Acasă Actualitate Ritivoiu îi cere lui Fritz mutarea Monumentului Ostașului Român din Parcul Scudier....

Ritivoiu îi cere lui Fritz mutarea Monumentului Ostașului Român din Parcul Scudier. Update: Reacția primarului

DISTRIBUIȚI

Monumentul ridicat în Parcul Scudier, dedicat Sovieticilor și ulterior denumit Monumentul Ostașului Român, trebuie mutat din centrul Timișoarei, cere prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu. În acest sens, îi cere primarului Dominic Fritz să înceapă demersurile pentru mutarea statuii în alt loc.

”Solicit mutarea fostei Statui a Ostaşului Sovietic din Parcul Scudier din Timișoara

Am participat la dezbaterea organizată de Inițiativa Timişoara şi de Societatea Timişoara cu privire la soarta Monumentului Închinat Ostaşului Român, fostă Statuie a Ostaşului Sovietic. Ca urmare a acesteia, îi solicit primarului Timişoarei să inițieze demersurile pentru mutarea prezentei statui şi pentru construirea în loc a unui alt monument, mai adecvat şi mai aproape de sufletul Timişoarei”, spune prefectul.

El sugerează chiar și o temă pentru un eventual nou monument.

”Recomand discuții cu Facultatea de Arte, elaborarea unor teme, consultarea populară şi apoi organizarea unui concurs de soluții pentru noul ansamblu. Revoluția din 1989 ar putea fi una din teme. Ne reprezintă ca oraş mai mult decât orice altceva. Simbolistica unui monument comandat şi construit spre glorificarea ostaşului sovietic nu poate fi modificată prin simpla schimbare a plăcuței, care mai nou îl inchină ostaşului român”, a anunțat Ritivoiu.

Pentru a-și arăta opinia despre acest monument, prefectul a și decis mutarea unor evenimente festive din acel loc. Chiar și așa, monumentul e considerat ca fiind nelalocul lui acolo.

”Ca prefect, am dispus ca evenimentele organizate cu ocazia Zilei Naționale să nu se mai țină în acest loc. Dar monumentul ocupă în continuare un loc central, lângă Catedrală, pe traseul Revoluției între Piața Maria și Piața Victoriei. Este rolul executivului Primăriei Timişoara să facă consultări şi să vină cu propuneri. Statuia nu trebuie mutată mâine, ci doar după ce sunt parcurşi toți paşii fireşti. Dar trebuie mutată, iar un termen trebuie asumat. PSD Timișoara, organizația pe care o conduc, va vota orice inițiativă a conducerii primăriei ce respectă principiile de mai sus.

Dacă nu se întâmplă nimic, vom promova noi un proiect de hotărâre în acest sens în Consiliul Local Timişoara”, a încheiat Ritivoiu.

UPDATE: Dominic Fritz reacționează la provocarea prefectului pe tema Monumentului Ostașului. ”Să fie dezbatere în comunitate”

Dezbatere în comunitatea timișoreană este ceea ce cere primarul Dominic Fritz, răspunzând dorinței puternice a prefectului de Timiș, Mihai Ritivoiu, de a se demola Monumentul Soldatului Român din Parcul Scudier. Edilul șef al Timișoarei este mai reținut în a lua decizii radicale și spune că e mai bine să fie consultat poporul pe tema demolării monumentului.

”Eu cred că Timișoara trebuie să își asume dezbateri grele, uneori incomode și provocatoare. Prezența unui monument care a fost ridicat pentru a onora armata sovietică ne confruntă cu întrebări grele despre identitatea și istoria Timișoarei. O posibilă decizie politică despre mutarea sau distrugerea unui monument din trecut nu trebuie să fie la începutul, ci la sfârșitul unei dezbateri ample în comunitatea locală.

 

Comentarii

comentarii