Acasă Special Recursul la popor

Recursul la popor

DISTRIBUIȚI

In batalia sa impotriva “Parlamentului ticalosit”, nu de putine ori, Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a invocat asa – numita democratie a strazii. El a facut recurs la popor. A insistat asupra necesitatii intr-un stat modernizat, dupa conceptia sa, ca, in orice chestiune importanta, sa fie consultat direct poporul. Prin mitinguri organizate regulat in Piata Universitatii sau prin referendum. Ce s-a ales din acest proiect?
Am remarcat de mai multe ori, pe vremea cand domnul Traian Basescu insista asupra acestui mecanism de decizie, bazat pe consultarea directa si sistematica a populatiei, ca Romania nu este un stat cetate. Cu cateva zeci de mii de locuitori, care sa poata fi adunati in piata publica pentru a se pronunta in chestiuni majore tinand de politica interna si externa. Timpul agorei a trecut demult. De milenii. Astazi, statele democratice nu mai sunt conduse astfel. Populatia isi alege reprezentantii din timp iar in interiorul acestor intervale ei, alesii, au legitimitatea de a hotari in numele cetatenilor ce e bine si ce e rau. De aceea, Parlamentul este cea mai importanta institutie a unui stat de drept. Este prima dintre cele trei puteri independente. Cea pe care o dispretuieste si a incercat s-o demonizeze Traian Basescu.
Exista o dezbatere importanta la nivel national, legata de problema pensiilor. Ce este pensia? O proprietate intangibila sau o pomana pe care statul o da unor cetateni si pe care, dupa bunul plac, o poate diminua ori anula? Cum de s-a ajuns in situatia ca Romania sa fie singurul stat de pe mapamond care reduce pensii? Nu poate nimeni contesta ca raspunsul la asemenea intrebari reprezinta atat o tema de importanta nationala, cat si o chestiune de siguranta nationala. In aceste imprejurari, cred ca se cuvine sa-i reamintim Presedintelui Traian Basescu de propria sa decizie. Aceea de a consulta, de fiecare data cand e necesar, populatia. Presedintele Romaniei poate declara, de pilda, Ziua Portilor Deschise la Cotroceni. Unde exista zeci de hectare de teren, adica suficient spatiu pentru a organiza o agora. Sau poate face acest lucru in Piata Universitatii. Acolo unde tot promisese ca se va intalni sistematic cu cetatenii. Ar fi o cale de a afla, in dialog cu acestia, ce cred ei despre pensii.
In eventualitatea in care seful statului roman nu vrea sa intoarca roata istoriei cu doua  milenii, adica la agora, si se gandeste sa utilizeze totusi instrumentul modern mai adecvat si mai complet, sub aspectul rezultatelor, al referendumului, nimic nu-l impiedica sa initieze o consultare a populatiei. Populatia ar trebui sa raspunda la intrebarea daca pensia este tangibila sau intangibila.
Dar domnul Presedinte Traian Basescu mai are o posibilitate. Aceea ca, prin intermediul unui referendum, sa afle raspunsul la o alta chestiune tot de importanta nationala. Si tot de siguranta nationala. Il mai vor cetatenii sau nu in fruntea statului? Un adevarat barbat de stat, intr-o situatie cum este cea din Romania de azi, asa ar proceda. Daca populatia nu-l mai vrea, demisioneaza. Lasa locul altcuiva. Daca cetatenii il mai vor in fruntea statului, ramane si isi consolideaza pozitia. Oare de ce intaiul om din stat nu s-a gandit pana acum la lucruri atat de simple?

www.sroscas.ro
www.corectnews.ro

 

Comentarii

comentarii