Cu cât contextul legal din România se schimbă mai mult și vedem cum cazinourilor și operatorilor de jocuri de noroc le este strâns lațul, unde crezi că se refugiază tot conținutul care intenționează să promoveze aceste servicii? Ai ghicit! Mediul online este acum bombardat de tot felul de reclame, conținut și materiale care nu doar promovează în mod direct anumite cazinouri, dar și sistemul recompensarea aleatorie.
Dacă nu ești parte din publicul țintă al cazinourilor, cu siguranță te-ai lovit deja de acel tip de conținut care te împinge între-un fel sau altul să te gândești la acest tip de divertisment sau sistem de joc. În rândurile de mai jos vom arunca o privire la efectele pe care chiar rețelele de socializare îl au supra utilizatorilor care consumă fără să vrea conținut ce promovează jocuri de noroc.
Studiul World Vision România
Pentru o mai bună înțelegere a impactului pe care conținutul de pe rețelele de socializare îl are asupra celor care îl consumă, iată ce spune studiul realizat de către cei de la World Vision România, publicat chiar pe 11 Februarie, 2025. Inițiativa se vrea a fi o mișcare de informare a populației, în parteneriat cu TikTok, cu privire la siguranța de care platforma dă dovadă.
În primul rând, cele mai importante concluzii care confirmă cât de riscant este consumul necontrolat și verificat al conținutului online se pot extrage din câțiva indicatori simpli:
- Adolescentul român petrece în medie 2 ore și 30 de minute pe TikTok.
- 84% dintre tinerii din România accesează platforma zilnic, iar peste 53% dintre ei deschid aplicația de cel puțin patru ori pe zi.
- 41,6% dintre aceștia nu verifică dacă informația din conținutul livrat pe TikTok este adevărată sau nu.
Mai mult decât atât, ceea ce este și mai îngrijorător este faptul că vârsta la care tinerii decid să își deschidă un cont de TikTok este de 13 ani.
Tipuri de Conținut Care Promovează Jocurile de Noroc
Înainte de a lista cele mai populare tipuri de conținut care îndeamnă tinerii să fie și curioși sau chiar să încerce jocurile de noroc, trebuie să explicăm o particularitate importantă a rețelelor de socializare din prezent.
Atât TikTok, Instagram, cât și YouTube sau Facebook împing din ce în ce mai mult către utilizatori un conținut care în industrie este cunoscut drept “short-form” sau de durată scurtă, pe format vertical.
Astfel, un utilizator obișnuit nu mai este obligat să urmărească postări video de zeci de minute pentru a obține informația pe care o caută. Acum, într-o sesiune de una sau două ore de scrolling, un utilizator normal se poate lovi chiar și de sute de tipuri de informație, livrată în zeci e moduri și forme.
Sesiuni Live Alături de Creatori de Conținut
Cel mai frecvent întâlnit tip de conținut care promovează în mod direct jocurile de noroc sunt prin intermediul celor care se joacă activ la cazino, show-ul având loc în timp real. Streamerii din România care fac acest tip de conținut au sute sau chiar mii de următori pe toată durata sesiunii lor de joc, promovând ofertele promoționale ale cazinourilor, încurajată fiind înregistrarea unui cont nou pe diferite website-uri și platforme.
Interviuri și Conținut Care Promovează Luxul
Ideea unei îmbogățiri rapide este unul dintre cele mai utilizate “cârlige” care atrag utilizatorii spre a visa la reușite și scopuri care nu sunt congruente cu viața lor din prezent. Astfel, conținutul în care sunt prezentate stiluri de viață luxoase, averi sau ideea unei vieți perfecte îi împing pe tineri să considere chiar jocurile de noroc drept fiind o soluție rapidă de câștig.
În aceeași categorie se află și interviurile publice cu influenceri sau diferiți oameni care declară pe internet că joacă la cazinouri, că au câștigat sume uriașe de bani sau chiar râd de cei care aleg să aibă un stil de viață normal și să muncească cinstit pentru banii lor.
Pe moment, tinerii sunt influențați de lipsa lucrurilor prezentate de aceștia sau de viața lor aparent luxoasă și dezvoltă frustrări sau obiceiuri dăunătoare care nu pornesc din argumente reale și nu sunt nici sănătoase sau corecte pe termen lung.
Conținut Credibil Dar Îndoielnic
Tipul de conținut care îndeamnă la dezvoltare personală, sfaturi personale sau informații care par a dezvălui “secretul succesului” este prezent pe toate platformele, în special pe TikTok. Același studiu declară că 43% dintre utilizatori consideră că informațiile de pe TikTok sunt într-adevăr credibile, iar asta ar trebui să ridice un semnal de alarmă.
Majoritatea elementelor de conținut care îți declanșează emoții puternice sau te fac să îți pui la îndoială propria condiție sunt făcute cu aceste obiective în minte. Să le consideri credibile este greșit.
Exemplul simplu pentru speța acestui articol este chiar îmbogățirea rapidă promovată de operatorii de jocuri de noroc. Jackpot-urile, numărul mare de oferte de tip bonus casino fără depunere, bonusurile de bun venit de mii de lei oferiți doar pentru înregistrare creează falsul sentiment că utilizatorul primește putere asupra unor resurse care i-ar putea aduce câștiguri foarte mari.
Gamingul Și Sistemele De Rezultat Aleatoriu
Din păcate, nici la capitolul jocuri video nu stăm mai bine deoarece producătorii din toată lumea încep să introducă în jocurile lor sisteme împrumutate din software-ul folosit în jocuri de noroc.
RNG (Random Generated Number) sau sistemele de generare automată a rezultatelor aleatorii care sunt folosite în sloturi de foarte mult timp, se regăsesc acum și în jocuri video. Cel mai bun exemplu este Counter Strike, unde jucătorii plătesc bani buni pe cufere și cutii sperând că acestea vor conține un premiu mai valoros decât valoarea cutiei.
În esență, este același lucru. Jucătorii speră că pentru o cutie de 15 RON, vor primi un premiu virtual în valoare de câteva mii de RON. Este acesta un motivant pentru a încerca și jocuri de noroc? Sigur că da.
Din punct de vedere chimic, în creier au loc aceleași secreții de dopamină și serotonină. Senzația este aceeași, iar adicția apare la fel de repede. Și care crezi că este tipul de conținut pe care tinerii îl urmăresc cel mai frecvent pe social media? Gaming-ul este cap de listă.
Cum Evităm Să Intrăm În Contact Cu Astfel de Conținut?
- Dacă ești părinte, controlează foarte atent ce tip de conținut urmărește copilul tău.
- Fă distincția dintre divertisment și conținut care intenționează să promoveze anumite servicii.
- Raportează reclamele sau conținutul care promovează agresiv jocurile de noroc.
- Dacă ești pasionat de jocuri de noroc, fă asta doar pentru divertisment și pariază responsabil.
- Nu petrece mai mult de 30 de minute în fiecare zi consumând conținut pe rețelele sociale.
- Dacă apropiații tăi prezintă simptome de adicție, trimite-i către jocresponsabil pentru ca lucrurile să nu degenereze.
Nu Există Căi Ușoare
Tot ceea ce trebuie să extragi din conținutul de pe social media este divertismentul. Nu te lăsa influențat și nici motivat în spre a lua decizii care doar par că ți-ar aduce reușite personale repede, fără efort. Nu există căi ușoare către nimic, mai ales cele spre îmbogățire.