Acasă Actualitate REMEMBER: 17 Decembrie, zi de doliu în Timişoara, pentru martirii din 1989

REMEMBER: 17 Decembrie, zi de doliu în Timişoara, pentru martirii din 1989

2177
DISTRIBUIȚI

Ziua de 17 decembrie, decretată de Consiliul Local Timişoara zi de doliu în memoria primilor 66 de manifestanţi din oraş care au murit în timpul Revoluţiei din Decembrie 1989, stă sub semnul mai multor manifestări de comemorare, drapelele tuturor instituţiilor fiind coborâte în bernă.

Asociaţia 17 Decembrie a Răniţilor şi Familiilor Îndoliate din Revoluţia din 1989 va organiza mai multe evenimente comemorative, începând cu ora 10.00, când va avea loc slujba de pomenire la Catedrala Mitropolitană, urmată de depunerea de coroane la monumentul din faţa acesteia.

La ora 12.00, la Biserica Martirilor, va avea loc slujba de pomenire, urmată tot cu depunere de coroane de flori, iar de la ora 14.00 urmează slujba de pomenire la Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei, unde vor fi depuse coroane de flori. De asemenea, va avea loc şi un parastas.

La ora 18.00 este programat un moment de reculegere cu lumânări personalizate cu chipurile eroilor – martiri ai Revoluţiei din Decembrie 1989 de la Timişoara, pe treptele Catedralei Mitropolitane, unde în urmă cu 29 de ani mureau tinerii nevinovaţi, împuşcaţi de trupele de represiune ceauşiste.

Pe 17 decembrie 1989, la ora 17,00, s-au auzit primele focuri de armă în oraş. La Procuratura Militară Timişoara au fost înregistraţi atunci 66 de morţi şi 196 de răniţi. În seara aceleiaşi zile, la Bucureşti Consiliul Politic Executiv a aprobat reprimarea în forţă a manifestanţilor de la Timişoara, etichetaţi ca trădători.

Comentarii

comentarii