Acasă Economic Revolta unui fermier din vestul țării și criza cerealelor! “Cine vrea să...

Revolta unui fermier din vestul țării și criza cerealelor! “Cine vrea să distrugă agricultura românească?”

DISTRIBUIȚI

Criza cerealelor continuă să se adâncească, iar amplul protest al agricultorilor din luna aprilie nu a rezolvat mare lucru. Nemulțumirea fermierilor din zona de vest persistă, fiindcă piața nu funcționează normal, nu și-a căpătat echilibrul.

Muscă vorbește de sabotajul agriculturii

Dimitrie Muscă, fondatorul Combinatului Agroindustrial Curtici, a avut pierderi de 500 de lei pe tonă. De aceea el vorbește chiar de un sabotaj, la adresa agriculturii și fermierilor români! 

El a vândut 7.000 de tone de grâu cu 1.700 lei tona, după recoltare, în 2022. Mai târziu, în luna februarie 2023, a mai valorificat 7.000 de tone, dar la un preț mult mai mic, de 1.200 lei tona. A pierdut 500 de lei pe tonă. Pentru ca situația să fie și mai gravă, în luna mai prețul a scăzut la 1.000 lei pe tona de grâu.

Așadar, mai puțin cu 700 de lei. “Eu personal am pierdut 500 de lei, chiar mai mult de 100 de euro pe tonă. Oare este normal? Uniunea Europeană forțează nota și a dat drumul la importul și la exportul cerealelor, vorba vine că traversează numai România.

 Trebuie să recunoaștem că nu este o traversare, ci un sabotaj la adresa fermierilor români și a agriculturii românești. Și îmi permit să spună acest lucru, fiindcă pierderea pe care am avut-o de 500 de lei, mai mult de 100 euro, pe tonă, nu este puțin. Ce să mai vorbim de fermele mici care o să ajungă să nu mai poată rezista”, a atenționat fermierul din Curtici, Arad.

 Fiindcă nu sunt semne că situația se va îmbunătăți, iar piața cerealelor să își revină, Muscă îi îndeamnă pe fermieri să se unească din nou și să reînceapă protestele mult mai intense.

“De aceea consider că noi, cei care suntem pălmașii agriculturii, muncim din greu pământul românesc și oferim mâncarea de zi cu zi românilor, ar trebui să ne dăm iarăși mâna,  să ne punem umăr la umăr, să oprim tot acest sabotaj.

 Asta fiindcă autoritățile nu mai pot să facă nimic și ceea ce au reușit până acuma nu prea se simte. Dacă ele nu sunt capabile să oprească această tranzacție dubioasă pe pământ românesc, este clar că trebuie să facem noi ceva.

 Protestele și tot ce s-a realizat până acum nu sunt de ajuns. Trebuie să acționăm să ne apărăm interesele, fiindcă autoritățile sunt neputincioase. Noi suntem nemulțumiți și vrem mai mult de la autorități!”, este mesajul lui Dimitrie Muscă.

Reprezentanții MADR susțin că cerealele din Ucraina numai traversează România, dar fermierii nu crede așa ceva. De ce? Muscă atrage atenția că, atunci când cerealele ajung în portul Constanța, marii dealer nu vor cumpăra grâul de la fermierul român, ci îl vor prefera tot pe cel provenit din Ucraina, fiindcă are un preț mult mai mic, dar și calitatea îndoielnică și poate pune în pericol sănătatea consumatorilor.

Faptul că MADR spune că s-a oprit traficul de cereale prin România, până în 5 iunie, nu este o bucurie pentru fermieri.

 Dimitrie Muscă atenționează că s-a ajuns aici, fiindcă partea română nu și-a susținut cu tărie cauza, de aceea acum toți fermierii români au de suferit.

 “Ridicăm întrebarea: “Cineva vrea să distrugă agricultura românească?” Nu ne ferim să ridicăm această problemă autorităților centrale”.

Altă întrebare pusă de Muscă este: “Ce se va întâmpla cu agricultura românească, dacă se va da drumul la grâul din Ucraina, chipurile, să tranziteze teritoriul țării noastre?”

Muscă oferă și un posibil răspuns: “Este clar că multe ferme vor intra în faliment. Nu vor putea rezista presiunii enorme de cereale venite din țara vecină. Concluzia pe care o tragem este următoarea: situația agriculturii românești și a fermierilor români este tragică.

Așadar, trebuie să ne batem pentru a ne apăra interesele și viitorul, fiindcă pe nimeni nu îl interesează de viața noastră. Noi nu ne-am raliat cu Ungaria, Polonia, Bulgaria și Slovenia, care au interzis total tranzitul cerealelor ucrainene pe teritoriul lor? De ce?”, se întreabă producătorul din Curtici.

În competiția grea cu hypermarketurile, Combinatul Agroindustrial Curtici, condus de Dimitrie Muscă, a reușit să dezvolte o rețea de 41 de magazine pe principiul farm to fork, extinsă în județele Bihor Arad și Timiș. Aici, cetățenii pot achziționa cele mai bune și autentice produse locale din carne și lapte, de înaltă calitate.

“Nu ne abatem de la acest deziderat pot să spun cu tărie. Vrem să fim parteneri de încredere cu cei care sunt consumatorii noștri, cetățenii care ne cumpără produsele în fiecare zi, de la magazinele aflate la parterul blocurilor în care ei locuiesc.

 E mâncarea gustoasă și autentică pe care o achiziționezi în 10 -15 minute, când ieși de la lucru și mergi acasă, nu să te duci la hipermarketurile care au ocupat centrele orașelor să-ți umpli portbagajul cu produse care să-ți ajungă o săptămână și să nu fie cele mai proaspete”, a constatat producătorul din Curtici.

Muscă a vorbit și despre efectele marilor rețele de magazine! “Să nu uităm un lucru: orașelor mari sunt copleșite de hipermarketuri, iar magazinele mici de cartier toate au dat faliment.

De ce? Hipermarketurile au monopolizat comerțul cu produse și nimeni nu mai are nicio șansă în fața acestora. A doua la mână: toate fabricile de procesare de ulei, de zahăr, de lapte sau de carne au fost demolate sau cumpărate. Iată adevărul trist al economiei și agriculturii românești”, a mai atenționat fermierul din Curtici.

Comentarii

comentarii