Acasă Eveniment Reorganizarea spitalelor va salva sănătatea din Timiş de la dezastru?

Reorganizarea spitalelor va salva sănătatea din Timiş de la dezastru?

DISTRIBUIȚI

Conform şefilor de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, comasarea şi desfiinţarea unor spitale atât din judeţul Timiş, cât şi din întreaga ţară ar putea fi una dintre cele mai mari şanse pentru salvarea din dezastrul în care se zbate sistemul de sănătate, la ora actuală. Dr. Gheorghe Nodiţi, directorul SCJU Timişoara, a declarat că unele spitale din Timiş ce urmează să fie desfiinţate se laudă că nu au datorii, dar acest lucru se întâmplă fiindcă orice caz medical grav sau mai puţin grav este trimis urgent la Spitalul Judeţean Timişoara pentru a fi rezolvat. “Noi cheltuim 500 de milioane, ei un pic!”

“Îl ţin la ei 24 de ore şi îl trimit la Timişoara, unde noi cheltuim 500 de milioane lei vechi, iar ei un pic. Corect ar trebui să facă transfer, fiindcă acel caz îi depăşeşte. Atunci toţi banii ar veni la noi”, a spus dr. Nodiţi. Prof. univ. dr. Lazăr Fulger, şeful Secţiei Chirurgie II din cadrul SCJU Timişoara şi şeful Colegiului Medicilor Timiş, a precizat că există un interes foarte mare din partea autorităţilor din localităţile unde urmează să fie desfiinţate spitalele, pentru a nu fi desfiinţate, fiindcă îndeosebi la aceste unităţi sanitare sunt angajate soţiile, dar şi copiii poliţiştilor, ai profesorilor, ai preoţilor, ai medicilor sau ai primarilor. S-a mai încercat prin anii 1994 -1997 – 1998 reorganizarea şi nu s-a izbutit, dar odată cu intrarea ţării noastre în Uniunea Europeană, nu se mai poate amâna reorganizarea spitalelor.

Au mai fost încercări

“Dacă Ministerul Sănătăţii va reuşi să ducă la bun sfârşit acest proces ar fi bine. De-a lungul timpului au mai fost încercări, dar degeaba. Sunt spitale care nu se justifică. Un prim efect al reorganizării este atragerea de fonduri suplimentare pentru spitalele cu adevărat importante. Concentrezi, ridici la un nivel superior, trimiţi oameni la specializare şi poţi înfiinţa centre de excelenţă. Timişoara ar putea avea un centru de transplant de organe ca şi Clujul. Totul e legat de finanţare. Comasarea ar uşura canalizarea banilor spre spitale”, a declarat dr. Lazăr Fulger. Amintim că în Timişoara, Spitalul de Boli Infecţioase şi Maternitatea Odobescu vor fi comasate cu Spitalul Muncipal, iar spitalele orăşeneşti din Buziaş, Făget şi Ciacova vor fi transformate în cămine de bătrâni.

Sindicatele vor ca datele să fie publice

Federaţia Sindicatelor Medicilor solicită să fie făcute publice criteriile pe baza cărora se iau deciziile de comasare, transformare, desfiinţare ale unor unităţi spitaliceşti. “Adevăratele costuri pe care noi, medicii, le observăm zi de zi, nu se măsoară în bani, ci în agravarea stării generale de sănătate a populaţiei, situaţie care determină, în timp, fie cheltuieli mult mai mari, fie o creştere a numărului deceselor evitabile. Dezbaterea criteriilor prin care se doreşte „reformularea” actului medical din sfera sănătăţii publice ni se pare, în această situaţie, mai mult decât necesară. Totodată, considerăm de minim bun simţ ca această dezbatere să aibă loc între persoane implicate cu adevărat în practica sistemului sanitar, ţinând cont că o evaluare corectă este imposibilă atunci când poartă pecetea unui partizanat politic”, a spus dr. Florin Chirculescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Medicilor.

 

Comentarii

comentarii