Acasă Actualitate Risipă de apă în plină secetă. În Parcul Pădurice din Timișoara apa...

Risipă de apă în plină secetă. În Parcul Pădurice din Timișoara apa a curs zi și noapte

DISTRIBUIȚI

În această teribilă criză a apei provocată de seceta prelungită în Timiș, unde temperaturile extreme depășesc 60 de grade la nivelul solului, o faptă iresponsabilă a avut loc la Parcul Pădurice din zona de sud a Timișoarei.

Astfel, în timp de meteorologii atenționează că a fost instalat un cod portocaliu în Timiș de caniculă și disconfort termic, cineva a lăsat aspersoarele să arunce apă zi și noapte în zona Pădurice.

Unii cetățeni din cartier s-au sensibilizat și au sunat la redacția ZIUA de Vest și la Poliția Locală Timișoara și au arătat ce se întâmplă acolo, că apa curge fără oprire și a făcut chiar mlaștină. 

Aquatim a spus că a trimis o echipă să verifice, dar nu Aquatim gestionează irigarea acestor zone. A spus că merg să închidă forajul, iar luni transmit cazul la primărie.

Pe de altă parte, polițiștii locali care patrulează în zonă au luat legătura cu administrația parcul și problema s-a remediat. Se pare că a fost o defecțiune.

Amintim că Asociația Română a Apei, președinte Ilie Vlaicu, directorul Aquatim, atenționează că seceta poate fi următoarea problemă majoră a omenirii și nu există un vaccin pentru această pandemie, spun oficialii ONU, care cer măsuri urgente în privința gestionării apei.

În următoarele patru săptămâni, un val de caniculă va lovi România, în condițiile în care deja sunt regiuni, unde e declarată secetă pedologică severă. Temperaturile mari vor duce la creșterea necesarului de apă, îndeosebi în mediul rural, iar consumul exagerat va pune imense presiuni atât pe rezervele naturale, cât și pe resursele operatorilor.

Utilizarea apei din rețeaua publică pentru udatul grădinilor și a zonelor verzi e o practică descurajată de legislația în vigoare. Standardele definesc clar ce înseamnă necesarul de apă pentru nevoi gospodărești, precum și debitul specific, de maxim 120 litri pe zi de persoană în mediul rural.

Rețelele de distribuție sunt dimensionate conform acestor reglementări, așa că operatorii de apă nu pot acoperi alte nevoi de consum. Cel mai grav este că ignorarea acestei realități poate aduce prejudicii întregii comunități. Astfel, în timp ce unii folosesc apa de la robinet pentru udatul grădinii, vecinii lor pot rămâne fără apă pentru nevoile vitale – băut, gătit, spălat.

De asemenea, menținerea rezervelor de apă și a unei presiuni adecvate în rețea sunt necesare și pentru protecția împotriva incendiilor, mult mai frecvente în aceste circumstanțe. Facem un apel insistent pentru un consum rațional, în special în timpul orelor de vârf, pe perioada de secetă. Doar astfel, apa va fi acolo când vom avea nevoie de ea – este mesajul dr. ing. Ilie Vlaicu, președinte Asociația Română a Apei și directorul Aquatim.

Comentarii

comentarii