Acasă Actualitate Reţea magistrală nouă de apă în zona Calea Aradului – Calea Torontalului

Reţea magistrală nouă de apă în zona Calea Aradului – Calea Torontalului

DISTRIBUIȚI

“Principalele probleme din sistemul de distribuţie le reprezintă conductele din oţel, a căror durată de viaţă se apropie de sfârşit şi care produc avarii”, a spus Ilie Vlaicu (foto), directorul Aquatim.
Lungimea totală a reţelelor de apă din Timişoara este de peste 600 km, cu diametre cuprinse între 100 mm şi 1.000 mm. Peste 70% dintre conductele de apă sunt confecţionate din oţel, material cu durată de viaţă scurtă. Problema este că o parte dintre conducte sunt vechi de zeci de ani şi, din această cauză, au loc multe intervenţii. Conform Aquatim, numărul avariilor pe reţea în Timişoara depăşeşte 2.500 pe an.

Conducte vechi de peste 40 de ani

“Principalele probleme din sistemul de distribuţie le reprezintă conductele din oţel, a căror durată de viaţă se apropie de sfârşit şi care produc avarii. Reînnoirea sistematică, etapizată a reţelelor de distribuţie a apei potabile constituie un obiectiv important din strategia Aquatim. Prioritizarea lucrărilor se face ţinând cont de criterii tehnico-economice şi sociale. Pentru investiţii în reţelele de apă, anul acesta, am alocat, din fonduri proprii, peste 20 milioane lei. Până la această dată, peste 90 % dintre lucrările planificate pe acest an au fost realizate, urmând ca până la finele anului să fie recepţionate toate. Lucrările de investiţii se derulează în baza unor contracte atribuite prin licitaţii publice”, a declarat dr. ing. Ilie Vlaicu, directorul general Aquatim SA. Prin urmare, Aquatim va recepţiona, în această săptămână, o lucrare majoră de reabilitare a reţelei de alimentare cu apă potabilă din zona Calea Aradului – Calea Torontalului, finanţată din surse proprii ale Aquatim. Au fost înlocuiţi peste doi km de tronsoane de reţea învechită, din care cea mai mare parte sunt conducte magistrale, cu diametru cuprins între 600 şi 800 milimetri. Conductele din oţel care au fost înlocuite aveau o vechime de peste 40 de ani şi se aflau într-o fază avansată de deteriorare. În aceste zone, au fost înregistrate anual în jur de 4-5 intervenţii mari care au determinat întreruperea alimentării cu apă rece în partea de nord a oraşului. Conductele noi sunt realizate din materiale performante care au o durată de viaţă de peste 50 de ani.

 2/3 din apa ce curge la robinetele timişorenilor provine din râul Bega

Apa potabilă a timişorenilor provine din surse de suprafaţă (râul Bega) şi subterane (foraje). În prezent, 2/3 din apa ce curge la robinetele timişorenilor provine din râul Bega şi este tratată la Staţia de tratare a apei Bega. Staţiile de tratare a apei au alimentat oraşul Timişoara cu 38.693.290 m3 de apă în anul 2008, iar consumul mediu casnic a fost de 125 l/om/zi. La principala staţie de tratare a apei oraşului (Staţia de tratare a apei Bega) care asigură peste 2/3 din apa Timişoarei, tehnologia modernă implementată permite controlul şi reglarea online, din 10 în 10 secunde, a parametrilor de calitate: turbiditate, pH, conţinut de clor. În afara acestui control continuu al procesului, în laboratoarele Aquatim S.A. sunt monitorizaţi zilnic 22 parametri de calitate, fizico-chimici şi microbiologici pentru apa potabilă. În anul 2008, au fost realizate în laboratoarele Aquatim 75.127 analize de calitate a apei, adică în medie, peste 200 de analize pe zi. Din reţeaua de apă, s-au prelevat săptămânal peste 30 de probe de apă potabilă din cele 26 de puncte de control, stabilite de comun acord cu Inspectoratul de Sănătate Publică Timiş.
Aquatim susţine că produce şi distribuie apă potabilă, controlată permanent şi care corespunde normelor în vigoare, privind calitatea şi siguranţa.

Comentarii

comentarii