Acasă Actualitate Rezidențiat 2021. Marile provocări ale celor aproape 900 de tineri medici din...

Rezidențiat 2021. Marile provocări ale celor aproape 900 de tineri medici din Timișoara

DISTRIBUIȚI

Duminică, 21 noiembrie 2021, s-a desfășurat examenul național de rezidențiat, unde 898 de medici timișoreni au participat la examenul de anul acesta pentru medicină generală.

Celor care au promovat examenul, în mod paradoxal, le sunt rezervate alte provocări, cu nimic mai puțin angoasante decât experiența examenului. Sunt puși în fața alegerii uneia dintre cele 57 de specialități medicale existente. Pe undeva, confuzia generală legată de viitoarea activitate medicală e de înțeles. Rezidenții nu cunosc în amănunt provocările, satisfacțiile și regimul de lucru al specialității dorite.

Medicii rezidenți au nevoie de claritate și de încredere. Au nevoie de motivație și de control în procesul de alegere a specialității. Așadar, cum îi putem sprijini pe medicii rezidenți în direcția alegerii în mod informat a specialității dorite?

În total, peste 5.700 de absolvenți de medicină generală au luat parte la ediția din acest an. Pentru a fi declarați admiși, rezidenții au fost nevoiți să atingă un prag de minim 60% din punctajul maxim realizat la nivel național.

Celor care au promovat examenul, în mod paradoxal, le sunt rezervate alte provocări, cu nimic mai puțin angoasante decât experiența examenului. Sunt puși în fața alegerii uneia dintre cele 57 de specialități medicale existente. Nu e puțin lucru să faci o opțiune asumată, informată și pe cât posibil definitivă în ceea ce privește domeniul în care dorești să te specializezi.

Indiferent dacă e vorba despre Pediatrie, cu ramurile subiacente, Oftalmologie sau despre orice ramură chirurgicală, alegerea e întotdeauna dificilă. Cu atât mai mult cu cât pentru unele dintre specialități concurența e realmente crâncenă. Cel puțin în ultimii ani, unele dintre acestea s-au dovedit a fi realmente vânate de către rezidenți.

Emoțiile firești, nesiguranța specifică momentului și lipsa informațiilor pertinente despre specialitățile disponibile au îngreunat de fiecare dată în trecut opțiunile rezidenților. Tensiunea așteptării, calculele repetate și speranțele investite în obținerea locului visat au determinat, nu de puține ori, dezamăgire și perplexitate în rândurile celor aflați pe punctul de a-și începe cariera medicală. Pe undeva, confuzia generală legată de viitoarea activitate medicală e de înțeles. Rezidenții nu cunosc în amănunt provocările, satisfacțiile și regimul de lucru al specialității dorite.

Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor rezidenților, trei specialiști, un medic, un psiholog și un sociolog, au elaborat primul curs de alegere a specialității. Nu există un proiect educațional similar la scara României.

Practic, la capătul unui an de cercetare, procesare a datelor culese și organizare a unui material temeinic, specialiștii de la Docendo.ro au elaborat un curs online comprehensiv și exhaustiv privind alegerea specialității medicale. Niciun detaliu cuprins în curs nu este întâmplător sau de prisos. Cele peste 70 de lecții, ateliere live și materiale audio-video disponibile au menirea de a susține luarea marii decizii în fața comisiei de rezidențiat.

Cursul disponibil pe Docendo.ro este structurat în trei mari capitole, fiecare dintre acestea trecut prin filtrul cunoașterii:

Cunoaște-te pe tine – lecții practice și ateliere interactive cu rol în autocunoașterea cursanților, în vederea alegerii specialității care li se potrivește.

Cunoaște-ți opțiunile – materiale despre viața medicală, formele de organizare în cadrul specialităților, tipurile de pacienți, avantajele și dezavantajele fiecărei specialități, sfaturi și direcții de dezvoltare profesională.

Cunoaște-ți parcursul – construirea unui veritabil plan de carieră, în acord cu preferințele, abilitățile, viziunea și temperamentul cursanților.

Pentru prima ediție a cursului, înscrierile sunt în desfășurare. Până luni, 22 noiembrie 2021, la ora 20:00, doritorii pot aplica pentru a lua parte la prima ediție.

Fundația societății, universul care dictează calitatea lumii în care trăim, este educația. Cu atât mai mult educația continuă și, implicit, dezvoltarea permanentă. De acum înainte, viitorii rezidenți nu vor mai fi neputincioși în a-și alege cu succes parcursul profesional. Analizarea atentă a propriei personalități, a nevoilor, abilităților și a priceperii ce se cer materializate îi vor sprijini în depășirea unor elemente înșelătoare precum salariul, sporul cuvenit sau posibilitatea de a lucra în mediul privat.

Toate acestea sunt esențiale, firește. Însă pasiunea și potențialul maxim se ating în condițiile în care salariul nu reprezintă un scop în sine, ci un mijloc de valorificare a pasiunii și a iscusinței profesionale. Medicii rezidenți au nevoie de claritate și de încredere. Au nevoie de motivație și control în procesul de alegere a specialității. De-acum au un argument în plus. Unul solid.

 

 

Comentarii

comentarii