Acasă Actualitate Revolta scriitorului Petru Ilieșu, președintele Fundației Timișoara 89!

Revolta scriitorului Petru Ilieșu, președintele Fundației Timișoara 89!

DISTRIBUIȚI

Scriitorul Petru Ilieșu, președintele Fundației Timișoara 89, a vorbit, sâmbătă, 13 februarie 2021, de o situația gravă descoperită în zona Buziașului, la un nou supermarket: lipsa parcărilor pentru persoanele cu dizabilități.

De fapt este o problemă veche și încă nerezolvată în Timișoara cu care se confruntă persoanele cu dizabilități, atunci când vor să intre în multe instituții sau societăți comerciale private.

Pe lângă lipsa parcărilor destinate acestor persoane, se mai adaugă și inexistența rampelor și balustradelor la majoritatea instituțiilor și aproape la toate societățile comerciale din oraș.

”Fiind în parcarea noului complex comercial din zona Buziașului, am căutat în zadar locurile de parcare rezervate pentru persoanele cu handicap. Grupul de firme (compus din retaileri multinaționali) se vede că n-a adus în toate amplasamentele lor din Timișoara (odată cu produsele pe care le vând spre a face profit) și normele de civilizație care respectă accesiblitatea persoanelor cu vulnerabilități de deplasare.

Din câte știm acest nou complex de supermarketuri, la instalare, ar fi avut nevoie de o autorizație de funcționare care să includă îndeplinirea completă a obligațiilor față de clienți, indiferent de condiția lor. Lipsa locurilor rezervate (firesc amplasate în fața intrărilor) nu reflectă corectitudinea acestei avizări”, a povestit Ilieșu.

O problemă nerezolvată de 31 de ani

În aceste condiții, Petru Ilieșu amintește astfel că această problemă a fost în atenția Fundației Timișoara 89, în ultimii 31 de ani și el a făcut foarte multe eforturi pentru ca să convingă autoritățile, instituțiile și societățile private să amenajeze balustrade, rampe și locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilități.

Ilieșu a explicat: ”Retrospectiv și provocat de această realitate ne vedem nevoiți să notăm următoarele.

Deși nu ține de principiile noastre să ne lăudăm cu ce am făcut de-a lungul celor 31 de ani de activitate socială, în contextul acesta vom rememora faptul că, în Timișoara, primele locuri de parcare rezervate pentru persoane cu handicap s-au făcut cu aportul Fundației Timișoara 89.

În 1990 și 1991, cu sprijinul organizației elvețiene (condusă de Annelies și Peter Schneller), care ne-a furnizat vopseaua specială pentru aplicație stradală precum și șabloane pentru imprimarea în parcări a însemnelor locurilor rezervate, am reușit să determinăm administrația locală să ne permită identificarea necesarului de rezervare și am pornit o acțiune în acest sens.

Totodată, am semnalat lipsa totală a rampelor și a balustradelor de mână care să facă posibil accesul persoanelor cu afecțiuni locomotorii la instituțiile publice (incluzând, logic, în această categorie și persoanele în vârstă) și, la insistențele noastre, sprijiniți și de firme private, am reușit să instalăm primele astfel de mijloace (prezente în toate țările civilizate) la accesul în Gara de Nord, Spitalul Județean și Consiliul Județean.

Perioada de schimbare a mentalității, începută cu mari dificultăți de a face funcționarii din instituții să înțeleagă necesitatea și decența acestor amenajări, a dus (odată cu adoptarea unei legislații pe modelul celei existente în Occident) la civilizarea ambientului urban și facilitarea accesului celor cu limitări locomotorii la instituții publice, magazine, firme private”.

Balustrade și rampe făcute în batjocură

Petru Ilieșu mai atenționează că majoritatea instituțiilor și unităților private numai s-au aflat în treabă și de ochii lumii și de teama legii, au construit balustrade și rampe în batjocură, fiindcă o persoană cu handicap singură nu ar putea niciodată urca pe o asemenea cale, fiindcă unghiul este mult prea mare, panta nu se poate urca nicidecum.

”Cu toate acestea, de la atitudini precum legarea bicicletelor de balustrada de mână din fața Spitalului Județean și până la simulacrele de rampe de acces construite doar de ochii lumii, datorită unchiului de inclinație foarte mare și în totală nerespectare a normelor legale, nici până în prezent statutul locurilor rezervate pentru persoanele cu handicap nu a intrat în conștiința publică.

O mulțime de instituții publice, hoteluri, magazine etc. nu au astfel de amenajări speciale sau dacă totuși le-au prevăzut sunt amplasate necorespunzător (nu lângă ușa de acces, ci în mod ridicol, la distanță); nu sunt prevăzute cu însemnele obligatorii (marcate cu vopsea pe locul de parcare și semnalizate vertical, spre a fi observate); paza și conducerea supermarketurilor nu intervine atunci când sunt ocupate abuziv iar poliția are o foarte superficială implicare, ignorând tupeul și nesimțirea celor care sfidează legea și normele de civilizație parcând pe aceste locuri fără a fi îndreptățiți.

Prin comparație cu alte orașe, Timișoara nu se află de fel la înălțimea pretențiilor sale de oraș european cu un grad anume de civilizație. Dacă facem un tur al marilor parcări vom vedea mai peste tot superficialitatea aplicării normelor legale și ne întrebăm cum au obținut respectivele firme autorizații de funcționare fără să îndeplinească cerințele legii?

Cine e de vină?

”Lanțul slăbiciunilor începe cu arhitecții care nu includ în proiecte amenajările speciale și continuă cu antreprenorii care le ignoră, cu cei care acordă autorizații atunci când condițiile de realizare nu sunt îndeplinite, cu cei care nu verifică și nu intervin pentru respectarea legii, cu cei care, fie din lipsă de educație, fie din crasă nesimțire ocupă astfel de locuri.

Pentru a încerca o reglementare a situației și pentru a da un imbold spre o schimbare de mentalitate, vom semnala periodic abaterile de la normele legale (în fond norme de civilizație), făcând apel la mass-media să sprijine acțiunea noastră civică.

Așa cum am semnalat cu puțin timp în urmă Poliției Locale necesitatea de a interveni atunci când există abuzuri, apelăm la instituția Primăriei Timișoara ca prin inspectorii săi să verifice dacă și cum sunt respectate dispozițiile obligatorii ale legii. De asemenea, apelăm la cetățeni să dea dovadă de spirit civic colaborând pentru o bună conviețuire în comunitate prin respect față de cei defavorizați care au nevoie de solidaritatea noastră socială”, a concluzionat Petru Ilieșu, care prezintă și legile nerespectate, încălcate, ignorate sau incorect aplicate în Timișoara.

Legea nr. 10/1995, art. 5/b, art. 6 privind obligațiile proiectanților și verificatorilor de proiecte.

Legea 448/2006, republicată;  Ordinul 649/2001 pentru aprobarea Normativului Indicativ N.P. 051/2001 (norme de implementare);

Strategia Europeană din 2010 -2020 pentru persoane cu dizabilități;  Raportul din 6 iulie 2011a Parlamentului European;

Convenția ONU cu privire la drepturile persoanei cu dizabilități (ratificată de România);  Carta Drepturilor Fundamentale a U.E; Constituția României, art.50.

Comentarii

comentarii