Acasă Eveniment „Remondis” propune o nouă soluţie de alimentare cu apă a Lugojului

„Remondis” propune o nouă soluţie de alimentare cu apă a Lugojului

DISTRIBUIȚI

Firma germană a prezentat o variantă şi în ceea ce priveşte dezvoltarea managementului deşeurilor în cel de-al doilea municipiu al judeţului Timiş
O delegaţie tehnică din partea firmei germane „Remondis” a avut, la Primăria Lugoj, o întrevedere cu primarul Francisc Boldea şi directorii societăţilor lugojene „Salprest” şi „Meridian 22”, Mircea Ghera, respectiv Dan Florea. Discuţiile au vizat intenţia municipalităţii lugojene de a încheia un parteneriat cu firma germană privind gestionarea alimentării cu apă, a canalizării şi a deşeurilor în municipiul Lugoj. „Au fost discutate propunerile concrete pe care administraţia lugojeană le-a solicitat firmei germane. În urma discuţiilor tehnice, inginerii germani au propus o nouă soluţie de alimentare cu apă a oraşului. Aceasta presupune dublarea numărului de foraje la Uzina nr. 1 şi construirea unui nou laborator pentru tratarea apei. Aceasta, în condiţiile în care se va renunţa la Uzina de apă nr. 2, situată în aval de Timiş. Această uzină ar urma să fie folosită doar pentru apa industrială. O altă propunere vizează creşterea numărului de foraje de la Uzina nr. 3, respectiv construirea unei noi clădiri pentru această uzină. Inginerii germani au mai propus reabilitarea şi utilizarea turnului de apa din Parcul „George Enescu”, pentru alimentarea cu apă a cartierului de blocuri din zona respectivă. În concluzie, firma Remondis ne propune furnizarea de apă potabilă curată şi rece, de la forajele de mare adâncime, să asigurăm o presiune cât mai bună a apei, să stocăm apa potabilă în rezervoare timp de maxim 12 ore, să branşăm toate gospodăriile la noua reţea, să contorizam toţi consumatorii, să menţinem tarifele pentru apa potabila la un nivel acceptabil, atât pentru populaţie, cât şi pentru agenţii economici”, a anunţat primarul Francisc Boldea, menţionând că valoarea acestor investiţii se ridică la suma de 5,5 milioane de euro. Conform documentaţiei prezentate de delegaţia germană, pentru reabilitarea/modernizarea forajelor existente de la Uzina nr. 1 este necesară suma de 810.000 de euro, la Uzina nr. 3 valoarea investiţiei (reabilitarea clădirii, înlocuirea pompelor, securizarea şi monitorizarea obiectivului) este de 350.000 de euro, iar în cazul Uzinei nr. 2, pentru reabilitarea instalaţiei de apă potabilă, înlocuirea filtrelor, reabilitarea clădirii, modernizarea staţiei de clorinare şi securizarea obiectivului este necesară suma de 750.000 de euro. De asemenea, pentru refacerea reţelei de distribuţie, care ar trebui segmentată la o distanţă de 1-2 km, pentru a se putea interveni mai uşor în caz de avarie, este nevoie de 6,5 milioane de euro. În total, investiţia – eşalonată pe trei ani (2012-2014) – se ridică la peste 14 milioane euro.

Alte pubele şi tratare mecano-biologică a gunoiului

„În ceea ce priveşte dezvoltarea managementului deşeurilor în municipiul Lugoj, inginerii germani au prezentat câteva propuneri care prevăd înlocuirea unei părţi a pubelelor existente cu altele mai mari. Astfel, acestea ar putea fi golite doar o dată pe săptămână, ceea ce ar scădea costurile pentru populaţie. De asemenea, s-a propus optimizarea maşinilor de colectare şi, implicit, reducerea costurilor de întreţinere. O altă propunere priveşte reducerea costurilor de depozitare a gunoiului, prin tratarea mecano-biologică. Această metoda presupune compactarea gunoiului şi reducerea volumului acestuia la doar 45% din cantitatea iniţială. Metoda prevede folosirea unor utilaje speciale care scot apa din deşeuri, apoi le transformă într-un material cu care poate fi acoperită vechea groapă de gunoi”, a spus primarul Francisc Boldea. Urmează ca un grup de lucru de la firma germană, împreuna cu un reprezentat al societăţii lugojene Salprest, să analizeze posibilităţile de punere în practica a acestor soluţii, precum şi avantajele sau dezavantajele acestora. „Suntem deja la capitolul discuţii concrete, ceea ce mă face să cred ca până la sfârşitul anului 2014 vom avea la Lugoj o apă de calitate, potrivit soluţiilor propuse de inginerii germani”, a concluzionat edilul-şef al Lugojului.

 

Comentarii

comentarii