Acasă Actualitate Roata (ne)norocului din Timișoara

Roata (ne)norocului din Timișoara

DISTRIBUIȚI

Ne pregătim de minunata Sărbătoare a Crăciunului, de nașterea Domnului Iisus Hristos, sărbătoarea bucuriei. Orașul nostru, ca mai toate orașele lumii, se pregătește, în felul său, pentru asta. Tot mai des auzim expresia ”sărbătorile de iarnă”, ca pe vremea comuniștilor, în locul ”sărbătorilor Crăciunului”, așa cum ar fi firesc să rostim. Tot mai mult, ceea ce este etichetat a fi ”neomarxism” ne urâțește viața, cu încercările disperate de a strivi tradițiile, de a face din viața noastră un simulacru în anumite detalii.

Timișoara a ”câștigat” o roată. Roțile au mai multe sensuri: ”a țiganului”, ”a norocului”, ”rusească”, dar cele cu scop distractiv, montate în general în marile circuri sau parcuri din lume, cu scopul de a exersa emoția urcatului și coborâtului pe un plan vertical, pentru a vedea lumea și a ne amuza, este adesea, o bucurie. Roata parcurilor de distracții este situată, în Europa, în locuri alese cu mare atenție: La Viena, în parcul de distracții, Prater, la Londra, nu departe de Tamisa, la Paris, în parcul copiilor, iar la Timișoara… în centrul orașului! Dinspre Operă privind spre Catedrala Mitropolitană, este ciuntită perspectiva catedralei. Din lateralele Pieței Victoriei apare roata imensă, ca o piesă fără locul potrivit. Zgomotul produs de rotire este infernal, deja locuitorii centrului Timișoarei sunt oripilați. Atât.

Cine îi învață pe acești administratori ai orașului asemenea lucruri? Cine le sugerează lor astfel de bazaconii, în speranța că vor cuceri simpatia timișorenilor? Cred ei că vor ajunge la inimile copiilor, iar ei, copiii, vor decide cum să voteze părinții peste un an și jumătate? Șirul de întrebări ar fi fără sfârșit, iar primarul Timișoarei, Dominic Fritz, fiind condus de Ruben Lațcău, dar și de Matei Creiveanu, (ultimul fiind cel mai nefericit administrator public al unui oraș mare), ar trebui să răspundă prea multor întrebări. Apoi, cred că ar ocoli răspunsurile și mai cred că ar fi prea orgolios pentru a răspunde onest.

Roata buclucașă din centrul Timișoarei, un alt exemplu de… noroc întors pe dos, precum politica locală!

Comentarii

comentarii