Acasă Actualitate Reacția primarului Nicolae Robu după ce Ion Caramitru şi medicul Mihai Gafencu...

Reacția primarului Nicolae Robu după ce Ion Caramitru şi medicul Mihai Gafencu au demisionat din structurile de conducere ale Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană

698
DISTRIBUIȚI

Preşedintele UNITER, Ion Caramitru, şi medicul Mihai Gafencu de la Spitalul de Copii ”Louis Ţurcanu” din Timişoara şi-au anunţat demisiile din structurile de conducere ale Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021 (TM2021). Primarul Nicolae Robu precizat că a avut o discuţie cu Ion Caramitru şi acesta l-a asigurat că va rămâne alături de Timişoara. 

Medicul Mihai Gafencu de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara a activat ca membru în Consiliul Director al TM 2021 ca reprezentant al scenei culturale independente şi al sectorului Industriilor Culturale si Creative. Gafencu a trimis o scrisoare către cănducerea TM 2021 în care îşi justifică hotărârea.

”Scandalurile din presă, necolegialitatea unor păreri, atacurile nedrepte, părtinirea, ce nu au loc în munca unui ONG ce are astfel de nume, dar şi un buget considerabil, m-au făcut să mă simt străin de felul în care merg lucrurile, în mod repetat. Actual, după ce documente clare depuse de cenzori şi de auditori externi de marcă nu au adus schimbarea în esenţa administrării banilor, regularizarea nefirescului prezent ca decizie într-o singură semnătură, dar mai ales neanalizarea unor răspunderi privind această stare de fapt, mă fac să-mi doresc să nu mai particip la acest tip de conducere, unde rostul meu nu mai este clar. (…) Curajoasa, dar aproape imposibila (juridic) dorinţă de anulare a structurii ce a câştigat titlul, este admirabilă, dar sortită, opiniez, unui eşec. Vă doresc succes, să vă aducă zilele deciziilor ulterioare în faţa unui proiect viabil şi care să slujească oraşului nostru!”, a transmis medicul Mihai Gafencu.

Şi maestrul Ion Caramitru şi-a anunţat retragerea din poziţia de membru în Consiliul Director, în calitate de personalitate publică din domeniul culturii, cu profil internaţional, unde activa din aprilie 2019.

Ion Caramitru i-a transmis decizia sa şi primarului Nicolae Robu, într-o scrisoare.

”Am primit cu entuziasm propunerea de a participa la acest eveniment dintr-o poziţie oficială ţinând cont de tot ce mă leagă sentimental şi istoric de acest minunat oraş. Nu e un secret pentru nimeni când spun că mă simt acasă de câte ori sunt acolo fie ca artist, fie ca cetăţean. Ceea ce nu am prevăzut, însă, luat de entuziasm, este realitatea crudă că nu poţi fi responsabil de o asemenea demnitate doar prin telefon sau corespondenţă şi, în plus, să mai răspunzi zi de zi de destinele unui Teatru Naţional cu 7 săli şi 480 de angajaţi aşa cum se întâmplă la Bucureşti. Asta pe de-o parte. Pe de alta, mi-e foarte greu să pricep, pentu a fi corect şi echidistant, tot ce agită administrativ, regulamentar şi legal pe cei care sunt răspunzători cu viaţa acestei Asociaţii atât de importantă şi care sunt locuitori ai Timişoarei zi de zi în perimetrul ei”, arată Ion Caramitru în scrisoare.

Nicolae Robu a spus, în conferința din 14 iulie, că nu vrea să comenteze plecările din Asociația Timișoara 2021- Capitală Culturală Europeană a lui Ion Caramitru și Mihai Gafencu. În primul caz, spune primarul, nu ar fi vorba despre o demisie propriu-zisă.

„Nu e vorba despre o demisie, dacă vă referiți la SMS-ul pe care domnul Caramitru mi l-a trimis. Nici nu l-am văzut: mă sunase, nu am putut vorbi atunci, mi-a trimis SMS-ul, dar eu am văzut doar «apel nepreluat» și l-am sunat înapoi. (…) A fost o discuție foarte normală. Domnul Caramitru m-a asigurat că vrea să rămână și că vrea să  implicat efectiv și cu prestații în cadrul programului, agendei din 2021 sau când va fi să fie. Era o corespondență privată, din 20 iunie, e legată de trecerea proiectului la primărie. Este un SMS din 20 iunie, act pe care, în relația cu mine, domnul Caramitru l-a făcut personal, de la un om pe care îl respect. Asta e tot, nu e nimic de ascuns. Veți vedea, dânsul e aproape de noi”, spus Robu despre prima plecare.

În celălalt caz, deși Mihai Gafencu a spus că inițiativa TM 2021 e sortită eșecului, Robu i-a răspuns indirect: „Decizia e fermă, viitorul va arăta dacă e sortită eșecului sau nu. Mai departe, nu mă substitui eu niciunei persoane. Deci nu comentez ce spune domnul Gafencu. Ce mă interesează pe mine e ca acest proiect să meargă mai departe”.

În completare, edilul a oferit și explicații: „Este proiectul Timișoarei, nu al unei asociații. Capitala culturală este orașului, așa cum Sibiul a fost, așa cum toate orașele sunt. Orașele sunt capitatele. Ele lucrează în diferite formule, prin centre – ca cel pe care dorim să îl înființăm – fundații, asociații. Niciunde nu este o asociație statutară ca a noastră. Unde găsești o structură în care o achiziție este făcută de președintele consiliului director? Nu vreau să spun că nu era bună, dar e pur și simplu aberant. Finanțatorul principal trebuie să fie decident principal… și pentru companii și asociații și pentru ce vreți. Nu putem să inventăm noi o nouă structură. Sunt prea mulți ani de experiență. Specialiști în domeniul acesta au statuat cum trebuie să se întâmple lucrurile!”.

În plus, Robu a spus că în următoarea ședință de Consiliu Local va fi abordat și proiectul de aprobare a organigramei Centrului de Proiecte Culturale și Administrare a Moștenirii Capitalei Culturale Europene, entitatea care va gestiona aplicarea proiectelor care țin de titlul de Capitală Culturală Europeană, din partea Primăriei Timișoara.

După ultima şedinţă a Consiliului Director al Asociaţiei TM2021, primarul Nicolae Robu a anunţat că vrea să dizolve actuala asociaţie şi să creeze o nouă structură care să funcţioneze în cadrul Casei de Cultură a Municipiului Timişoara.

Comentarii

comentarii