Acasă Actualitate Refuză fermierii timişeni banii Uniunii Europene?

Refuză fermierii timişeni banii Uniunii Europene?

DISTRIBUIȚI

Se pare că fermierii timişeni refuză banii nerambursabili ai Uniunii Europene.  Orice producător agricol poate primi 1.500 de euro bani nerambursabili de la Uniunea Europeană, pentru exploataţiile de semisubzistenţă (măsura 1.41), dacă depune dosarul până în 14 mai, la Direcţia Agricolă pentru Dezvoltare Rurală (DADR) Timiş. În acest moment, după cum arată cifrele, există o diferenţă suprinzătoare în Timiş pentru a obţine aceste fonduri, deşi sunt oferite pe gratis. Tiberiu Lelescu (foto), directorul DADR Timiş, a declarat că sunt peste 100 de dosare depuse în Timiş, dar ar fi trebuit să fie mai multe. “Cred că e o mare comoditate a celor care ar trebui să obţină aceşti 1.500 de euro. Poate că li se pare o sumă mică. Cei care au suprafeţe mari sau o situaţie mai bună, cred că nici nu îşi permit să se deplaseze pentru această sumă. În Timiş, nu prea sunt dosare depuse, sunt peste 100. Atâta reclamă i-am făcut la această măsură că mă şi doare gura cât am vorbit. Mai pot să vină până în 14 mai, mâine şi poimâine, apoi nu mai e valabilă măsură”, a spus Lelescu.  

Birocraţie

Pe de cealaltă parte, fermierii susţin că există o birocraţie prea mare pentru a intra în posesia acestor bani şi se cer prea multe hârţogării. “Datorită birocraţiei şi multor drumuri care se fac şi a actelor inutile, oamenii renunţă. E o birocraţie prea mare. S-a complicat prea mult acest sistem”, a spus Nicolae Oprea (foto), secretarul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice (APCPT)  Timiş. Tiberiu Lelescu recunoaşte că, într-adevăr, există birocraţie, dar este condiţia pe care a impus-o UE pentru ca aceşti bani să ajungă unde este nevoie –la fermieri. “UE doreşte ca ceşti bani să ajungă la cei care au drepturi şi îndeplinesc condiţiile negociate. Când e vorba de bani europeni, sunt reguli stricte, universal valabile pentru toţi din UE. Majoritatea celor care îndeplinesc condiţiile nu au dosarul complet. Atunci, trebuie să meargă pe filiera primăriei, a APIA, în relaţia CPI sau cu fondul funciar. Sunt instituţii implicate în eliberarea de documente, care să le ateste că îndeplinesc condiţiile să primească aceşti bani. Vreau să spun că la Măsura 1.41, în 2010, a mers bine. Dacă anul trecut au fost 17 proiecte, anul acesta avem peste 100, fiindcă ne-am ocupat de promovarea acestei măsuri”, a spus Lelescu.
 
DADR Timiş e un partener al fermierilor

Fermierii se mai plâng de faptul că, deşi sunt membri ai unei asociaţii, nu au avantaje, deşi se susţine ideea organizării fermierilor. “Dacă eşti membru al unei organizaţii profesionale, poţi să beneficiezi de un punctaj suplimentar. Organizaţiile profesionale au fost incluse să dea o mână de ajutor fermierilor, dar grupurile de interese şi interesele meschine au făcut să rămână numai cooperativele agricole şi grupurile de producători care încasează mii de euro. Toată lumea spune că trebuie să fim în organizaţii profesionale, să ne asociem. Dar cum să fii, când tai drepturile asociaţiilor să îşi ajute proprii membri prin acel punctaj suplimentar?”, a spus Oprea. Dimpotrivă, Lelescu susţine că sunt foarte multe avantaje dacă fermierii sunt organizaţi, iar instituţia îi va ajuta întotdeauna. “DADR Timiş este un partener al fermierilor şi unde m-au chemat la acţiunile lor, m-am dus şi mă voi duce în continuare, dacă mă cheamă să îi ajut”, a  mai adăugat Lelescu.

Comentarii

comentarii