cont că la prima dezbatere nu mi s-a permis să iau cuvântul deși eram înscris conform procedurilor, iar la ultima dezbatere nu i s-a dat cuvântul lui Dan Iliescu, reprezentant pentru Mișcarea Întreprinzătorilor Timișoara”, a declarat juristul Tiberiu Negrei, reprezentantul Sindicatului Liber al Angajaților din PMT.
Economistul Dan Iliescu, om de afaceri și representant al Mișcării Întreprinzătorilor Timișoara, împreună cu Corina Macri, președinte al Patronatul Ho-Re Tim, Federația Patronatelor din Industria Ospitalității au tras mai multe semnale de alarmă în ultimele zile vizavi de majorarea nejustificată și ileaglă a unor cote de impozitare, creșteri care au impact asupra afacerilor locale dar și asupra persoanelor fizice, simpli timișoreni, cum este cazul creșterii impozitelor la atuvehicule.
Dan Iliescu a lansat și un protest public, după ce la ultima ședință, la care proiectul a picat la vot, nu i s-a dat dreptul să ia cuvântul desi era înscris pe lista vorbitorilor, conform regulamentelor Primăriei Timișoara.
La ultima ședință, amendamentele PSD, PNL și AUR privind micșorarea sau renunțarea totală la mărirea unor cote de impozitare au căzut la vot. Ulterior, toate partidele i-au cerut primarului Fritz consultări. Cosmin Tabără s-a pronunțat clar încă de pe 18 decembrie: “𝐁𝐮𝐠𝐞𝐭𝐮𝐥 𝐓𝐢𝐦𝐢ș𝐨𝐚𝐫𝐞𝐢 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐭𝐫𝐮𝐢𝐭 𝐞𝐟𝐢𝐜𝐢𝐞𝐧𝐭, 𝐧𝐮 𝐩𝐫𝐢𝐧 î𝐦𝐩𝐨𝐯ă𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐚𝐟𝐚𝐜𝐞𝐫𝐢. După întâlniri cu oameni de afaceri din Timișoara, antreprenori cu cifre de afaceri mai mari sau mai mici și persoane implicate în viața economică a orașului, PNL Timișoara a decis să rămână consecvent deciziilor asumate în ultimii ani: nu vom vota cota adițională de 0- 0,5%. PNL nu este ipocrit și nu speculează politic acest demers al mediului de afaceri. În ultimii patru ani, liberalii timișoreni au votat consecvent împotriva acestei cote adiționale, înțelegând problemele mediului de afaceri, dar și legalitatea acestei taxe impuse din 2018.
Nu discut despre ce a fost, ci despre ce va fi. Bugetul Timișoarei trebuie construit diferit, atrăgând fonduri europene și valorificând patrimoniul orașului.”
La fel, președintele PSD Timiș, Alfred Simonis a cerut o dezbatere transaprentă care să țină cont de problemele mediului de afaceri local dar și de împovărarea timișorenilor simpli cu taxe și impozite nejustificate. “Proiectul de majorare a taxelor și impozitelor nu a trecut de votul consilierilor municipali. Am explicat în ultimele zile în repetate rânduri, atât eu cât și colegii mei, de ce PSD nu va vota această inițiativă și credem că am luat o decizie bună. Proiectul de majorare a dărilor a fost unul care a revoltat și mediul de afaceri, iar din acest motiv cred că avem nevoie de o dezbatere adevărată. E necesar să ne așezăm cu toții la masă, politicieni, persoane fizice și juridice, să găsim soluțiile optime. Dominic Fritz trebuie să înțeleagă că astfel de decizii cu mare impact nu pot fi luate de unul singur și că avem nevoie de un dialog real, iar la final cei mai câștigați să fie timișorenii”, a declarat Simonis acum trei zile.
Poziția HO-RE Tim și MIT înainte de ședință
În ciuda comunicatului aparent lămuritor și pe un ton conciliant, emis de primarul Fritz, economistul Dan Iliescu a transmis o poziție de ultim moment despre această manevră a administrației USR.
“Doresc să aduc în atenția dumneavoastră o serie de aspecte legate de propunerile recente privind impozitarea clădirilor nerezidențiale și a vehiculelor, care ridică probleme semnificative de legalitate și conformitate cu legislația în vigoare.
Conform Codului Fiscal, cotele de impozitare pentru clădirile nerezidențiale sunt clar stabilite între 0,2% și 1,3%. Propunerile care includ cote inventate, cum ar fi „1,7%,” nu doar că nu respectă legislația, dar creează și un precedent periculos de ignorare a normelor legale clare. Este important să subliniem că orice proiect de hotărâre care depășește cadrul legal este nul și poate fi contestat în instanță.
Mai mult, aceste inițiative încalcă flagrant principiile transparenței decizionale, conform Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică. Lipsa unui dialog real cu reprezentanții mediului de afaceri și a unor analize de impact publicate în prealabil reprezintă o încălcare gravă a obligațiilor autorităților publice de a consulta părțile direct afectate.
Din păcate, Mișcarea Întreprinzătorilor din Timișoara (MIT) și Horetim nu cunosc să fi existat o consultare reală cu reprezentanții noștri sau ai altor organizații relevante în legătură cu aceste propuneri. Orice afirmație contrară nu reflectă realitatea.
Hotărârile anterioare, care au avut cote adiționale similare, au fost deja contestate și anulate de instanță. Este regretabil că aceste greșeli se repetă, fără să se învețe lecțiile necesare din deciziile judiciare anterioare. În acest context, orice decizie de majorare a impozitelor care nu respectă criteriile de legalitate, echitate și transparență va fi expusă unor noi acțiuni legale.
Principalele nereguli identificate:
Depășirea limitelor legale ale Codului Fiscal: Proiectul de hotărâre propune cote care nu sunt prevăzute de lege. Acest lucru constituie o încălcare directă a prevederilor fiscale.
Lipsa de transparență decizională: Nu au fost publicate analize detaliate privind impactul acestor măsuri asupra contribuabililor și nici nu au existat consultări reale cu reprezentanții mediului de afaceri.
Precedentul instanțelor: Deciziile anterioare de majorare a impozitelor, care nu au respectat legea, au fost anulate în instanță. Repetarea acestor greșeli arată o lipsă de responsabilitate și respect față de contribuabili.
Impactul asupra comunității economice
Astfel de decizii nu doar că sunt nelegale, dar ele creează și un climat economic ostil, descurajând investițiile și punând o presiune inutilă pe contribuabili. Clădirile nerezidențiale sunt o resursă economică esențială pentru dezvoltarea orașului, iar supraimpozitarea acestora nu face decât să reducă competitivitatea economică și să afecteze mediul de afaceri local.
Solicitare
Solicităm ferm ca orice proiect de hotărâre privind impozitele locale să respecte în totalitate prevederile Codului Fiscal și să fie elaborat în conformitate cu principiile transparenței decizionale. Mai mult, este imperativ ca autoritățile să evite orice inițiativă care ar putea fi contestată în instanță și să se asigure că deciziile luate sunt fundamentate pe legalitate și echitate.
Respectarea legii și a drepturilor contribuabililor este nu doar o obligație legală, ci și o responsabilitate morală a autorităților publice”, a transmis cu doar o oră înaintea ședinței CL Timișoara, Dan Iliescu, în numele Ho-Re Tim și a Mișcării Întreprinzatorilor din Timișoara.