Acasă Eveniment Reorganizarea spitalelor din Timiş, Arad şi Caraş-Severin

Reorganizarea spitalelor din Timiş, Arad şi Caraş-Severin

DISTRIBUIȚI

În judeţul Timiş, Spitalul de Psihiatrie Gătaia va fi comasat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, iar Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Dr.V. Babeş" Timişoara şi Spitalul Clinic de Obstetretică -Ginecologie "Dr.Dumitru Popescu" vor fi comasate la Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara.
În Arad, Spitalul Clinic Municipal Arad şi Spitalul Clinic de Obstetrică – Ginecologie "Dr.S. Vuia" vor fi comasate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. Tot în judeţul Arad, vor fi reprofilate în cămine de bătrâni Spitalul Orăşenesc  Sântana, Spitalul Comunal Gurahonţ şi Centrul de Sănătate Chişineu Criş. În Caraş-Severin, Spitalul Orăşenesc Oţelu Roşu, Spitalul Orăşenesc Anina şi Spitalul de Boli Cronice Bocşa vor fireprofilate în cămine de bătrâni

Nimeni nu va fi disponibilizat

Începând de marţi, 1 februarie, Ministerul Sănătăţii a început reorganizarea spitalelor. Conform proiectului, dintre cele 435 de unităţi sanitare cu paturi, care există în prezent atât în reţeaua proprie, cât şi în administrarea autorităţilor locale, 182 unităţi sunt propuse să rămână fără personalitate juridică şi să se reorganizeze în secţii exteriore. Dintre cele 182 de spitale, un număr de 111 unităţi sanitare vor fi comasate, iar restul de 71 sunt unităţi care se vor reprofila în cămine pentru persoane vârstnice sau centre de permanenţă. Attila Cseke, ministrul Sănătăţii, a declarat, marţi, 1 februarie, că, în cazul comasărilor, unităţile sanitare devin secţii exterioare ale unităţilor nou înfiinţate, ca urmare nu va exista motivaţie pentru disponibilizare de personal. În cazul celor 71 de unităţi sanitare care vor fi reprofilate, cei  794 de medici şi 2.532 asistenţi medicali vor fi repartizaţi, după caz,  în unităţile sanitare nou înfiinţate sau în cele din judeţul în care au domiciliul.
 
 71 de cămine de bătrâni

În ceea ce priveşte reprofilarea unităţilor sanitare, Ministerul Sănătăţii şi cel al Muncii vor desfăşura, în perioada 1 aprilie 2011- 31 decembrie 2013, Programul de interes naţional ”Dezvoltarea reţelei de cămine pentru  persoanele vârstnice”. Conform noului program, vor putea fi înfiinţate un număr de până la 71 cămine pentru persoane vârstnice, prin reorganizarea de unităţi sanitare cu paturi, în care vor primi asistenţă între 2.500 – 4.800 de persoane vârstnice. De asemenea, există posibilitatea ca o parte dintre aceste unităţi să fie reorganizate şi în centre de permanenţă, în care să fie asigurată continuitatea asistenţei primare.

Comentarii

comentarii