Acasă Actualitate Reacții adverse la copii după vaccinarea împotriva COVID-19 cu Pfizer. Israelul renunță...

Reacții adverse la copii după vaccinarea împotriva COVID-19 cu Pfizer. Israelul renunță la imunizare din cauza miocarditei

DISTRIBUIȚI

O ultimă descoperire din Israel alertează medicii în legătură cu vaccinarea împotriva COVID-19 a tinerilor. Au fost identificate cazuri de miocardită după vaccinarea cu Pfizer. Compania susține că nu a observat o rată mai mare de miocardite decât s-ar aștepta în mod normal în populația generală. Ca o măsură de prevedere, Israel a renunțat la vaccinarea copiilor cu vârste între 12 și 15 ani.

Autoritățile sanitare din Israel au anunțat că au identificat câteva cazuri de inflamație cardiacă după vaccinarea cu Pfizer la tineri cu vârste cuprinse între 16 și 19 ani.

Compania a răspuns, printr-un comunicat, că a aflat despre observaţiile Israelului, dar nu recunoaște că ar exista o legătură între vaccinul pe care il produce și cazurile de miocardită. Firma a adăugat că reacţiile adverse sunt analizate atent în mod regulat.

În ultimele 6 luni, au fost raportate în total 275 de cazuri de inflamații cardiace în Israel, la peste 5 milioane de persoane vaccinate. Cea mai afectată categorie ar fi cea a adolescenților cu vârste între 16 și 19 ani, a anunțat Ministerul Sănătății.

Inflamația cardiacă, sau miocardita, a fost observată în urma unui studiu făcut între decembrie 2020 și mai 2021, perioadă în care au fost vaccinate 5 milioane de persoane, scrie Reuters.

Cazurile de miocardită au fost raportate în principal la bărbații tineri care au primit vaccinul Pfizer. Autoritățile din Israel susțin că este posibil să existe o legătură între vaccinare și această afecțiune.

Majoritatea pacienților care au suferit inflamații cardiace au stat un număr mediu de patru zile în spital, iar 95% din cazuri au fost clasificate drept ușoare. Experții care au condus studiul au ajuns la concluzia că „există o legătură probabilă între administrarea celei de-a doua doze de vaccin și apariția miocarditei la bărbații cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani”. O astfel de legătură a fost observată mai mult în rândul bărbaților cu vârste cuprinse între 16 și 19 ani decât în alte grupe de vârstă.

În urma rezultatelor studiului, Israelul a renunțat să mai vaccineze copiii cu vârstele cuprinse între 12 și 15 ani.

Miocardita este inflamația mușchiului inimii -miocardul. Poate afecta atât funcția contractilă a inimii, funcția de pompă, cât și funcția electrică, putând duce la tulburări ale ritmului cardiac, în situații grave ajungându-se chiar la moarte subită.

Inima nu mai este irigată corespunzător cu sânge şi apar simptome ca palpitațiile – pulsul cardiac accelerat sau neregulat, dureri în piept, stare de oboseală sau dificultăţi de respiraţie, ca dispneea. În cazuri severe, astfel de manifestări pot favoriza dezvoltarea cheagurilor de sânge, care pot cauza infarctul sau accident vascular cerebral.

Cele mai frecvente cauze ale miocarditei sunt infecţiile virale sau bacteriene, inclusiv infecția cu stafilococul auriu, dar şi existenţa unor boli autoimune . Miocardita se poate declanșa și ca o reacție adversă la un medicament.

În majoritatea cazurilor, miocardita nu prezintă simptome foarte clare, astfel că diagnosticul se stabileşte pe baza unor analize suplimentare, printre care teste de sânge (pentru depistarea semnelor de inflamaţie şi a localizării infecţiei), electrocardiogramă, radiografie toracică, ecocardiogramă, imagistică prin rezonanță magnetică.

Sursa: realitatea.net

Comentarii

comentarii