Acasă Actualitate Reabilitarea cinematografelor timişorene depinde de soluţia unui proces

Reabilitarea cinematografelor timişorene depinde de soluţia unui proces

DISTRIBUIȚI

„Noi am mers să facem predare-primire şi între timp s-a atacat în instanţă”, spune viceprimarul Timişoarei Adrian Orza

Multe dintre cinematografele din Timiş au devenit o amintire. Au rămas în paragină iar în locul lor a apărut altceva sau pur şi simplu au fost rase de pe faţa pământului, în locul rol urmând să fie construite alte aşezăminte culturale. Spaţiile cinematografelor au fost preluate de consiliile locale de la România Film. 14 localităţi din Timiş au preluat un număr de 26 de săli de cinema. „O comisie s-a deplasat în toate cele 14 unităţi administrativ-teritoriale din Timiş beneficiare de săli de spectacol. A verificat toate cele 26 de săli şi grădini de spectacol… în ce stare sunt înainte de a fi preluate de consilii locale şi primării”, spune prefectul de Timiş Mircea Băcală. Sunt cinematografe în Timişoara, Lugoj, Jimbolia, Cărpiniş. Grabaţ, Dudeştii Vechi, Tomnatic, Periam şi alte localităţi. Dacă unele se reabilitează, altele nu se pot reabilita pentru că există un proces pe rol – este cazul Filarmonicii Banatul din Timişoara – fostul Cinema Capitol. Viceprimarul Timişoarei Adrian Orza spune că e situaţia tuturor cinematografelor din Timişoara şi chiar din ţară. Procesul, spune Orza, e iniţiat de sindicatele din România Film care au atacat hotărârea guvernului de a preda cinematografele consiliilor locale.

La Cenad s-a hotărât demolarea ei şi construirea unei noi clădiri

„La Tomnatic spaţiul se doreşte a fi destinat pentru activităţi cultural-recreative – acea clădire se află în reparaţii. Atunci la preluare se afla în stare de degradare. Cinematografele au fost preluate în baza unui act normativ din 2008. La Grabaţ şi Gottlob aceste clădiri vor avea destinaţia de activităţi recreative. Ambele primării au iniţiat proiecte de reabilitare cu fonduri din exterior. O situaţie deosebită la Cenad unde starea de degradare a clădirii la preluare a fost avansată – s-a hotărât demolarea ei şi construirea unei noi clădiri. Construirea unei alte clădiri cu aceeaşi destinaţie – cămin cultural sau activităţi cultural-educative – serbări”, spune prefectul Mircea Băcală.

„Trebuie făcută predarea-primirea”

La Timişoara grădina de vară Capitol, cinematografele Unirea şi Freidorf nu sunt funcţionale, din ce spune prefectul. „Cinema Dacia (aici tencuiala a căzut, nu se fac reparaţii) şi Arta sunt în avansată stare de degradare, cinema Fratelia este revendicat, cinematograful Victoria e închiriat şi îşi desfăşoară activitatea o policlinică. Cinematograful Capitol a fost trecut în domeniul public al municipiului Timişoara şi a primit destinaţia de Filarmonică a Banatului. Trecerea s-a făcut la cererea Primăriei Timişoara înainte de protocolul de predare-primire. Există un proces pe rol între primărie şi România Film. Trebuie făcută predarea-primirea. Primăria Timişoara a trecut la intabularea spaţiului la Capitol însă fără a semna protocolul cu România Film. Acest lucru a făcut să existe un proces pe rol ceea ce blochează posibilitatea consiliului local de a investi în această clădire”, spune prefectul.

„Încă nu sunt ale noastre”

„Nu s-au preluat prin hotărâre de guvern şi nu se pot prelua pentru că s-a atacat în instanţă hotărârea de guvern. Nu noi am făcut proces, noi am vrut să le preluăm. Nu numai în Timişoara, în toată ţara s-a întâmplat acest lucru. Nu pot investi în ele dacă nu sunt ale mele. După ce se preiau se fac studii de fezabilitate să vadă ce-i de investit, ce-i de reparat.  Au fost trecute prin hotărâre de guvern şi aia-i atacată. Încă nu sunt ale noastre. Asta-i realitatea la nivel de ţară cu cinematografele. Noi am mers să facem predare-primire şi între timp s-a atacat în instanţă”, spune viceprimarul Timişoarei Adrian Orza.

Comentarii

comentarii