Acasă Actualitate Repere Bănățene 2019: Fabrica Guban a început cu un singur angajat și...

Repere Bănățene 2019: Fabrica Guban a început cu un singur angajat și o cremă de pantofi

539
DISTRIBUIȚI

În data de 11 iunie 1948 e ziua în care a apărut Legea Naționalizării, dar și memorabila zi în care Fabrica Guban a fost singura fabrică din țară ce nu a fost etatizată – amintește Muzeul Național al Banatului.

Blaziu Guban, genialul antreprenor – a reușit să mențină statutul acesteia timp de cinci ani.  

Istoria Guban a început în 1935, cu un singur angajat și o cremă de pantofi. Doi ani mai târziu, la 15 septembrie 1937, avându-i ca parteneri pe Kaldory și Kovacs, a fost înregistrată la Registrul Comerțului cu numele de Uzinele Chimice „Guban” Timișoara, în 1940, primind caracterul de fabrică.

La început numele era legat doar de crema de ghete, însă ulterior s-a trecut la producția de ceară și alte soluții pentru lipit încălțămintea. Pentru a-și putea vinde crema de ghete Blaziu Guban a încheiat un contract cu fabrica Mecher, care îi livra cutii de tablă inscripționate „Guban”.

Cât timp s-a aflat în fruntea societății, Blaziu Guban a dorit să contribuie la dezvoltarea acestei industrii, încercând să oprească importurile de produse străine, dar și să aducă inovații în procesele de producție din acea perioadă, alături de angajații săi.

Prima pereche de pantofi Guban a fost lansată pe piața românească în 1959.

Lucrați manual, pantofii au devenit rapid elita încălțămintei românești, cea mai mare parte a producției fiind exportată.

Începând cu 2013, Guban s-a reinventat. Un prim pas pentru înnoirea liniei de producție a fost împărțirea creațiilor în două colecții: Clasic Guban Timișoara și Guban No. 1.

Dacă gama Clasic Guban Timișoara poate fi găsită în toate cele 134 de magazine partenere, în 63 dintre orașele României, gama Guban No. 1 are un caracter exclusivist fiind disponibilă doar în magazinul Guban din Băneasa Shopping City, primul din București, deschis în urma unei investiții de 100.000 de euro, dar și pe site-ul companiei. Compania deține un magazin propriu și în Timișoara. (Sursa:guban.ro, banaterra.eu) #mnab #timisoara #timisoara2021 #guban.

Comentarii

comentarii