Acasă Actualitate Reabilitarea palatelor din Piaţa Operei, de la bugetul european, la taxa pe...

Reabilitarea palatelor din Piaţa Operei, de la bugetul european, la taxa pe paragină

DISTRIBUIȚI

Piata Victoriei Catedrala TimisoaraPiaţa Operei din Timişoara, renumită pentru palatele „belle epoque” care o străjuiesc, aşteaptă de peste un deceniu împlinirea promisiunilor că îşi va întineri faţa, prin reabilitarea clădirilor. Întregul spaţiu a fost declarat monument istoric, recunoscut de Ministerul Culturii, în 2004, dar aceasta nu a ajutat centrul nostru cu nimic. S-au aşteptat bani de la guverne, de la UE, dar apropierea de 2021, anul Timişoarei Capitală Culturală Europeană, obligă autorităţile să ia măsuri ferme şi rapide pentru reabilitarea faţadelor.

Astfel, de la mult trâmbiţatele fonduri unionale şi guvernamentale de sprijinire a reabilitărilor s-a ajuns la concluzia că cea mai sigură sursă rămâne „taxa pe paragină”, adică buzunarele proprietarilor acestora.

Primăria Timişoara face paşi mici în proiectul de reabilitare a clădirilor de patrimoniu, prioritară fiind Piaţa Victoriei, unde se elaborează documentaţia tehnică pentru primele clădiri centrul istoric.

„În urma discuţiilor cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, pentru Piaţa Victoriei (Zona prioritară 1) sunt în etapa de elaborare a documentaţiei tehnice Palatul Neuhausz, Palatul Hilt şi Palatul Széchényi. De asemenea, au fost solicitate completări la documentaţia tehnică pentru trei dosare depuse: F.Mercy nr. 1, Unirii 14, Braşov 8, în cadrul Programului de sprijin financiar pentru creşterea calităţii arhitectural-ambientale din zonele prioritare din Timişoara”, anunţă primarul Nicolae Robu.

În Piaţa Operei impunătoarele palate Lloyd (acum în proprietatea Camerei de Comerţ, dar în care funcţionează Administraţia Universităţii Politehnica Timişoara), Dauerbach (acum Palace), Weiss (cu apartamente închiriate unor familii, încă din perioada predecembristă), Szechenyi (acum clădirea găzduieşte proprietăţi private), Hilt-Vogel (acum ocupat de familii), Loffler (acum locuit de cetăţeni timişoreni sau firme), Marbl (locuinţe), Neuhausz (locuinţe), au spaţii comerciale la parter, între Operă şi Catedrală.

Edilul a subliniat în repetate rânduri că aceia care vor să-şi menţină proprietăţi în zona istorică, în clădiri monument trebuie să înţeleagă că sunt obligaţi să şi le întreţină corespunzător. „Dacă nu sunt în stare, să şi le vândă. Nu e problema municipalităţii. Pe cine vrea să stea în clădiri monument, trebuie să-l ţină buzunarul”, spunea primarul Robu.

Comentarii

comentarii