Acasă Actualitate Restricții suplimentare pentru 12 orașe și comune din Timiș, începând de sâmbătă

Restricții suplimentare pentru 12 orașe și comune din Timiș, începând de sâmbătă

DISTRIBUIȚI

Vineri, 8 octombrie, CJSU Timiș s-a întrunit încă o dată pentru a impune restricții în localitățile din județ, în funcție de rata de infectare a fiecăreia. Vorbim fie de localități în care au fost depășite praguri superioare (2, 3, 6 sau 7,5 la mie), fie de localități care au intrat la reevaluare, la două săptămâni de la ultimele decizii. În orice caz, restricțiile impuse prin deciziile CJSU vin în completarea celor aplicate la nivel național, indiferent de rată. Concret, de această dată, au fost operate următoarele modificări:

  • UAT-urile Gătaia, Boldur, Ghilad, Tormac au fost trecute pe anexa 1, cuprinzând UAT-urile cu rata de infectare mai mare de 7,5/1000 de locuitori;
  • UAT-urile Orțișoara și Variaș au fost trecute pe anexa 2, cuprinzând UAT-urile cu rata de infectare mai mare de 6/1000 de locuitori și mai mică de 7,5/1000 de locuitori;
  • UAT-urile Cenad, Găvojdia, Sânpetru Mare, Teremia Mare au fost trecute pe anexa 3, cuprinzând UAT-urile cu rata de infectare mai mare de 3/1000 de locuitori și mai mică de 6/1000 de locuitori;
  • UAT-urile Dudeștii Vechi și Mănăștiur au fost trecute pe anexa 4, cuprinzând UAT-urile cu rata de infectare mai mare de 2/1000 de locuitori și mai mică de 3/1000 de locuitori.

Noile măsuri se vor aplica pentru două săptămâni, începând de sâmbătă, 9 octombrie.

Vă amintim că în localitățile cu rate între 2 și 3 (anexa 4), există doar limitări ale numărului de persoane la accesul în anumite spații interioare și la diferite evenimente. La rate de peste 3 (anexa 3), în restaurante, pe terase, în cluburi, în cinematografe, la spectacole, la nunți, la botezuri sau în sălile de sport, accesul le este permis doar persoanelor vaccinate (pentru care au trecut minimum 10 zile de la ultima doză administrată) sau care au trecut prin boală (în ultimele 180 de zile).

La rate de peste 6 (anexele 2 și 1), masca devine obligatorie în toate spațiile deschise – cu anumite excepții (detalii aici) –, iar activitatea în cluburi, discoteci și baruri este interzisă. Rămân deschise, însă, pentru persoane vaccinate sau trecute prin boală, la o capacitate de 50%, restaurantele și terasele.

Se introduce, în schimb, „carantina de noapte”. La rate între 6 și 7,5 (anexa 2), doar în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. La rate de peste 7,5 (anexa 1), în toate zilele săptămânii. Asta ar însemna că agenții economici care comercializeze produse sau servicii trebuie să închidă la ora 22.00, cu excepția farmaciilor, benzinăriilor și restaurantelor care livrează la domiciliu. În plus, pentru persoanele nevaccinate sau care nu au avut COVID-19 în ultimele șase luni, se introduce și o limitare a deplasărilor. Pentru persoanele din aceste categorie, ieșirea din casă se poate face doar pentru câteva motive justificate (în scop profesional, urgențe medicale, îngrijirea bolnavilor/copiilor/vârstnicilor) și cu prezentarea unei declarații pe propria răspundere sau a unei adeverințe de la angajator.

Comentarii

comentarii