Acasă Actualitate Reprezentanții a 17 universități europene din România se întâlnesc cu Ligia Deca,...

Reprezentanții a 17 universități europene din România se întâlnesc cu Ligia Deca, ministrul Educației, la UVT

DISTRIBUIȚI

Luni, 9 octombrie, la ora 9.30,  Ligia Deca, ministrul Educației, a ajuns la Universitatea de Vest din Timișoara, pentru a participa la întrunitea europeană “Rolul alianţelor de universităţi europene în transformarea învăţământului superior din România: provocări şi oportunităţi, colaborare şi finanţare”.

Cu acest prilej, rectorul UVT, Marilen Pirtea, a explicat de ce are loc această reuniune la Timișoara.

“Principalul eveniment de la Universitate de Vest Timișoara este conferința celor 17 universități europene din România, membre ale acestui organism, universități care fac parte din diverse alianțe europene, finanțate de Uniunea Europeană.

Conceptul de universitate europeană este foarte important pentru instituții, fiindcă schimbul de bune practici cu universitățile de renume din alte țări europene este foarte benefic pentru studenți și cadrele didactice, dar și pentru comunitate. Scopul este modul cum valorificăm experiențele din cadrul acestor alianțe ca structura a comunității”.

Ligia Deca a declarat că pe lângă aceasta dezbatere va participa la mai multe evenimente în Timișoara și în Arad.

“Mă bucur să mă aflu la Universitatea de Vest din Timișoara pentru un eveniment foarte important de internaționalizare cum este această conferință.

Avem 17 universități membre în alianțe europene. Asta înseamnă peste o treime din universitățile de stat din România și aproximativ 60% dintre studenții din România care studiază în universități care sunt parte a acestor alianțe europene.

Având în vedere accentul pus de Uniunea Europeană pe reușita acestor proiecte de alianțe europene, mă bucur că în România există o alianță consolidată a universităților care au parte de experiența europeană și internațională.

Mă bucur că avem universități românești parte a proiectelor pilot care testează instrumente europene de la utilizarea microcerticărilor și până cum putem avea diplome cu etichete europene, cum putem reduce din limitările birocratice din statele europene în așa fel, încât aceste campusuri europene să emită diplomele europene prin care să se certifice atât experiență multi-stat a absolvenților, căt și la nivelul ridicat de calitate a programelor pe care aceasta alianță desfășoară”.

Tot luni, la Universitatea Politehnica din Timișoara, Liga Deca  va semna contractul pentru campusul de învățământ dual și tehnologic.

De asemenea, va semna mai multe contracte de finanțare în contextul Planului Național de Redresare și Reziliență PNRR.

Contractul vizează achiziționarea de autobuze verzi pentru învățământul preuniversitar pentru a facilita accesul elevilor din localitățile îndepărtate către unitățile de învățământ. Va semna și contractul care privește serviciile complementare de educație timpurie.

Aceste documente vor de semnată la Consiliul Județean Timiș. De asemenea, ministra educației  va participa la inaugurarea amfiteatrului de la Facultatea de Economia și Administrarea Afacerilor la Universității de Vest Timișoara. În partea a doua a zilei, Ligia Deca va participa la Arad la alte evenimente din cadrul Învățământului preuniversitar.

Comentarii

comentarii