Acasă Eveniment Revolta medicilor de familie din Timiş

Revolta medicilor de familie din Timiş

DISTRIBUIȚI

“Nu poţi, ca medic de familie, să preiei o altă specialitate, cum o altă specialitate nu poate prelua specialitatea mea. Una dintre cele mai grave urmări va fi creşterea numărului de cazuri de malpraxis”, a declarat Elisabeta Spătaru, vicepreşdintele APMF Timiş.
Asociaţia Patronală a Medicilor de Familie (APMF) Timiş este revoltată de prevederile noului contract cadru, prin care instituţia “medicului de familie” este asimilată cu instituţia “medicului de urgenţă” şi îi obligă pe doctori să presteze muncă forţată, adică permanenţa serviciilor dincolo de program.
Ca urmare, medicul de familie este obligat să preia cazurile de urgenţă de la tel: 112, să se urce în ambulanţă, să meargă la bolnav şi să îl trateze, la orice oră din zi şi din noapte.
“Nu poţi, ca medic de familie, să preiei o altă specialitate, cum o altă specialitate nu poate prelua specialitatea mea. Una dintre cele mai grave urmări va fi creşterea numărului de cazuri de malpraxis. Deficit de personal există în sistemul sanitar. Un neurochirurg este deficitar ca specialitate, dar niciodată un chirurg generalist nu va prelua specilitatea neurochirurgului.”, a declarat Elisabeta Spătaru.
Scandalul a fost declanşat la nivel naţional, iar conducerea APMF Timiş se va întâlni cu toţi medicii din Timişoara şi Timiş, deseară, pentru a decide ce măsuri vor lua.

E grav!

Situaţia este foarte gravă. Medicii de familie, care sunt cea mai importantă verigă a tratării bolnavilor, nu vor mai avea finanţare şi vor ajunge la limita subzistenţei şi chiar la închiderea cabinetelor.
Modelul de co-plată a consultanţelor, impus de Ministerul Sănătăţii, fără să consulte doctorii, pare a fi falimentar din start. În cel mai rău caz, medicii vor rămâne în cabinete, dar timişorenii se vor trezi că nu vor fi trimişi la medicii specialişti, când vor avea nevoie, ci vor primi o reţetă simplă, fără prea mare legătură cu boala de care suferă.
Atunci vor fi obligaţi să se adreseze Urgenţelor.
Problemele s-au complicat de când noua conducere a Ministerului Sănătăţii i-a ignorat cu totul pe reprezentanţii medicilor de familie din Comisia de Specialitate, din care face parte şi Spătaru. Ca urmare, Contractul Cadru pe 2009, în baza căruia să vor semna contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate, a fost elaborat de Ministerul Sănătăţii fără consultarea reprezentanţilor medicinei primare, care erau cei mai avizaţi şi cunoşteau toate problemele sistemului.

Faliment?

Astfel, venitul cabinetului medicului de familie a scăzut cu 11% faţă de 2008. De fapt, ţinând cont de inflaţia galopantă, medicii susţin că scăderea reală este mult mai mare.
Mai rău, finanţarea Contractului Cadru pe 2009, în condiţiile în care veniturile cabinetului au scăzut vertiginos, nu este asigurată decât până  la data de 1 octombrie. “Inadmisibil!”, susţin medicii timişoreni. Aşa că este clar că pe trimestrul patru nu va exista buget pentru medicina primară.
“Un asemenea contract este de nesemnat, fiindcă nu putem asuma responsabilitatea unui contract în care bugetul nu este asigurat pe întreaga lui valabilitate, adică pe un an de zile.
Valoarea de la care pornim ne duce la limita subzistenţei privind cheltuielile tot mai mari de funcţionarea cabinetului. Să semnezi un contract care spune că, de la 1 octombrie, nu mai este buget este peste puterile noastre”, a declarat Spătaru.
Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului din România (OADOR), prin Departamentul Sănătăţii, susţine demersurile APMF Timiş şi a subliniat că cel care va suferi cel mai rău va fi bolnavul-pacient. “Medicul de familie este foarte important şi cel mai aproape de bolnav, de aceea Ministerul Sănătăţii trebuie să sprijine în mod real cabinetul medicului de familie şi să îi ofere şansa de a fi finanţat, pentru a face faţă problemelor”, se arată în comunicatul OADOR.
Gheorghe MIRON

Comentarii

comentarii