Acasă Actualitate Restricții suplimentare în weekend, la Fârdea, după ce a fost depășit pragul...

Restricții suplimentare în weekend, la Fârdea, după ce a fost depășit pragul de 4 cazuri la mia de locuitori

399
DISTRIBUIȚI

În comuna Fârdea, rata de infectare COVID-19 pe 14 zile a depășit pragul de 4 cazuri la mia de locuitori, astfel că, cel puțin în următoarele două sfârșituri de săptămână, se impun restricții suplimentare. CJSU Timiș a stabilit vineri, 14 mai, trecerea acesteia de pe anexa 3 pe anexa 2. „În cazul depășirii unui prag, CJSU constată aplicarea măsurilor restrictive suplimentare în termen de 48 de ore de la depășirea pragului”, transmit reprezentanții prefecturii.

Chiar cu o zi în urmă, Fârdea intra și pe anexa 3, cea care cuprinde localitățile cu incidențe de peste 3. În ultimele trei zile, rata de infectare în comună a crescut constant: 2,35 – miercuri, 3,52 – joi, 4,11 – vineri.

De sâmbătă, conform anunțurilor făcute de Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, și de președintele Klaus Iohannis, s-ar putea ca purtarea măștii în spațiile publice deschise să nu mai fie obligatorie, ca circulația să nu mai fie limitată după o anumită oră, să fie permise evenimentele sportive în spații deschise cu public, etc. Cel mai probabil, însă, vor exista în continuare anexele 1 (rate de peste 7,5) și 2 (rate între 4 și 7,5), dar s-ar putea elimina anexele 3 (rate de peste 3) și 4 (rate între 1,5 și 3).

Cum încă nu a fost modificată hotărârea de guvern, conform legislației în vigoare, în toate localitățile cu rate sub 4, magazinele se închid la ora 21.00, iar deplasările se fac doar cu declarație după ora 22.00, la fel și în zilele de luni, marți, miercuri și joi, în localitățile cu rate între 4 și 7,5.

La rate între 1,5 și 3 unitățile administrativ teritoriale sunt în „scenariu galben”, iar când acestea depășesc pragul de 3 se impune „scenariul roșu”. La rate de sub 1,5, este limitat la 50% accesul în interiorul restaurantelor, cafenelelor, barurilor, agențiilor de jocuri de noroc, cinematografelor și instituțiilor de spectacole, în timp ce „pe galben” limitarea este la 30%, iar „pe roșu” accesul în incinta acestora este interzis.

Suplimentar, la rate de peste 4, unitățile economice se închid la ora 18.00, iar circulația se restricționează după ora 20.00, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Dacă rata trece și de 7,5, măsurile se aplică și în restul săptămânii. Dacă rata într-o localitate a trecut de 4 sau de 7,5, restricțiile impuse se modifică doar când aceasta revine sub 3,5 sau, respectiv, 7, și când trec două săptămâni de la impunerea scenariului mai restrictiv.

Anexele, conform hotărârii de vineri a CJSU Timiș:

HCJSU-67-MODIFICARE-ANEXE

Comentarii

comentarii