Acasă Actualitate Recrutare de tineri baschetbaliști care vor să ajungă în America. Dan Păltinișanu...

Recrutare de tineri baschetbaliști care vor să ajungă în America. Dan Păltinișanu aduce la Timișoara cea mai mare agenție din Europa

DISTRIBUIȚI

Agenția Pro Futuro Sport cu sediul la Belgrad este una din cele mai mari agenţii care facilitează obţinerea de burse sportive în America pentru elevi şi studenţi. După ce au ajuns să caute talente în toată lumea, din Brazilia până în Filipine şi Australia, deşi vecini cu noi, sârbii ajung de abia acum în România.

Primul camp îl vor organizat la Timișoara cu ajutorul fostului pivot al echipei BC Timişoara, Dan Păltinişanu, care a devenit reprezentatul agenției la noi în țară.  

“Agenţia asta din Belgrad a început să ducă jucători din Serbia în America. Găsesc burse pentru baschetbalişti, tenismeni, înotători şi aşa mai departe. Încearcă să intre în cât mai multe ţări. Sunt lideri europeni pe partea asta de recrutare pe burse sportive. În 16 ani de când există au dus peste 4.000 de elevi şi sudenţi în America. În America, şcoala e pe bani, chiar şi liceul se plăteşte. Ei sunt însă interesaţi să importe tineri şi le oferă burse, <full scholarships>, adică nu trebuie să plătească nimic sau plătesc mai puţin, sunt multe oferte personalizate. Evenimentul de la Timişoara se referă strict la burse pentru baschetbalişti. Tinerii în ziua de azi sunt mult mai deschişi către occident sau America, ei fac mult mai uşor pasul acesta. Generaţia mea nu a avut această expunere pe care au tinerii acum. Văd şi în jurul meu, foarte mulţi tineri care vor să plece. Putem să-i ajutăm cu acest prilej să-şi găsească un viitor mai bun”, a spus Dan Păltinişanu.

Campul organizat de Pro Futuro Sport la Timişoara va avea loc, sâmbătă, 11 iunie, de la ora 10.00, pe parchetul sălii CSS Bega din zona Circumvalaţiunii.

La evenimentul vor veni doi antrenori – unul de la un liceu de top din America, Hoosac Academy din New York, care are echipă în liga NCAA. Celălalt este Rade Dzambici, care a jucat şi la BC Timişoara, care acum lucrează pentru Pro Futuro Sport.  

“Ei vor ţine un antrenament, respectiv se va organiza şi un meci între participanţi. Dacă vor fi interesaţi de un jucător, se va continua colaborarea cu el. Pentru americani, în primul rând contează partea academică. Chiar dacă sportiv eşti excelent, dacă nu ai note bune la şcoală, nu joci. Acolo toate colegiile sau universităţile au echipe de top. Sunt foarte puternice, bine pregătite, cu condiţii de echipe care joacă în Euroligă. Sunt senzaţionale. Din colegii pot face pasul spre NBA, în cazul baschetului. De exemplu, Hoosac joacă într-o conferinţă care a dat în ultimii 20 de ani cei mai mulţi jucători în NBA. Au condiţiile şi medodele unei echipe profesioniste. Nu vorbesc numai de baschet, au echipe de hockei, fotbal american, tenis”, a mai spus Dan Păltinișanu.

După ce s-a lăsat de baschet, în 2014, Dan Păltinişanu a fost timp de doi ani preşedinte al Academiei BC Timişoara.

“E clar că tinerii de azi sunt diferiţi faţă de generaţia mea. Au multe alte tentaţii, dar nu trebuie să-i judecăm prea mult. E mult mai greu pentru ei să-şi păstreze o linie în orice, nu numai în sport. Nu avem rezultate. Nici la cluburi, nici la naţională. Nu mai vrem reguli, disciplină, muncă… vrem doar libertate. Noi vrem performanţă într-un an de zile”, a mai spus Păltinişanu, care acum este și proprietarul unui restaurant din mall.

Comentarii

comentarii