Acasă Actualitate Realitatea Augmentată şi VR. Aşa vrea Timişoara să se alinieze celor mai...

Realitatea Augmentată şi VR. Aşa vrea Timişoara să se alinieze celor mai noi standarde din domeniu pentru 2023

DISTRIBUIȚI

A patra ediție a proiectului Spotlight Haritage Timişoara și-a deschis porțile, marți, 6 iulie, la Muzeul Naţional al Banatului. Pe lângă o expoziţie clasică în Mansarda Bastionului Theresia, proiectul propune și o expoziţie stradală, cu 18 panouri plasate în cartierul Cetate.  Ambele expoziţii folosesc noua tehnologie la nivel mondial din domeniu: Realitatea Augmentată şi Realitatea Virtuală. Aşa vrea Timişoara să se alinieze celor mai noi standarde din domeniu pentru 2023, anul în care va deţine titlul de Capitală Europeană a Culturii şi când oraşul de pe Bega va fi sub toate reflectoarele.  

„Este unul din cele mai importante şi frumoase proiecte pentru noi. Este un parteneriat cu centrul E-learning. E un proiect deosebit pentru că pe lângă expoziţia pregătită în Mansarda Bastionului, se desfăşoară şi pe stradă, este şi în mediul online, cu o tehnologie deosebită pusă la dispoziţie de Universitatea Politehnica. Suntem la a patra ediţie şi pot să spun că e un proiect foarte apreciat, cu o prezenţă de mii de oameni pe zi şi e un proiect care ne face să fim mândri că organizăm anul viitor Capitala Culturală Europeană”, a spus Claudiu Ilaş, directorul Muzeului Naţional al Banatului.

Aceste tehnologii se utilizează de mult în țările avansate, spune Florin Drăgan, rectorul Universităţii Politehnica din Timişoara.

 „E vorba de tehnologia care generează realitatea virtuală, care e destul de prezentă în muzeele de dincolo. Ne bucurăm că putem duce Timişoara la nivel occidental din punct de vedere al confluenţei dintre artă şi tehnologie. De exemplu, realitatea augmentată. Ai o poză pe care pui anumite informaţii. În momentul în care pui telefonul pe o anumită clădire, se recunoaşte automat clădirea, în datele telefonului se generează informaţia despre acea clădire şi se afişează pe ecran. E ca un fel de ghid automat pe propriul telefon, la purtător, nu mai trebuie să cumperi informaţi sau o aplicaţie”, a declarat Florin Drăgan.  

În loc de câteva informaţii succinte, atât cât încăpeau pe un panou explicativ, prin noua tehnologie publicul are parte de o experienţă complexă. Cu ajutorul aplicaţie se scanează cu telefonul un QR cod, iar apoi se deschide o adevărată lume virtuală: video şi audio, fotografii de epocă, fragmente de interviuri sau poezie.

Anul acesta, expoziţia de la Bastion are ca temă Timişoara – oraşul rozelor.  

„Folosim un melanj între toate aceste aplicaţii magice de realitate virtuală sau augmentată, alături de obiecte de patrimoniu. Putem îmbina obiectele şi micro-istoriile asunse în spatele lor cu nişte aplicaţii digitale contemporane, tocmai pentru a veni în întâmpinarea unui public cu abilităţi digitale foarte dezvoltate. E o experienţă multisenzorială în legătură cu patrimoniul nostru”, a spus muzeograful Marius Cornea.

Timişorenii sunt invitaţi să descopere expoziţia stradală–din Cetate şi să viziteze Bastionul Theresia până în 31 octombrie.

Comentarii

comentarii