Acasă Administraţie Retim a început spălarea pubelelor în Timișoara. Ce trebuie să facă asociațiile...

Retim a început spălarea pubelelor în Timișoara. Ce trebuie să facă asociațiile de proprietari?

DISTRIBUIȚI

Federaţia Asociaţiilor de Locatari Timişoara (FALT) informează asociaţiile de locatari – proprietari că, în conformitate cu legislaţia în vigoare operatorul de salubritate, în speţă Retim printre alte obligaţii contractuale are şi obligaţia de a spăla în perioada de vară, de două ori pubelele.

Petru Olariu, împuternicitul FALT, atenționează că astfel este foarte importantă acţiunea de spălare şi dezinfectare a pubelelor, de aceea FALT pune la dispoziţie graficul săptămânal de spălare pe străzi, cu ora de începere şi cu controlorul care supraveghează această operaţiune.

Din păcate graficul vine târziu şi până se aduce la cunoştinţă, cei programaţi la început de săptămână nu mai ajung la informaţie, e motivul pentru care FALT solicită ca aducerea la cunoştinţă a graficului să se facă cu o săptămână înainte de data aplicării.

FALT solicită tuturor preşedinţilor și administratorilor care doresc să se implice în această acţiune, să ia cunoştinţă de grafic, să monitorizeze respectarea lui, iar atunci când observă că strada lor e în grafic şi totuşi nu s-au spalat pubelele, să sesizeze în scris RETIM, ADID şi FALT.

”Pentru operativitate vă rugăm ca sesizările să se facă şi pe telefon, cel mai rapid, pentru a putea interveni la respectarea obligaţiei pe care o are operatorul de salubritate.

Precizăm că operaţiunea de spălare se realizează în ziua în care se ridică deşeurile menajere, întâi se golesc pubelele în maşina obişnuită şi apoi o altă maşină vine din urmă şi spală pubelele.

Din acest motiv recomandăm asociaţiilor să nu pună imediat pubelele la loc, până nu se spală, iar dacă nu vine operatorul să le spele să anunţe telefonic imediat la controlor, la RETIM, ADID şi FALT. Sperăm că dacă ne pasă şi acţionăm împreună vom reuşi să determinăm operatorul să respecte obligaţiile contractuale.

Referitor la obligaţia operatorului de a pune pubelele la loc, după golire, acolo unde nu se întâmplă aşa ceva, să se facă poze cu data şi ora şi să se sesizeze RETIM, ADID şi FALT cât mai urgent.

Precizăm că dacă stăm pasivi, nu ne cerem drepturile, autorităţile nu fac nimic pentru noi, iar operatorii fac ceea ce ştiu ei mai bine pentru ei. Mulţumim tuturor celor care se implică activ. ”, atenționează Petru Olariu.

Drept la replică

”Am luat act cu surprindere de conţinutul informării publice pe care aţi făcut-o în cursul zilei de 31 august 2020, informare preluată în parte şi de site-urile observatordetimis.ro, radiotimisoara.ro, ziudevest.ro.

În această informare publică aţi dezinformat şi aţi considerat de cuviinţă să atacaţi compania RETIM Ecologic Service SA,  inducând  publicul în eroare.

Constatăm că nu cunoaşteţi modalitatea prin care compania RETIM îşi îndeplineşte obligaţia legală de a spăla pubelele destinate deşeurilor menajere de două ori pe an, activităţi care au fost începute nu “acum”, cum greşit afirmaţi dvs, ci în luna mai a acestui an şi se desfăşoară conform prevederilor contractuale. De atunci au fost spălate zeci de mii de pubele ale tot atâtor utilizatori ai serviciului nostru de salubrizare.

Vă informăm şi pe dvs şi pe toţi cei interesaţi că pentru spălarea pubelelor pentru deşeuri menajere NU se utilizează două maşini separate, cum eronat aţi afirmat “ întâi se golesc pubelele în maşina obişnuită şi apoi o altă maşină vine din urmă şi spală pubelele”, ci o singură autospecială care face secvenţial ambele operaţiuni: golirea pubelelor şi apoi spălarea acestora.

Pe pagina oficială de Facebook, pe pagina de YouTube, dar şi în toată presa din judeţul Timiş am anunţat şi prezentat acest aspect al activităţii RETIM în timp util. Iată mai jos câteva link-uri care certifică acest lucru:

Spălarea tuturor pubelelor se realizează la fiecare adresă într-o zi inclusă în graficul obişnuit de colectare a deşeurilor reziduale, neexistând un program diferit pentru această activitate. De aceea, utilizatorii serviciului de salubrizare ai companiei RETIM trebuie să scoată pubelele conform programului obişnuit şi nu trebuie să le lase în stradă după colectarea deşeurilor, după cum, din nou eronat, îi îndemnaţi dvs spunând “să nu pună imediat pubelele la loc, până nu se spală”. Aceştia trebuie să ducă la loc pubelele după ce a trecut maşina RETIM”, a transmis conducerea SC RETIM Ecologic Service SA.

Comentarii

comentarii