Acasă Actualitate Reportaj la Jubileul a 20 de ani ai cotidianului ZIUA de Vest

Reportaj la Jubileul a 20 de ani ai cotidianului ZIUA de Vest

DISTRIBUIȚI

Echipa ZIUA de Vest a marcat, miercuri seara, în Sala Viena a Hotelului Timişoara, într-o atmosferă selectă, alături de prieteni, parteneri şi colaboratorii, de oameni dragi şi suflete alese, 20 de ani de activitate de succes într-un domeniu deosebit: jurnalismul.

Au fost prezenţi atâţia oameni dragi, încât ne este greu să-i numim, pentru a nu supăra pe cineva cu omisiunea.

Totuşi îndrăznim să-i amintim pe câţiva dintre aceştia: Simona Neumann, director al Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană, Andrei Ivanovici – strănepotul dirijorului timişorean Iosif Ivanovici, care a compus nemuritorul vals Valurile Dunării, sculptorul Dornel Fall, despre care a vorbit Simona Aron, proprietara Galeriei Aron din Piaţa Unirii, împreună cu Adrian Aron, dar şi colegi jurnalişti de la Radio şi TVR Timişoara, de la publicaţiile deBanat.ro, gazetadinvest.ro, banatulmeu.ro, pressalert.ro şi West City Radio.

Momentele artistice, de mare rafinament, le-au aparţinut unor tineri deosebit de talentaţi, produs al muncii profesoarei Mariana Şerba de la Facultatea de Muzică a UVT, care au interpretat arii din opere şi operete şi canţonete. Aceştia sunt: tenorul Bogdan Aungurence, baritonul Iustin Călin şi soprana Maria Boldan.

“Noi promovăm idei, concepte, oameni şi, nu în ultimul rând, idealuri!”

În deschiderea seratei aniversare, directorul cotidianului ZIUA de Vest, conf. univ. dr. Lia Lucia Epure, a vorbit despre începuturile acestui drum. Totul a început în urmă cu 20 de ani, când o echipă formată din Lia Epure, Cornel Bogdan, Robert Şerban, Mircea Mitruţiu, Lucian Paulescu şi Octavian Stăncioiu au lansat hebdomadarul Focus Vest, cu un număr de 40 de pagini, un săptămânal regional cu un tiraj cuprins între 10.000 – 15.000 de exemplare, care apărea în fiecare vineri. Acesta era distribuit în Timiş, Arad şi Caraş Severin. Proiectul s-a derulat într-un parteneriat cu Grupul Bega. Pentru aceasta, Lia le-a mulţumit lui Marius şi Emil Cristescu şi lui Eugen Ciorâcă. Lucrurile au evoluat, iar în decembrie 2001, a fost achiziţionată franciza ZIUA de Vest. Astfel cotidianul regional a început să apără împreună cu cotidianul naţional ZIUA. În 2011, după ce ZIUA (ca ziar naţional) s-a închis, a fost obţinută marca “ZIUA de Vest” şi ziarul regional a devenit independent.

De asemenea, Lia Epure a făcut o prezentare succintă a istoriei celor două publicaţii şi a amintit de două mari campanii media de educaţie civică, care au avut un mare succes. Una a fost “Nu te pune cu timişorenii!”, desfăşurată între anii 2009 -2011, motorul campaniei fiind cluburile Rotary. Conform unei analize făcută de UVT, 60.000 de timişoreni au spus că s-au considerat activi ai campaniei şi peste 90.000 ştiau de proiect. A doua campanie de educaţie civică a fost “Timişoara curată!”, desfăşurată între 2013 – 2016, unde s-au implicat cluburile Rotary şi Lions. Primăria a susţinut ambele campanii. Mesajul era Timişoara curată te roagă nu arunca ţigările pe jos! În peste 100 de intersecţii din oraş au fost montate plăcuţe cu acest slogan.

Lia Epure a explicat ce înseamnă o activitate în domeniul presei: “Aş vrea ca cititorii noştri să nu considere această aniversare ca pe o laudă, ci ca pe o marcare a unui moment de care ne bucurăm. Atunci când alegi drumul jurnalismului, ştii că lucrurile se pot separa: un jurnalist are parte de iubire, dar şi de ostilitate. Ca în justiţie. Întotdeauna cineva câştigă, cineva pierde. Mereu, unii apreciază politica editorială a unui ziar (radio, tv), alţii vor fi de altă părere. Ştiţi care e norocul? Că avem cu toţii libertatea de a alege. Cititorii ai libertatea de a citi unul sau altul dintre cotidiane, libertatea de a muta postul tv. Afacerea de presă, managementul media, relaţiile ce derivă din acest design, nu pot fi asimilate altor tipuri de afaceri. Nu este vorba despre producţie (decât cea de tipografie), de fabrici de avioane, automobile, de panglici… servicii, de aceea, să fie clar, asta, pentru ignoranţi, bătălia în presă nu este pe cifre de afaceri. Este pe viteza de promovare a informaţiei, realizarea de campanii, susţinerea unor idei şi a unor oameni. Sau despre susţinerea unor proiecte, fie umanitare, fie legate de civism şi, de ce nu?, de politică! Noi promovăm idei, concepte, oameni şi, nu în ultimul rând, idealuri!”.

Lia Epure a mai amintit cu regret că înainte de criza din 2008, în Timişoara, existau 14 publicaţii puternice: 7 cotidiane şi 7 săptămânale – toate în ediţie tipărită. Din păcate, ca publicaţii pe hârtie în acest moment mai sunt două-trei. Sigur că toate s-au mutat în online. Au apărut organizații media online foarte serioase cu jurnalişti foarte buni, în Timişoara.

“Timişoara – aşa cum o văd eu       

A urmat un moment deosebit al serii, când Lia Epure şi-a lansat volumul “Timişoara – aşa cum o văd eu”, o culegere de editoriale care au apărut de-a lungul anilor în paginile cotidianului ZIUA de Vest. Cartea este ilustrată cu poze făcute de Constantin Duma şi Ilie Sârbu, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Patrimoniul Timişoarei.

În cuvântul introductiv intitulat “O carte de acţiune şi de dragoste”, scriitorul şi omul de televiziune Robert Şerban a scris: “Personajul principal al acestei cărţi este Timişoara…. E o carte de acţiune şi implicit de interacţiune. Deşi nu e scrisă la persoana I, e subiectivă, aşa cum este, de fapt, orice comentariu al vieţii publice. Mai ales când vine din partea unui om implicat în această viaţă, deci cu partis-pris-uri şi prieteni, cu interese directe sau indirecte, cu viziuni proprii şi poziţii tranşante, cu informaţii exacte sau bruiate. Lia Epure şi-a adunat editorialele scrise şi publicate în ultimii patru ani în ZIUA de Vest şi a căutat, compunând această carte, să le salveze de la moartea iminentă, ce pândeşte mai toate textele de presă, chiar a doua zi după ce au apărut”.

Despre carte a vorbit şi jurnalistul Octavian Stăncioiu: “Este o carte de 400 de pagini apărută în condiţii grafice excepţionale şi tratează probleme diverse ale Timişoarei. De asemenea, prin filtrul observaţiei jurnalistei Lia Epure, este trecută activitatea instituţiilor, dar şi multe evenimente din oraş. În volum se află şi o serie de personalităţi, cum sunt regele Mihai, Ioan Holender, Ştefan Popa Popas sau Tiberiu Ceia etc. Pe Lia Epure o ştiu de foarte mulţi ani, înainte de anul 1999, de când am colaborat la Focus Vest. Este o persoană caldă, pasională, nepoată de preot ortodox şi fiică de deţinut politic. Ea semnează cartea şi cu numele anterior căsătoriei, Petric, un nume celebru în zona Banatului. Sperăm că la sărbătorirea a 30 de ani, Lia Epure va scoate o nouă carte despre Timişoara, unde totul va fi prezentat în culori mult mai calde şi plăcute”.

“La mulţi ani ZIUA de Vest! La mulţi ani, Lia Lucia Epure!”

O observaţie interesantă a fost adusă de ÎPSS Ioan, Mitropolitul Banatului, în legătură cu activitatea Liei Epure. “Vă rog să vă semnaţi şi cu titlul dumneavoastră universitar ca să ştie omul că această publicaţie ZIUA de Vest este condusă de un cadru universitar, fiindcă pe lângă ceea ce scrieţi, îi formaţi şi îi educaţi pe tineri la facultăţile la care predaţi din Timişoara şi din Arad”. Despre carte, ÎPSS Ioan a adăugat: “Volumul Timişoara – aşa cum o văd eu arată că timpul se poate măsura şi în pagini. Cele 400 de pagini ale volumului arată o unitate de măsură a timpului care s-a scurs pentru a scrie despre acest minunat oraş”.

Într-o manieră umoristică, aşa cum procedează adesea, ÎPSS Ioan a mai spus: “Sunteţi cadru didactic, dar am observat din carte că lucraţi şi la curăţenia oraşului, fiindcă sunt multe articole despre curăţenia din oraş. Iată că citind cartea v-am depistat câteva locuri de muncă la care lucraţi, împreună cu colegii de la ziar. Sper ca după câţiva ani să aveţi o pensie foarte frumoasă”.

Viorel Coifan, consilier judeţean, a adăugat: “Lia Lucia Epure este una dintre doamnele distinse ale Timişoarei şi nu a scris comod despre oraş. E bine că este aşa, fiindcă noi avem nevoie să păstrăm şi să apărăm spiritul Timişoarei. Sunt 30 de ani acum, în decembrie, de la Revoluţia din 1989 şi am crezut că putem da acest model de convieţuire în toată ţara. Lia Epure utilizează foarte bine informaţia şi se implică pasional în viaţa publică a oraşului. Este nevoie, fiindcă aşteptăm ca în următorii ani clasa politică să se reformeze şi să fie la înălţimea dorinţelor noastre”.

Reputatul chirurg cardiolog Sorin Pescariu, colaborator de 20 de ani la săptămânalul Focus Vest şi la cotidianul ZIUA de Vest, a amintit că este foarte mulţumit, fiindcă nu a fost cenzurat niciodată, iar într-o manieră umoristică a punctat că scriind la ziar, a devenit cel mai bun jurnalist dintre cardiologi şi cel mai bun cardiolog dintre jurnalişti. “La mulţi ani ZIUA de Vest! La mulţi ani, Lia Lucia Epure!”, a fost mesajul prof. Pescariu. În curând medicul va scoate o carte cu articolele apărute în cele două publicaţii. Adrian Orza, consilier local şi fost viceprimar al Timişoarei, a încheiat spunând: “Doresc colectivului publicaţiei ZIUA de Vest şi presei timişorene să crească tot mai mult. Presa nu trebuie să fie simpatică deloc, ci să fie un loc unde se reflecte adevărul şi tot ceea ce se întâmplă în comunitatea noastră. Lia este un veteran al jurnalismului care face şi o presă civică, necesară pentru schimbarea mentalităţilor şi pentru tot ceea ce înseamnă o comunitate dezvoltată, fiindcă Timişoara este un oraş special şi nu ne dorim să fim o localitate, ci o comunitate”.

Comentarii

comentarii