Acasă Editorial Reducerea Taxei pe Valoarea Adăugată ar putea conduce la redresarea economiei româneşti

Reducerea Taxei pe Valoarea Adăugată ar putea conduce la redresarea economiei româneşti

DISTRIBUIȚI

aurel mihutÎncasările din Taxa pe Valoarea Adăugată  reprezintă principala sursă de venituri la bugetul de stat.
Una dintre multele măsuri fiscale prezentate în ultima perioadă ca fiind în măsură să conducă la redresarea economiei, este reducerea Taxei pe Valoarea Adăugată, care în prezent este de 24%. S-a afirmat  că  pentru a susţine economia şi a accelera redresarea acesteia este necesară reducerea Taxei pe Valoarea Adăugată, de la 24% până la 19%. Făcând o paranteză ne amintim că cota de 19% a fost aplicată în România până în iulie 2010. Principalul argument adus pentru reducerea cotei de Taxă pe Valoarea Adăugată este creşterea veniturilor populaţiei, iar veniturile suplimentare putând fi ulterior redirecţionate către consum, economisire sau investiţii. De reducerea Taxei pe Valoarea Adăugată  ar beneficia şi firmele, deşi Taxa pe Valoarea Adăugată  este neutră, la nivelul acestora şi pe întreg lanţul de producţie a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Firmele sunt nevoite să finanţeze Taxa pe Valoarea Adăugată  plătită,  întrucât rambursările de TVA sunt acordate  practic cu întârzieri de peste 6 luni, în loc de 45 de zile,  cât este teoretic perioada maximă pentru soluţionarea unei cereri de rambursare.  Reducerea cotei de Taxă pe Valoarea Adăugată  ar duce astfel la finanţarea unei taxe mai mici, iar firmele şi-ar putea reduce costurile cu finanţarea Taxei pe Valoarea Adăugată . Eficientizarea procedurilor de rambursare de Taxă pe Valoarea Adăugată ar fi o altă masură extrem de importantă  pentru firmele din Romania, în special pentru intreprinderile mici si mijlocii care ar putea utiliza Taxa pe Valoarea Adăugată,  recuperată de la bugetul de stat pentru investiţii, mult mai repede.
Pe de altă parte, o reducere a Taxei pe Valoarea Adăugată  cu 5 procente ar conduce la creşterea deficitului bugetar, ţinând cont că  încasările din TVA reprezintă principala sursă de venituri la bugetul de stat.
O altă măsură propusă este extinderea aplicarii cotei reduse de TVA de 9% la o serie de alte alimente de bază, măsură ce  ar avea un impact pozitiv mai ales la nivelul populaţiei, având în vedere că alimentele de bază au o pondere importantă în  consumul populaţiei şi nici nu ar conduce la o scădere semnificativă şi imediată a veniturilor bugetare.
Poate că una dintre cele trei măsuri prezentate (reducerea cotei de 24%, eficientizarea rambursarilor sau extinderea aplicarii cotei de 9%) ar conduce la reducerea evaziunii fiscale.

Comentarii

comentarii