Acasă Economic Riscurile din cultura de grâu, orz și ovăz, în Timiș

Riscurile din cultura de grâu, orz și ovăz, în Timiș

DISTRIBUIȚI

Specialiștii Bayer au atras atenția că în acest sezon fermierii din Banat se confruntă cu multitudine de provocări în culturile de cereale păioase, grâu, orz și ovăz. Una este rotația culturilor, mai ales că suprafață cultivată cu cerealele a crescut cu 24% (75.000 de ha) în plus față de campania anterioară.

Afide, făinare, septoria

Daniel Grosz, directorul regional vest Bayer Timiș, a explicat: “Au fost provocările ridicate de porumb și floarea soarelui, anul trecut. De aceea, acum, am încercat să securizăm culturile de toamnă și suprafețele la nivel de fermă. Din păcate, asta vine cu elemente noi de gestionat”. Astfel, cerealele păioase au început să se confrunte cu afidele și făinarea, înca din luna noiembrie 2022, iar asta nu întâmplător. Porumbul a fost scos repede din câmp, iar toată încărcătură de afide și cicade a trecut la cereale.  În dată de 10 ianuarie 2023, în inspecția făcută, specialiștii Bayer au constatat mai multe stadii evolutive la grâu și la orz. Plantele aveau densitate și foliaj puternic, fiindcă au avut umiditate și căldură. Totuși, ultimele soiuri semănate sunt mai aerisite și arată foarte bine, în ceea ce privește densitățile. Unde trebuie ca fermierii să fie foarte atenți?

“La primele sole semănate sau la cele de monocultură, unde este clar că presiunea patogenilor va fi enormă. Aici va fi un atac foarte mare de făinare, iar focarele se vor dezvolta în 4-6 zile de la apariția primelor simtome, atunci când condițiile meteo sunt favorabile”, a observat Grosz.

Septoria este patogenul care este prezent încă din toamnă, dat fiind că a fost cald și umiditate de peste 70-80%. Bineînțeles că s-au instalat și ruginile în multe sole. La orz situația este și mai gravă! Există tot complexul de boli foliare cu instalare din toamnă, împreună cu fainarea la pachet, un patogen care apare obligatoriu, indiferent de situație. O altă boală prezența este patarea raticulară, dar domină și complexul de afide. Un pericol mare există acolo unde semințele nu au fost tratate cu neonicotinoide și nu a fost realizată o corecție pentru afide cu un insecticid de contact, fiindcă acestea sunt principalul vector de viroze.

“Știm cu toții  că nu există soluție de tratament în vegetație pentru viroze…! De aceea trebuie să previnim apariția dăunătorului ca vector”, a atenționat Grosz. Un alt risc îl reprezintă concurența buruienilor în culturile de cereale păioase. Fermierii trebuie să se uite la costurile fertilizării și este clar că nu își permit să aibă o cultură îmburuienată, fiindcă atunci va fi creat un climat propice patogenilor, iar buruienile vor face concurență plantelor de cereale, vor consumă apă și nutrienții. Fie că vorbim de efemerele Veronica sau Stelaria, încă din toamnă trebuiau aplicate tratamentele cu erbicide în postemergență. Recomandarea Bayer este produsul Komplet, care beneficiază de umiditatea din sol și are două substanțe active foarte eficiente împotriva buruienilor.

Grosz a mai atras atenția că alte mari provocări țin de noile reglementări ale Uniunii Europene din Politica Agricolă Comună și din Planul Național Strategic. De aceea cu pixul și cu hârtia în mână trebuie gândită o strategie clară la nivel de fermă. În această conjunctură complexă, fermierul nu poate influiența provocările din punct de vedere climatic în câmp, dar deciziile luate judicios pot duce la o reducere a efectelor negative ale acestora în fermă, privind evoluția patogenilor, a bolilor și a buruienilor.

Un lucru este clar: 2022 a fost un an istoric foarte secetos, cu deficite de precipitații foarte mari, dar natura compensează. Astfel, la o medie multianuală de 530 de milimetri pe metru pătrat, în 27 ianuarie, exista deja 478 de milimetri, conform stației meteo Bayer de la Comloș Timiș.

“Deci ne apropiem de media multianuală, după un an de secetă extremă. Interesant este ce urmează și dacă ne uităm la perioada septembrie 2022 – ianuarie 2023, situația arată foarte bine din punct de vedere al precipitațiilor”, a subliniat Daniel Grosz. De regulă în ianuarie e o medie multianuală de 198 de milimetri, iar nivelul ajunsese la 234, în 27 ianuarie 2023. Asta înseamnă că a fost acoperit deficitul de apă din sol, iar perspectivele sunt bune pentru campania de primăvară.

În ceea ce privește temperaturile, în Timiș, a fost o adevărată primăvară, pană aproape de finalul lunii ianuarie, așa cum arată masurătorile stației Bayer de la Comloș. La temperaturi de peste 5 grade, pragul biologic de evoluție, s-au înregistrat niveluri de 10 -12 -15 grade în culturi. Ceea ce e interesant este faptul că aceste călduri au venit cu umiditați mari de peste 75%, în ianuarie, spre “bucuria” culturilor.

”Trebuie să nu uităm că toamnele lungi și calde urmate de primăverile reci și umede, cum pare a fi în 2023, pot duce la o presiune a bolilor de colet. De aceea dacă este cazul, putem lua decizia de a interveni cu un produs care să aibă un efect eradicativ, cum este Falcon Pro sau Input care vor reduce impactul acestor patogeni”, a concluzionat Daniel Grosz.

 

 

Comentarii

comentarii