Acasă Actualitate Revolta medicilor de familie din Timiş

Revolta medicilor de familie din Timiş

DISTRIBUIȚI

Medicii de familie din judeţul Timiş şi din întreaga ţară sunt îngroziţi de tratamentul poliţienesc la care sunt supuşi de către autorităţile medicale, în ceea de priveşte noile măsuri prevăzute de către OUG nr. 36 din aprilie 2010, cu privire la concediile medicale. Dr. Claudia Iftode, vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Timiş, a declarat că atitudinea caselor de asigurări este abuzivă, bazată pe intimidare şi, prin aceasta, medicii sunt consideraţi de către autorităţi drept infractori de primă mână. Ceea ce este inadmisibil.

Drumul către faliment

Mai mult, aceste modificări trebuiau să fie cuprinse într-un act adiţional de modificare şi completare a convenţiei de eliberare de concedii medicale între cabinetele de medicină de familie şi casele de asigurări, lucru care nu s-a întâmplat, din vina caselor judeţene.
Deşi metodologia de control trebuia publicată în Monitorul Oficial, aceasta nu a fost elaborată încă. Totuşi, casele de asigurări au pornit o ofensivă de o violenţă greu de imaginat. Medicii sunt controlaţi privind eliberarea acestor concedii medicale şi sunt amendaţi cu sume fabuloase, ce depăşesc deseori valorile veniturilor totale lunare ale cabinetelor de medicină de familie, pentru adeverinţe de salariat eliberate greşit sau incomplet de către angajatori, fără respectarea modelului tipărit în Monitorul Oficial. “Atragem atenţia că amenda reprezintă, în multe cazuri, mai mult decât ceea ce încasează cabinetul de medicină de familie într-o lună, ceea ce duce la imposibilitatea achitării salariilor, datoriilor către stat şi a utilităţilor, fără a mai vorbi de supravieţuirea medicului, şi reprezintă o cale sigură de falimentare a cabinetului de medicină de familie. Or, poate asta se doreşte?!”, a spus dr. Iftode.

Regim de teroare ?

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie şi Societatea Naţională de Medicina Familiei constată cu îngrijorare instaurarea unui regim de teroare promovat de Casa Naţională de
Asigurări de Sănătate şi susţinut de unele case de asigurări judeţene, din toată ţara. Medicii de familie spun că reprezentanţii caselor de asigurări au aplicat, chiar în lipsa metodologiei de control, deci ilegal, amenzi la primul control. “Nu ne imaginăm de ce trebuie să fim supuşi unor astfel de presiuni, în condiţiile în care, în România, deficitul de medici a atins deja cota de avarie, a dispărut orice formă de respect a profesiei medicale din partea autorităţilor şi sistemul de sănătate se prăbuşeşte încet, dar sigur. Ca urmare a celor de mai sus, medicii de familie sunt decişi să ia în considerare rezilierea convenţiilor de eliberare de concedii medicale încheiate cu casele de asigurări, dacă această politică păguboasă, de a aduce bani cu orice preţ la buget, nu va înceta”, susţin medicii.

Comentarii

comentarii