Acasă Actualitate Reşiţa are Parc Industrial – FOTO

Reşiţa are Parc Industrial – FOTO

DISTRIBUIȚI

Capitala Banatului de Munte are, de joi, un nou parc industrial. Mai exact este vorba despre Zona industrială Valea Ţerovei – locul în care a funcţionat fostul Aglomerator de minereu de fier din Reşiţa. Acesta a fost inaugurata în prezenta oficialităţilor locale şi judeţene de către Hidroconstrucţia, câştigătorul licitaţiei pentru ecologizarea zonei. Potrivit lui Sorin Maxim, directorul ADR Vest, modul de execuţie a lucrării este un exemplu de utilizare a fondurilor europene şi de realizare a unor astfel de proiecte. {vsig}galerie/hidroconstructia{/vsig} „Suntem foarte mulţumiţi de lucrare şi de ceea ce Hidroconstrucţia a reuşit să facă aici“, a spus Maxim.
Cu o suprafaţă de 26,2 hectare, Parcul aparţine Consiliului Local Reşiţa. Terenul a aparţinut Combinatului Siderurgic şi a fost trecut în proprietatea administraţiei publice locale în contul datoriilor. Acesta este sistematizat în mai multe parcele, cu drumuri de acces între ele. Întreaga suprafaţă este dotată cu utilităţile necesare unei bune activităţi: apă, canalizare, gaz, energie electrică, telefonie, internet, inclusiv reţea de drumuri şi un pod peste pârâul Ţerova pentru acces spre drumurile naţionale DN 58 şi DN 58B – drumuri care leagă Reşiţa de Caransebeş, Timişoara sau Anina. Valoarea lucrărilor se apropie de 12 milioane de euro. Banii pentru lucrări au venit, o parte, de la Guvernul României, prin fonduri europene.

Consiliului Local Reşiţa şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin au contribuit cu alte sume la realizarea proiectului. Ilie Ban, directorul Hidroconstrucţia Caransebeş, a ales să fie extrem de modest şi a refuzat să facă declaraţii, considerând că faptele vorbesc de la sine. „Doar atât am să spun azi: că sper ca în septembrie – să nu zic de 23 august – vom finaliza şi proiectul ISPA de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare. Nu chiar de 14 septembrie, că este post, fiind Ziua Crucii, dar în jurul acestei date“, a făcut Ban o mică glumă.
Astfel, în plină criză economică, Reşiţa pune la dispoziţia potenţialilor investitori 26 de hectare de teren complet.

Numai că aceştia se lasă aşteptaţi cam mult. Reşiţa, fosta capitală a industriei siderurgice şi de maşini din România, îşi trăieşte acum ultimele clipe din gloria de altă dată. Un simplu exemplu este faptul că de la hidroagregate, motoare navale şi pentru locomotivele diesel, în prezent s-a ajuns la producţia de biciclete. Proiectul care schimbă din punct de vedere investiţional harta zonei Banatului, prin reabilitarea Zonei Industriale Valea Ţerovei – Reşita, este finalizat.
Parcul industrial a fost construit pe o porţiune a fostei zone industriale a oraşului. Nova Ţerova – aşa cum i se spune acum – este un brand dezvoltat de Trend Communication Cluj-Napoca şi este rezultatul unui proiect de peste 12 milioane de euro dezvoltat de Primăria Reşiţa, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi susţinut prin Programul PHARE.
Sumele nerambursabile sunt de 5.000.000 de euro finanţate de Programul PHARE şi 1.666.660,6 euro de la Fondul Naţional de Dezvoltare.

Restul de bani au fost puşi de Consiliul Local Reşiţa şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin. Contribuţia proprie a Consiliului Local Reşiţa este de 4.049.260,4 euro (3.393.468,4 euro cheltuieli eligibile şi 655.800 euro cheltuieli neeligibile), iar contribuţia Consiliului Judeţean Caraş-Severin – 230.800 de euro, este inclusă în cheltuielile neeligibile totale, de 886.600 de euro.
Investitorii interesaţi pot lua în concesiune parcele din Parcul Industrial. În prezent, preţul de concesiune este de de 1,8 euro pe metru pătrat, dar investitorii se lasă încă aşteptaţi.

Comentarii

comentarii