Acasă Actualitate Revelionul Zenit a adus la Novi Sad titlul de Capitală Europeană a...

Revelionul Zenit a adus la Novi Sad titlul de Capitală Europeană a Culturii

DISTRIBUIȚI

Capitala Provinciei Vojvodina din Serbia, Novi Sad, este, de joi, Capitală Europeană a Culturii. Timp de un an de zile, la doar trei ore de condus de la Timișoara, Novi Sad se va prezenta drept Capitală Culturală Europeană cu peste 1500 de evenimente culturale și 4000 de artiști locali, naționali și internaționali care vor participa la acestea. Timișoara mai așteaptă un an de zile, iar poate în 2023 va fi, până la urmă, pregătită să devină, la rândul ei, Capitală Culturală Europeană. Cele două orașe ar fi trebuit să dețină această onoare, în paralel, în anul 2021, dar pandemia de corona a dat totul peste cap.

Joi, în ziua în care se sărbătorește Revelionul pe rit vechi, a fost organizată și deschiderea oficială a anului cultural al celor de la Novi Sad. Orașul este unul care are două Revelioane, pe calendarul Iulian și cel Gregorian, cinci limbi oficiale, două alfabete, cel chirilic și cel latin, dar și trei religii oficiale. Așadar, a fost Revelionul culturii și artei.

”Prin sărbătorirea marilor nume ale științei sârbe, prin artă și cultură, Novi Sad a devenit aseară Capitala Culturală Europeană. Peste 400 de artiști din Serbia și Europa, prin Doček – o sărbătoare artistică singulară în Europa, au atins apogeul împreună cu publicul, arătând cum moștenirea celor care au influențat nu doar Europa, ci întreaga lume – Mileva Marić Einstein (n.r. prima nevastă a celebrului om de știință), Milutin Milanković (un mare matematician și astronom), Dragiša Brašovan (n.r. cunoscut arhitect) și Ljubomir Micić (n.r. poet și actor sârb), ar trebui păstrați și promovați”, au anunțat organizatorii evenimentului.
O sărbătoare unică „Zeniteum :: 2022”, în regia lui Dragan Živadinov, a marcat ceremonia de deschidere cu duo-ul popular Synspecies care a ieșit pe scenă la ora 20:22, al cărui spectacol audio-vizual Crevasse a descris mitul despre creație. După aceea, gazda Lazar Jovanov a susținut un toast împreună cu cetățenii din Novi Sad și numeroși invitați din Europa. Fiecare dintre spectatorii prezenți la eveniment a primit din partea organizatorilor o gentuță, cu două ”shot-ui” din celebra și apreciata țuică sârbească, spectacolul a început cu un toast în care toți cei prezenți au strigat în cor ”Novi Sad” și au gustat prima dintre sticluțe, același spectacol s-a încheiat cu un alt toast, cu același cor care a strigat numele orașului organizator și a doua sticluță băută.
Punctul culminant al ceremoniei de deschidere de aseară a fost întruchipat în două personaje – Milutin Milanković interpretat de Boris Isaković și Mileva Marić Einstein interpretat de Anita Mančić, cu 22 de actori, 22 de cântăreți, balerini, acrobați, trompești soli Laura Vukobratović și Nenad, întreaga fanfară. Dragana Jovanović a compus muzica care a contribuit la întreaga experiență audiovizuală și care a fost adaptată special pentru acest gen de spectacol. Piesa de teatru „Zeniteum :: 2022” este un eveniment multimedia prin care regizorul sloven Dragan Živadinov, în felul său unic, a definit locul lui Novi Sad pe harta culturală a Europei.
Punctul culminant al ceremoniei a fost cel în care cu lumea din piața din Novi sad au comunicat în direct astronauții de la Stația Spațială Internațională, Anton Shkaplerov, Pyotr Dubrov și Matthias Maurer, ei urând succes orașului sârb.

Pe parcursul anului 2022, Novi Sad se va prezenta drept Capitală Culturală Europeană cu peste 1500 de evenimente culturale și 4000 de artiști locali, naționali și internaționali care vor participa la acestea. Programul detaliat poate fi găsit pe site-ul oficial al Novi Sad – Capitala Culturală Europeană.
Narațiunea programului proiectului „Novi Sad 2022” provine din sloganul „4 New Bridges”, care reprezintă ideea de a construi noi punți de cooperare și schimb între artiști și organizații din Novi Sad și Serbia cu scena culturală europeană.
Sunt definite patru poduri de program, numite simbolic după podurile din Novi Sad, adică după valorile pe care orașul dorește să le dezvolte în contextul integrărilor europene și credințe pe care le promovează și se străduiește să le împărtășească cetățenilor Europei: Libertatea, Curcubeul, Speranța și Dragoste.
Podurile sunt împărțite în arcade de program, iar opt dintre ele ne așteaptă în 2022: Doček, Migrații, Viitorul Europei, Eroine, Cetatea Păcii, Marea Dunării, Caleidoscopul Culturii și Altă Europa.

Comentarii

comentarii