Acasă Actualitate Restaurare la castel

Restaurare la castel

DISTRIBUIȚI

Castelul Huniazilor din Timişoara (Muzeul Banatului) se află de ceva timp în restaurare şi reabilitare. Dar lucrările nu s-au terminat. Se doreşte transformarea lui într-un loc unde se întâmplă evenimente culturale, o emblemă a oraşului, situată chiar în centrul urbei. Judeţul Timiş are un patrimoniu cultural-istoric şi etno-folcloric de mare valoare şi atractivitate turistică. În rândul monumentelor istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial UNESCO din România este şi Castelul Huniazilor din Timişoara. Mai sunt necesare lucrări la el, prin urmare, consilierilor judeţeni li se propune un proiect de hotărâre referitor la restaurarea castelului, din fonduri structurale.

“În pericol de prăbuşire”

“Castelul Huniade al Muzeului Banatului este în pericol de prăbuşire, specialiştii constatând că pereţii clădirii multiseculare se tasează inegal şi constant, iar pilonii de stejar care sprijineau fundaţia au putrezit. Totodată, latura de nord-vest a clădirii şi bolţile sunt traversate de fisuri foarte mari. Potenţialul turistic şi  importanţa  cultural-istorică a Castelului Huniade din Timişoara, impun luarea de măsuri urgente pentru conservarea acestuia şi realizarea lucrărilor de modernizare, in scopul de a mări numărul de vizitatori şi turişti români şi străini care vizitează acest obiectiv turistic. Având în vedere că expertiza efectuată de către specialiştii în domeniu tratează parţial problema stabilităţii structurale a clădirii, se impune o expertizare globală care să propună soluţii de consolidare pe întreg ansamblul, cu integrarea lucrării executate pentru consolidarea colţului de Nord – Vest  în conceptul general de asigurare a stabilităţii structurale.
Necesitatea creeării unor spaţii noi, administrative, impune folosirea spaţiului aferent podului clădirii, prin transformarea  acestuia în mansardă,  localizată în gabaritul existent fără a se aduce modificări structurale, de formă şi materiale. În urma cercetării făcute la faţa locului s-au constatat deficienţe la structura de rezistenţă a planşeelor de la nivelul al II-lea, impunându-se soluţii de consolidare a acestora . Soluţiile propuse vor ţine cont de integrarea lor  în structura de bază fără a se afecta conceptul general existent”, se arată în raportul de finanţare.

Durata de realizare – 36 de luni

De asemenea, se vor efectua modificări în planul învelitorii, prin amplasarea unor luminatoare de tip Velux în scopul iluminării spaţiilor nou creeate la nivelul mansardei. Consilierilor judeţeni le va fi pus pe masă în şedinţa de plen din această lună proiectul referitor la „Restaurarea şi Refuncţionalizarea Castelului Huniade al Muzeului Banatului  Timişoara”. Soluţia cea mai fezabilă pentru finanţarea acestui proiect, considerând obiectivele expuse, este accesarea  Programului Operational Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, Domeniul major de intervenţie 5.1. – ,,Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe”, prin intermediul căruia se poate obţine o finanţare nerambursabilă cuprinsă intre 1.700.000 lei si 85.000.000 lei, în condiţiile în care solicitantul va asigura contribuţia proprie la valoarea cheltuielilor eligibile (minim 2 la sută din costul total eligibil al proiectului) şi cheltuielilor neeligibile ale proiectului (inclusiv a cheltuielilor conexe) în condiţiile rambursării/decontării ulterioare a cheltuielilor din instrumente structurale.
Consiliului Judeţean Timiş i se propune aprobarea promovării proiectului „Restaurarea şi Refunctionalizarea Castelului Huniade al Muzeului Banatului  Timişoara” şi asumarea responsabilităţilor care revin judeţului Timiş în managementul şi implementarea proiectului, aprobarea asigurării de către  Consiliul Judeţean Timiş a următoarelor: contribuţia proprie la cheltuielile eligibile ale proiectului de 2 la sută din valoarea eligibilă a proiectului, finanţarea cheltuielilor neeligibile aferente proiectului, resursele financiare necesare implementării proiectului în condiţiile rambursării/decontării ulterioare a cheltuielilor din instrumente structurale. valoarea totală a lucrării conform Devizului General este de 50.284.925.6 RON (inclusiv TVA), iar durata de realizare este de 36 de luni.

Comentarii

comentarii