Acasă Cultura Regal de artă oferit timișorenilor, joi seara, de Fundația Triade, în Piața...

Regal de artă oferit timișorenilor, joi seara, de Fundația Triade, în Piața Unirii

529
DISTRIBUIȚI

Fundația Interart Triade Timișoara, în colaborare cu Fundația Magdalena Abakanowicz din Varșovia și Muzeul de Artă, a oferit un regal de artă, miercuri 19 septembrie, de la ora 18.00, timișorenilor.

La parterul muzeului din Piața Unirii din capitala Banatului a fost organizat vernisajul expoziției Magdalena Abakanowicz (1930-2017): Prezență, esență, identitate, îngrijită de curatoarea internațională Maria Rus Bojan.

Cu acest prilej a fost prezentată o selecție impresionantă de lucrări din toate etapele creației artistei, de la începutul anilor ’70, până la sfârșitul anilor 2000.

Una dintre cele mai importante artiste de pe scena artei mondiale, Magdalena Abakanowicz și-a câștigat notorietatea internațională în anii 1960, prin experimentele sale extrem de neobișnuite la acea vreme, sculpturi gigantice din fibră textilă, intitulate generic Abakans.

Aceste structuri fluide, țesute din materiale organice, au extins semnificativ sensul tradițional al sculpturii, transformând suprafața plană a unei tapiserii într-o formă dinamic organizată în spațiu, care declanșează experiențe vizuale și tactile complexe.

Prezentând peste 100 de sculpturi, expoziția își propune să ofere o înțelegere a subiectelor majore din opera artistei, ilustrând modalitățile prin care aceasta a revoluționat istoria artei contemporane, reinventând constant mediul ȋn care a lucrat – sculptura – se arată în caietul de prezentare.

Magdalena Abakanowicz s-a născut în Falenty, Polonia, a trăit și a lucrat la Varșovia până în 2017, când s-a stins din viață.

Lucrările ei fac parte din colecția permanentă a marilor muzee din întreaga lume, inclusiv: MoMA, Galeria Națională de Artă din Australia, Muzeul de Artă Modernă din Busan, Muzeul Orașului Hiroshima, Centrul Pompidou, Tate Modern, Metropolitan Museum New York, Muzeul Hirshhorn și Grădina de Sculptură din Washington, DC, Walker Art Center Minneapolis Muzeul Național din Varșovia și Wroclaw.

Magdalena Abakanowicz, ale cărei lucrări figurau în peste 70 de muzee din întreaga lume, a murit la vârsta de 86 de ani, în aprilie 2017.

Revoluționarele lucrările a fost premiate deseori la nivel mondial și sunt expuse în muzee din Varşovia, la Centrul Pompidou din Paris, la Muzeul Metropolitan din New York şi la Muzeul de Artă Modernă din Kyoto.

Comentarii

comentarii