Acasă Eveniment Razia anti-chiulangii a ocolit zona centrală a Timişoarei

Razia anti-chiulangii a ocolit zona centrală a Timişoarei

DISTRIBUIȚI

74% dintre minorii ce abandonează şcoala în Timiş ajung infractori
Nouă echipe de poliţişti au intrat într-o misiune specială, miercuri dimineaţă. Ei au fost obligaţi să ia la pas toate barurile şi intenet-cafe-urile din apropierea şcolilor şi liceelor timişorene. Destul de curios, razia poliţiştilor a ocolit zona centrală a oraşului. Barurile din Piaţa Unirii, Piaţa Libertăţii şi Piaţa Victoriei, locurile în apropierea cărora se găsesc mai multe licee şi care sunt adesea frecventate de elevi, au fost, miercuri, iertate de oamenii legii. Poate şi datorită faptului că barurile şi cafenelele controalte de poliţişti erau, în majoritatea cazurilor, „bombe ieftine”, acţiunea anti-chiulangii nu s-a lăsat cu „capturi” spectaculoase. Mai multe echipaje de poliţişti s-au întors din misiune fără să ia la întrebări nici măcar un elev chiulangiu.

Directori fricoşi sau doar „piloşi”?

Poliţiştii ieşiţi miercuri la prins elevi chiulangii au păreri împărţite vizavi de faptul că barurile din zona centrală nu au fost vizate de razie. „Acolo sunt directori cu influenţă. Listele cu chiulangii le ducem la Inspectoratul Şcolar Timiş. Nimeni nu ar vrea ca tocmai şcoala lui să pice prost şi să se audă că acolo se chiuleşte”, este de părere unul dintre agenţii trimişi în misiune. Un coleg de-al său susţine însă că zona de baruri din centru este aproape zilnic monitorizată de poliţişti. „Dacă nu o dată la două zile, la trei zile tot intrăm în barurile din centru, noi, care avem în grijă zona. E adevărat, uneori aici prindem mulţi chiulangii, pe care îi ducem direct la directorii şcolii de unde sunt. De cele mai multe ori, directorii ne roagă ca nu cumva să dăm numele elevilor la inspectoratul şcolar pentru a putea apărea alte probleme”.

Delincvenţa juvenilă din Timiş, redusă cu 50% în jumătate de an

Rezulatele raziei de miercuri vor fi aflate abia joi, după centralizarea informaţiilor. Numele elevilor chiulangii şi al liceului sau şcolii din care fac parte vor fi duse direct la Inspectoratul Şcolar Timiş. Dacă este la prima abatere, elevul riscă scăderea notei la purtare şi eventual o muştruluială verbală. Comisarul-şef Tiberiu Pistrui, din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, coorodnatorul acţiunii de miercuri, susţine că Timişul se află pe un loc fruntaş într-un top pozitiv al delincvenţei juvenile. „Dacă în primul trimestru al lui 2009 am avut 81 de infractori minori dovediţi, în cel de-al treilea trimestru au existat doar 46 de infractori minori. Cele mai multe infracţiuni comise sunt cele mai puţin grave – adică furturile. Noi credem că ne-am atins obiectivul”. 74% dintre minorii ajunşi infractori în Timiş au abandonat şcoala. 77% dintre ei provin din familii dezorganizate. Acestea sunt primele două cauze, care contribuie la infracţiunea juvenilă, conform poliţiştilor timişoreni. 90% dintre minorii care au furat sau au tâlhărit oameni erau băieţi. Reprezentanţi din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au fost prezenţi, marţi, la şedinţa consilierilor educativi.În prezent se derulează un studiu pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor şi dinamicii abandonului şcolar în Timiş.

Comentarii

comentarii