Acasă Actualitate Restaurarea orgii din Domul catolic din Piața Unirii. Timișorenii pot deveni „nași”...

Restaurarea orgii din Domul catolic din Piața Unirii. Timișorenii pot deveni „nași” prin donații și sponsorizări

DISTRIBUIȚI

Lucrărilor de renovare la Domul romano-catolic din Timișoara se apropie de final, interiorul fiind în mare parte gata. Reprezentanții episcopiei folosesc timpul rămas până la reinaugurarea bisericii pentru restaurarea generală a orgii. Tuburile și părțile orgii vor fi demontate și curățate.

Lucrările sunt estimate la suma de 50.000 de euro. 

„Deoarece dorim să începem deja în luna octombrie cu lucrările, am fost nevoiți să luăm un credit pentru a putea plăti avansul de 30% din suma sus amintită (15.000 euro, respectiv 75.000 lei)”, au transmis cei de la Episcopia romano-catolică.

Orga a fost construită în anul 1908 de către firma timișoreană Wegenstein și a fost donată domului de episcopul diecezan Alexander Dessewffy. 

Aceasta a înlocuit o orgă din secolul al 18-lea, realizată de Johan Henke, din care au mai rămas patru statuete mici, cât şi balustrada.  

Ea are 48 de registre dispuse pe trei manuale și pedalier, însumând peste 3.000 de tuburi sonore. A fost și este cea mai mare orgă din Banat. 

Ultima renovare completă a instrumentului s-a făcut la începutul anilor 90, când am readus dispoziția modificată de către fiii constructorului, în anii 30, ai secolului trecut la o formă apropiată de original, deci de mult timp. 

În 2014, specialiști din Germania au reparat partea mecanică, creierul orgii”.

Deoarece orga nu face parte din proiectul mare de renovare al Domului, cei de la Episcopie fac un apel la timișorenii care vor să facă donații și sponsorizări.

„Orice sumă este binevenită. Există însă și posibilitatea, ne gândim special la firme, societăți, corporații, familii, să fiți nași ai unui tub sonor – 20 euro, pentru o octavă – 200 euro, pentru jumătate de registru – 500 euro sau un registru – 1.000 euro, fiecare. Donatorii, care patronează un registru sau mai multe, primesc pe deasupra și o scrisoare personalizată de mulțumire și o invitație la concertul festiv, care va avea loc la terminarea lucrărilor la orgă”, mai spun cei de la Episcopia Romano-Catolică.  

Wegenstein şi orgile bisericilor din Banat 

Fabrica de orgi din Timişoara a fost pusă pe picioare de Carl Leopold Wegenstein, în 1888, în Piaţa Iosefin. Mai târziu, atelierul s-a mutat în cartierul Elisabetin, pe locul unde astăzi se află „borcanul” Institutului de Sudură, de pe strada Mihai Viteazul. Fabrica a existat până la naţionalizarea din 1948.

Aproape toate bisericile catolice timişorene sunt înzestrate cu orgi fabricate în atelierele lui Wegenstein. Dar şi alte lăcaşuri de cult – în care muzica de orgă face parte din oficierea slujbei religioase, cum ar fi evanghelic-lutheran, reformat, mozaic – posedă marile instrumente cu tuburi, produse tot de fabrica de orgi Wegenstein.

Wegenstein a realizat şi orga pentru Sinagoga din Cetate, cât şi cea din Fabric.

În 1937, afacerea a fost preluată de la Leopold Wegenstein de către fiii săi. Cea mai cunoscută orgă Wegenstein din Timişoara se află în Biserica din Cetate. 

Aceasta a fost distinsă cu premiul cel mare la expoziţia mondială Millenium de la Budapesta. 

Wegenstein a construit peste 200 de orgi, marea lor majoritate pentru bisericile din Banat.

Comentarii

comentarii