Acasă Politica Referendum si constituanta

Referendum si constituanta

DISTRIBUIȚI

Presedintele Traian Basescu, intentionand sa puna obstacole in calea proiectelor politice ale USL, ne-a acordat, fara sa vrea, o sansa. Sa profitam de ea. La solicitarea lui, Curtea Constitutionala a Romaniei a inregistrat o noua premiera nationala. Si poate mondiala. O lege, legea referendumului, este neconstitutionala timp de un an. Apoi, aceeasi lege devine brusc constitutionala. Aceasta decizie obliga USL sa organizeze referendumul pentru Constitutia revizuita nu in aceasta toamna, ci la sfarsitul anului viitor, odata cu alegerile prezidentiale.

 

Si iata ca, dintr-o data, putem inchide o importanta paranteza, operatiune care ne ofera posibilitatea sa intram in normalitate. La ce ma refer? Dupa cum se stie, in urma cu mai multi ani, pentru a demoniza Parlamentul, pentru a slabi forta celei mai importante institutii democratice, Traian Basescu a initiat un referendum prin care Parlamentul sa devina unicameral, numarul alesilor urmand sa se reduca la trei sute. In conditii extrem de discutabile, dar care nu mai merita sa fie analizate aici, referendumul a trecut cu succes. Poporul suveran a decis. Iar decizia sa trebuia, trebuie si va trebui sa fie respectata chiar daca asta ar insemna un rau produs democratiei si bunei functionari a statului.

Sub regimul Basescu, in anii care au trecut, decizia cetatenilor, luata prin referendum, nu a fost pusa in opera. Desi Basescu a dispus de o majoritate parlamentara. Ceea ce nu a facut regimul Basescu, trebuie sa facem noi. Parlamentul de azi. Dumneavoastra. Sa modificam imediat articolele din Constitutie in sensul existentei, in viitor, a unei singure camere si a reducerii la trei sute a numarului de parlamentari. Articolele din Constitutie, astfel modificate, trebuie sa le supunem de urgenta unui referendum. Abia dupa acest referendum vom sti ce vor cu adevarat cetatenii Romaniei. Daca il vor valida, atunci noua Constitutie va trebui sa tina cont de asta. Daca nu va fi validat acest referendum, printr-o majoritate a celor 50 la suta plus unu dintre cetatenii cu drept de vot, atunci proiectului initiat de Traian Basescu in urma cu mai multi ani i se va pune definitiv cruce. Cu alte cuvinte, el nu va mai putea organiza un nou referendum pe aceeasi tema.

Cu cat inchidem aceasta paranteza a istoriei mai repede, cu cat aflam mai repede ce vor cu adevarat cetatenii Romaniei, cu atat mai mult vom putea actiona in interesul lor, promovand noua Constitutie.

De ce ma refer la o noua Constitutie si nu la o Constitutie revizuita? Pentru ca decizia Curtii Constitutionale a Romaniei, care amana, pana la sfarsitul anului viitor, momentul potrivit pentru organizarea referendumului in vederea adoptarii, ne da posibilitatea sa transformam Parlamentul in Adunare Constituanta. Si sa facem nu o Constitutie revizuita, ci o noua Constitutie. Spre deosebire de o Constitutie revizuita, un proiect al unei Constitutii noi nu mai poate fi transformat intr-un teren de experimente pentru presedintele Traian Basescu si pentru Curtea Constitutionala. Practic, proiectul noii Constitutii nu va putea fi atacat la CCR, asa cum, de buna seama, va fi atacat si facut praf si pulbere proiectul Constitutiei revizuite. In plus, pe agenda publica va figura un proiect politic de mare interes si de anvergura timp de mai bine de un an. Dezbaterea aprofundata si neprecipitata a articolelor noii legi fundamentale nu poate fi decat benefica.

Asadar, stimati colegi, haideti sa organizam un referendum mai repede decat oricum va fi organizat de Basescu acelasi referendum, sa ne transformam in constituanta si sa daruim natiunii romane o noua lege fundamentala.

Senator PNL de Dambovita
Sorin Rosca Stanescu

Comentarii

comentarii